Februari moestuinupdate

Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen… lezers met social media hebben het natuurlijk al gelezen, maar er zijn (gelukkig!) nog altijd mensen zonder Facebook.. Ik heb GROOT NIEUWS! Binnenkort geef ik een presentatie op Tuinidee, de tuinbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Tuinidee

Vorig jaar bezochten we de tuinbeurs al, waar we vooral duurzame inspiratie op deden en genoten van een heerlijk dagje uit. Voor mij is het echt een walhalla. Tuinidee is dé aftrap van het nieuwe tuinseizoen, met veel inspiratietuinen, workhops en een heus tuinatelier. Ze verkopen er ook zaden. Héél véél zaden, bollen en zaaimateriaal, te veel om op te noemen.

Afgelopen november vroeg Tuinidee of ik een presentatie wilde geven in het Tuintheater. Je begrijpt vast wel dat ik daar even over na moest denken. Maar hé, wat kan mij het schelen, ik doe het gewoon. Dus de afgelopen maanden heb ik tussen het schilderen, schrijven, werken en schoffelen door even een mooie presentatie in elkaar geflanst en druk geoefend voor de spiegel 😉 .. en volgende week is het zover!

ZONDAG 16 FEBRUARI 2020 om 10.20 uur

BRABANTHALLEN DEN BOSCH

ONDERWERP: EEN MOESTUIN BEGINNEN

Ik zou willen zeggen “kom je ook?” maar dan krijgt het wel een heel hoog “kom-je-op-mijn-feestje” gehalte. Het moet wel leuk blijven.

Omdat het in de winter heerlijk is om een beetje binnen te knutselen freubelde ik nog even 100 zakjes Zinnia zaden in elkaar om uit te delen aan de eerste honderd toeschouwers. Twee keer fun, bij het maken en het uitdelen.

Zaden

 

Tuinkas

Met de kas wil het niet zo vlotten. De afgelopen dagen was het te koud om te schilderen waardoor mijn planning ietwat aangepast moest worden. Ik hoop nog steeds dat we in maart kunnen gaan bouwen maar dan moet de temperatuur wel snel omhoog, dus boven de 5 graden. Het weerbericht voor de komende week is ook niet geweldig, behalve de storm van vandaag, ook de rest van de week veel wind en regen. Enfin, we moeten het afwachten.

Appelbomen

Afgelopen week heeft één van de tuinbuurmannen de appelbomen van DirkJan uit de tuin gehaald. We hebben al drie appelbomen, dat is voor ons ruim voldoende en de overbuurman was er blij mee. Hij heeft de gaten netjes dicht gegooid met grond en ik kon eindelijk het laatste stukje grond bedekken met compost.

Moestuin februari

Kas inrichten

Vanaf volgende maand wordt de kas in de achtertuin weer intensief gebruikt. Omdat het straks een drukke tijd wordt met de bouw van de kas in de volkstuin ben ik al begonnen met de achtertuinkas in te richten. De eerste stellingen zijn in elkaar gezet en alles staat klaar om op te bouwen. Maar omdat vorig jaar, tijdens een storm in maart, de ramen eruit waaiden wacht ik tot de wind weer is gaan liggen.

Druif snoeien

Eind januari is de druif gesnoeid. Eigenlijk moet dit vóór de jaarwisseling, maar om de één of andere reden lukte dit niet. Misschien heb ik ook wel onbewust gewacht op die prachtige lentedag in januari. Ik snoeide de takken op twee ogen en het snoeihout ging in een pot met aarde in de kas. Vorig jaar had ik ook stekken genomen en deze leven nog steeds. Ze zijn nog niet geplant in de volle grond maar staan nog in hun potjes in de kas. Dit voorjaar krijgen ze hun definitieve plaats.

Paprika zaaien

Eerste zaden gezaaid

De eerste zaden zijn gezaaid. Net al voorgaande jaren zaaide ik de paprikazaden eind januari in broeikasjes. De kasjes laat ik eerst opwarmen op de centrale verwarming en als de grond lekker warm is worden de zaden gezaaid. Heb je nog nooit paprika’s of pepers gezaaid? Je kan er meer over lezen in een blog die ik eerder schreef: 10 Tips voor het zaaien van paprika, peper en aubergine.

Verder zaaide ik prei, aubergine, selderij en voor het eerst… asperges.

Zaaien

Asperges zaaien

Weet je nog dat ik  liet zien dat er rode bessen aan het aspergeloof hingen? Die bessen liet ik zo lang mogelijk hangen en net voor de winter, toen het aspergeloof werd gesnoeid, oogstte ik de ingedroogde bessen. Vervolgens lagen ze twee jaar in de kast, tot ik ze in december weer tegen kwam bij  het opruimen van de zadenvoorraad. Het leek me een leuk projectje.

Asperges kán je zaaien. De meeste zaden zijn hybride zaden, wat inhoud dat je er geen zaad van kan winnen omdat de nakomelingen mogelijk niet dezelfde eigenschappen hebben. Dus de smaak, vorm of kleur kan anders zijn. Als het al lukt. Maar zoals ik zei, een leuk projectje. Kan niet bestaat niet 😉

Overigens is het zo dat de meeste mensen die niet van projectjes houden gewoon aspergeklauwen (wortels) kopen van twee jaar oud, zoals ik zelf ook jaren geleden heb gedaan. Deze worden geplant en dan mag je vanaf het vierde levensjaar spaarzaam oogsten. Dus over vier jaar zullen we weten of mijn projectje geslaagd is of niet 🙂

Zaden verkopen

Vorig jaar heb ik veel zaden gewonnen van groenten uit de tuin. Eigenlijk te veel voor mij alleen. Daarom wil ik zaden gaan verkopen, in beperkte oplage uiteraard, want ik ben maar een hobbyist. In de zadenlijst tref je vooral veel paprika en tomatenzaden, maar ook enkele andere groenten en bloemen.

In het menu vind je vanaf nu de knop Shop, met daarbij een bestelformulier en uitleg over het bestellen en de kosten.

Voorbereiden op de storm

Ciara

Terwijl ik dit schrijf waait de storm over het land. Vanmorgen deed ik nog even een rondje door de tuin om te controleren of echt alles wat weg kan waaien opgeruimd was. Mijn grootste zorg is echter de kas. Vorig jaar sneulvelden twee ramen door de storm in maart, hoe kunnen we dit nu voorkomen?

Het advies is altijd om de ramen op een kiertje te zetten, maar van mijn tweedehands kasje kan het raam alleen open door er iets tussen te zetten. Normaal gesproken zijn dit blikken van zo’n twaalf centimeter hoog, maar dat lijkt me nu geen optie. Ik overwoog een paar kleine blikjes tomatenpuree, maar toen ik ze tussen het raam zette zaten ze heel wiebelig. Daarom het raam weer maar vastgebonden en hopen dat het meevalt.

Wil je weten wat je verder nog kan doen in februari? Lees er meer over in deze blog Moestuintips februari

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “Februari moestuinupdate

  1. Wat een leuke en leerzame blog, well done.Mooie foto’s en wat ben je lekker bezig. Ik heb ook een blog met alles over hoe je begint met een moestuintafel;-)
    Had al een beauty blog ,maar nu ook van mijn hobby een nieuwe blog begonnen. Leuk als je mij terug volgt en 2 nieuwste blogjes leest, meer had Ik Nog niet. 100 zakjes Zinnia zaden in elkaar om uit te delen aan de eerste honderd toeschouwers dat is een leuk idee 😉 zo leuk, heb je die tekeningetjes zelf gemaakt.? Fijne avond

    Like

    1. Dank je wel. Ik zal binnenkort eens kijken naar je blog. De zadenzakjes zijn inderdaad zelf gemaakt, beetje knip-plak en tekenwerk, heerlijk om te doen op een regenachtige dag of rustige avond. Dank je wel voor je complimenten.

Plaats een reactie