Veere, mieren en luizen

Vlinders

Onderstaande foto was ik vorig week vergeten te bloggen…. Het is een Atalanta. Soms zaten ze met vier of vijf tegelijk op onze seringenstruik die bij het terras staat. Ze noemen het niet voor niets een vlinderstruik. De seringen ruiken heerlijk en met de vlinders erbij is het een echt cadeautje om in de tuin te hebben.

Gisteren zijn we naar Veere geweest, op de fiets. Het is een tochtje van 67 km maar met elektrische fietsen goed te doen. En wat was het prachtig weer!

De naam van bovenstaande vlinder ook even opgezocht >> Klein Vosje.

Stokrooszaden

Mooie tuinen, daar kan ik niet zomaar voorbij lopen.
Vorig jaar zijn we in het najaar ook in Veere geweest en toen bloeiden de stokrozen. Ze staan overal, ook in kleine steegjes tussen de straatstenen. Toen heb ik uit een zaaddoos wat zaadjes gehaald, gedroogd en de hele winter bewaard. Een paar weken geleden heb ik ze gezaaid en verspeend. Nu staan ze in mijn kasje te wachten om uitgeplant te worden.

Luizen in fruitbomen

We hebben luizen in de appelboom en als je luizen hebt, heb je meestal ook mieren. Ze leven van de honingdauw die luizen uitscheiden. Alle toppen van de boom zitten onder de luizen en mieren. Ik heb er ieder jaar nog last van gehad en ook dit jaar ben ik weer te laat met het bestrijden ervan. Dus vanmorgen kleine strobaaltjes in de boom gehangen in de hoop dat ze bewoond worden door lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Een volwassen lieveheersbeestje eet honderd luizen per dag. Tot die tijd besproei ik de boom met een mengels van olijfolie, afwasmiddel en water.

En weer de bloemknoppen uit de zinnia’s gehaald zodat ze planten nog wat meer groeien. Ze worden steeds groter, dus binnenkort meer kleur in de tuin.

Wortels uitdunnen

De eerste worteltjes zijn uitgedund. Voor het uitdunnen van zomerwortels houd je een afstand van vijf centimeter tussen de wortels aan. Voor winterwortels is dit tien centimeter. Om de wortelvlieg op afstand te houden heb ik er een paar afrikaantjes tussen gegooid, geen idee of het helpt.

Sla doorschieten

De Meikoningin gaat eindelijk doorschieten. Ze vormt dan een bloem. Als je goed kijkt zie je de punt al komen, dus het is tijd om ze te oogsten. Gelukkig eten de kippen ook bittere sla.

Eindelijk is het zover, de aardbeienoogst gaat hard, iedere dag wat meer. En ik ben er blij mee, want deze planten hebben heel wat doorstaan. Ze zijn verplaatst, met daarna een vorstperiode en nu een droogte periode… en toch nog aardbeien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s