Binnen voorzaaien en stekken.

Binnen voorzaaien. Waarom zou je dat doen? Want het is best een gedoe, al die plantjes in je huiskamer. Maar als je zelf groente wil zaaien moet het wel. Sommige groenten hebben een lange teeltduur waardoor ter plekke zaaien geen optie is. Bijvoorbeeld paprika’s ontkiemen langzaam en alleen bij een temperatuur van 23-25 graden. Het zijn ook nog eens trage groeiers. Buiten zaaien is in dit geval geen optie. Zelf vind ik het bijzonder leuk om in deze tijd al met tuinieren bezig te zijn, vooral omdat je buiten nog niet veel kan doen. 

Eind januari gingen de eerste paprika- en peperzaden de grond in en een week later waren de eerste zaden ontkiemd. En dat is snel, voor paprikazaden. De meeste zaden doen er langer over, dus het zal nog wel even duren voordat echt alles boven de grond is. Maar we zijn los! We hebben weer een volle vensterbank, eindelijk!

Het kan me niet snel genoeg gaan. Het weer buiten is prut maar binnen vieren we het voorjaar. Zo leuk om iedere dag weer nieuwe zaadjes te zien ontkiemen. ’s Avonds geef je ze water en is er nog niets te zien. Maar dan de volgende ochtend.. dan wordt je verrast door nieuw groen. En dat iedere dag weer 😉

Als je ook wil weten hoe je paprika’s en pepers zaait… Vorig jaar schreef ik daar een blogpost over met 10 Zaaitips voor paprika, peper en aubergine.

Vorig weekend zijn er nieuwe zaaibakken gevuld. Ik zaaide bleekselderij, peterselie, basilicum, winterprei en verschillende slasoorten. De kruiden staan in de huiskamer, de rest in een koele slaapkamer. De ontkiemingstemperatuur van deze zaden ligt lager dan die van de kruiden. Voor diegene die zich afvragen waarom er zand in het linkse bakje ligt, sla is een lichtkiemer en ontkiemd beter als het wordt afgedekt met een dun laagje zand.

Omdat ik goedkoop duurzaam wil tuinieren wordt er gezaaid in recycle materiaal. Boterkuipjes, plastic bakken van groente en ijsbakjes die mijn ouders voor me sparen, ze dienen allemaal als zaaimateriaal. De plantenlabels zijn zelf gemaakt van plastic deksels van boterkuipjes.

Verder wordt er nog niet gezaaid en probeer ik me vooral mijn zaaikriebels te onderdrukken tot maart. Want in maart, ja, dan gaan we echt los. Maart en april zijn de drukste zaaimaanden. Nu geduldig wachten wordt straks beloond en scheelt veel werk. Want kleine plantjes worden groot.

En nu hoor ik je denken, dat is toch de bedoeling? Tuurlijk, maar als je nu tomaten zou zaaien groeien ze lang en dun op. Het worden meestal zwakke plantjes.  Ze staan te lang binnen waardoor ze minder licht en meer warmte krijgen dan nodig is.  En je moet ze maandenlang bijna dagelijks water geven. Reken voor tomatenplanten ongeveer 8 weken tot uitplanten. Dus als je ze na de IJsheiligen wil uitplanten, is half maart zaaien perfect. Dus….wachten is het devies.

Witte druivenrassen

Afgelopen zomer kreeg ik 4 soorten druiven van een tuinbuurman. Ik weet al niet meer welke rassen het waren maar het staat wel ergens in een eerder blog. De reden waarom ik deze foto plaats is dat dezelfde buurman een paar druivenstekken cadeau deed in december. Ik had helemaal geen plannen in die richting, maar toen hij vroeg of ik interesse had bedacht ik hoe leuk het zou zijn om een haagje van druiven te maken in de moestuin. En het is altijd leuk om nieuwe ervaring op te doen.

Na het snoeien van onze eigen (blauwe) druif heb ik stekken overgehouden en opgepot. En dus ook de gekregen stekken. Omdat ik dit nog nooit gedaan heb was het een beetje zoeken naar de werkwijze. Bij wijze van experiment heb ik ook wat gespeeld met de lengten. Eén van mijn stekken heeft al bewezen dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Mochten ze allemaal scheuten gaan maken dan zal ik het hier weer melden.

Je kan ze horizontaal en verticaal stekken. Omdat verticale stekken naar mijn idee minder plaats innemen koos ik hier voor.

Werkwijze druiven stekken.

  • Kies eenjarige, verhoute stekken met knoppen.
  • Knip een takje van ongeveer 10 cm waarvan de knop bovenin zit, op ongeveer 1 cm van de bovenkant.
  • Steek de scheuten in zaaigrond zodat de knop net boven de grond zit. Goed aandrukken zodat stekken goed contact maken met de grond.
  • Zet de potjes in een kweekkasje (of in een bak met een doorzichtige zak overheen) en zet hem in de huiskamer. De stekken hebben ongeveer 20 graden nodig.  Controleer regelmatig de grond en geef zonodig water, de grond mag niet uitdrogen maar ook niet te nat zijn vanwege de kans op schimmel.
  • Het zal lang duren voordat ze gaan wortelen. Als ze duidelijk gaan groeien kan je ze gaan afharden en na half mei buiten uitplanten.

Vanmorgen zag ik dit….

Druiven stekken

Eén van de stekken van de tuinbuurman (een dikke, goed verhoute stek) gaat een blaadje vormen 😉

 

 

8 gedachtes over “Binnen voorzaaien en stekken.

  1. Leuk dat je stek van de druif het doet.IK heb zelf ook stekken staan in de vensterbank, maar zie nog niets gebeuren.Ik heb ze horizontaal gestekt en onder plastic staan.Had jij dat ook gedaan?

    Like

    1. Nee, ik heb ze verticaal gestekt. Ik denk dat het ook afhangt van de dikte van je stek. Mijne was een flink verhoute stek, meer dan potlooddikte.
      Ook was de knop redelijk groot. Ze staan nu ruim 5 weken en pas bij de eerste teken van leven, dus het is ook een kwestie van lang wachten. Hoe lang staan ze bij jou?

      Like

      1. die van mij staan va eind november of begin december, na het lezen van jouw blog ben ik gaan kijken en er is bij mij nu ook 1 knop te zien!

        Like

Plaats een reactie