Droog in de moestuin

Zou het vandaag dan eindelijk gaan regenen? Vanmiddag ziet buienradar er ineens veelbelovend uit.

 

Vanmorgen op tofje. Het was er warm en stil. Af en toe vaart er een boot door het kanaal.  Er zijn niet veel mensen op de tuin. Buienradar gebruikt in hun dagelijkse actuele weerbericht woorden als “snikhete dag” en  “bloedheet”, geen weer om te tuinieren. Toch is de wind al gedraaid naar zuidwest en geeft wat verkoeling.

De planten hebben het zwaar. Midden op de dag hangen de bladeren. Meestal herstellen ze zich weer in de nacht. Ik geef bijna geen water en toch lijkt alles te groeien. Je kan beter één keer heel veel water geven dan een paar keer een beetje. Vooral de aardappelen, paprika’s, komkommers en fruitbomen geef ik water en alles wat nog maar pas gekiemd is of geplant of verplant, zoals de pas gezaaide dille, radijs en slaplantjes.

De paden van het tuinencomplex worden om toerbeurt gemaaid met een motormaaier, maar nooit precies langs het hek waardoor het onkruid nu tot mijn knieën staat.
Met de zeis van A3  zijn overleden vader maai ik het onkruid weg. De zeis is al heel oud maar werkt nog prima.

 

De bonen zoeken hun eigen weg naar boven en soms niet de makkelijkste weg. Deze heeft een doorgeschoten wortel gevonden als bonenstaak.

Dit zijn de bloemen van een wortel.. nog nooit gezien. Blijkbaar is de wortel door de vorige tuinder vergeten. Ik laat hem maar staan, voor de zaden. Misschien kan ik ze wel oogsten.

De eerste bolcourgette is in aantocht. Deze kweek ik voor het eerst. Courgettes hebben de neiging heel groot te worden dus je moet er op tijd bij zijn anders zijn ze niet lekker meer. Dan kan je er alleen nog soep van maken
Maar ik kweek ze vooral om vers te eten. Als groente of voor op de barbecue of  in stoofpotjes. Ik maak ze ook in als piccalilly of bewaar ze in stukjes in de vriezer zodat ze ’s winters zo in een stoofpotje kunnen.

De aardbeien geven geen oogst meer. Een paar dagen geleden heb ik het net eraf gehaald.
Omdat ze nog veel uitlopers produceren heb ik deze naar potjes geleid en vastgezet met een paar krammen. Op die manier kunnen we in augustus een nieuw aardbeienbed aanleggen met deze plantjes zonder nieuwe planten te kopen.

 

We eten pizza van spelt. Het deeg maak ik altijd zelf. In de winter rijst het deeg op de kachel, maar nu het buiten zo warm is kan de kom ook gewoon in de zon rijzen😊

Recept speltpizza

Benodigdheden

  • 250 gram speltmeel
  • 250 gram speltbloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist (instant zakje)
  • 300 ml lauw warm water
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • groente als paprika, tomaat, ui, courgette
  • kruiden als verse basilicum, tijm, oregano, peper
  • ananas
  • raspkaas of mozerella naar wens
Weeg de bloem en meel af en doe dit in de keukenmachine. Meng dit eerst voordat je verder gaat. Daarna voeg ik het zout en de gist ieder aan een kant van de kom toe. Als je ze tegelijk toevoegt heb je kans dat de gist niet goed zijn werk doet. Daarna het water erbij, kort mengen en als het een bal is uit de machine halen. Ik kneed het dan kort door op een met bloem bestoven werkblad.
Doe wat olijfolie in een beslagkom en leg de deegbal erin. Afdekken met een vochtige theedoek en het geheel in een plastic zak. Laat het een uur rijzen. In de zon of op de kachel  of in een matig warme oven.
Het deeg wordt dubbel zo groot.
Verwarm de over voor op 250 graden.
Als het deeg voldoende gerezen is haal je het uit de kom en kneedt het nog kort even door zodat alle lucht eruit is. Ik rol het daarna altijd uit op een stuk bakpapier en schuif het daarna zo op het bakblik. Beetje peper erover en in de oven, 7 miniten op 250 graden. Na 7 minuten haal je het bakblik eruit en beleg de pizza met groenten die je lekker vindt. Kruiden en raspkaas erover en daarna nog 7 minuten in de oven.

 

 

 

En zo heb je pizza van eigen groente. Nou ja, niet helemaal natuurlijk want er zijn nog geen paprika’s en tomaten in de tuin, maar dat komt wel😊

 

 

En die regen? Die kwam er uiteindelijk wel, maar er zat nog niet eens 1 mm in de regenmeter, zo weinig was het. Jammer hoor. 🌞

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s