Naar de volkstuin.

Gisteren fietste ik in mijn regenpak naar de stad voor een vergeten bloemkool. Onderweg kwam ik langs de volkstuin en ik bedacht me hoe makkelijk het is om daar even wat groente te shoppen. Wat mis ik dat in de winter. De tuin is leeg. Er staat alleen nog veldsla. En daar hebben we al een paar weken niet van gegeten want ze was steeds bevroren. Of bedekt door de sneeuw.

Ondanks dat de tuin leeg is ligt ze er netjes bij, maar hier en daar zijn er wel dingen waar ik me aan stoor. Zoals de stukken plastic die ik voor de vorst over de rucola had gelegd. De rucola die niet meer te eten is. Te groot en te hard.

De mollenklemmen die ik afgelopen najaar had gezet staan er ook nog.  Er is (gelukkig!) nog steeds geen mol in gelopen. Dus de klemmen staan daar nutteloos te zijn. De mollen lopen allemaal bij de buren naast de volkstuin. Ze hebben vorig jaar de grond van hun tuin opgehoogd en een prachtig grasveldje aangelegd, waar nu zo’n twintig molshopen op liggen….. Onder onze kerstboom lag een prachtige mollenverjager, maar die heb ik zodoende nog niet nodig gehad. Stel dat ze terug komen als ik hem in mijn tuin zet… ik moet er niet aan denken. Nee, ik wacht rustig af, en aan de hopen te zien hebben ze het prima naar hun zin bij de buren 😉

Al fietsend bedenk ik dat het toch echt tijd wordt eens ín de tuin te kijken in plaats van steeds náár de tuin te kijken als ik er langs kom. In mijn hoofd maak ik al vast een lijstje….

  • Plastic van de rucola halen
  • Rucola uit de grond. Misschien vinden de kippen het nog lekker? Daarna mag ze er uit.
  • Mollenklemmen weghalen en schoonmaken. Zoeken naar dat ene dingetje dat er tussen moet om de klem op spanning te zetten maar in de mollengang was verdwenen.

Op de terugweg kom ik weer langs de volkstuin... Hee, de regenton staat wel erg scheef….zou de 2e ibc container al vol zijn?…. en zo groeit mijn lijstje…

  • Regenton rechtzetten.
  • Ibc container checken.
  • Als ik dan toch naar de tuin ga… de bijna volle emmer kippenmest meenemen.
  • En kalk om de fruitbomen te bekalken. Het is tenslotte al februari.
  • O ja, en de emmer groente- en fruitafval meenemen.
  • En die lege wijnflessen voor brandnetelgier.

Vanmorgen gelijk de koe bij de horens gevat. Ik ga naar de tuin. Ik krijg er zowaar zin in! Omdat de auto alweer twee weken stil heeft gestaan besluit ik om de fiets te laten staan en de auto te pakken. Ook wel handig met die emmer stront nu er zoveel spullen mee moeten.

Bij aankomst bij het volkstuinencomplex valt gelijk op dat hier en daar de verf van het tuinhek afbladdert.

  • Tuinhek schilderen dit jaar.
  • Shit, de verf bladdert ook al van de platte bakken, die moeten dan ook gelijk maar geschilderd worden….

Eenmaal op de tuin valt de moed me in de schoenen als ik de schuur open doe. Wat een bende! Ik kan er net nog in, maar verder staat het vol. En ja sorry, maar ik ga er geen foto van maken want dan zullen jullie wel denken, wat een sloddervos. En dan heb je nog gelijk ook.

De in december gekochte tonkin stokken staan met hun twee meter tachtig schuin tegen het dak. Het bankje dat we bij de kringloop in Breda hadden gevonden staat op zijn kant midden in de schuur. De ramen van de kas staan tegen de wanden aan, te wachten op een schuurpapiertje en een lik verf. Mijn gebruikte theezakje en dito mok staan na gebruik eind december (!) als een stilleven op de werkbank. Whaaaaaaa!… Dit is geen werk voor nu even, dit is werk voor een paar weken!

  • Schuur opruimen.
  • Ramen van de kas schuren en schilderen
  • Naambordjes schoonmaken
  • Zouden de rode bessen nu wel of geen kalk moeten hebben?… Dat zoeken we nog ff op. De kalk moet blijven staan op de tuin.

Ik check de ibc container, haal het plastic weg van de rucola, neem rucola mee voor de kippen, gooi de emmers keukenafval en kippenmest in de compostbakken, geef de fruitbomen kalk  en loop een beetje doelloos rond. Met mijn teeltplan in gedachten  mijmer ik een beetje wat waar komt te staan….. en besluit naar huis te gaan 😉 😉

 

 

 

4 gedachtes over “Naar de volkstuin.

  1. Deze boeken onderstaand kunnen je goed op weg helpen. Er zijn er een paar bij die ook nog eens super geschikt zijn om samen met je kids aan de slag te gaan. Sommige zijn een combinatie van kennis en recepten, anderen zijn vooral gebaseerd op kennis en achtergrondinformatie over de moestuin en het tuinieren. Op Thuis bij Stella deel ik mijn liefde voor interieur: van kringloopvondsten tot fraai design, onze zoektocht naar een leuk milieubewust leven, onze volkstuin en ik blog over alle DIY projecten in huis. Lees hier meer over mij 

    Like

Plaats een reactie