Stappenplan zoete aardappel kweken

Begin februari begon ik met het kweken van mijn zoete aardappels. Zoete aardappels hebben gedurende het hele groeiproces veel warmte nodig. Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen, zeker als je dit zonder propagator doet. In de koudste maanden januari en februari is immers de centrale verwarming nog aan en die warmte kan je dan mooi gebruiken om de knollen voor te trekken. In dit stappenplan leg ik uit hoe je zoete aardappel kan kweken.

Stappenplan zoete aardappel kweken

Stappenplan zoete aardappel kweken

Stap 1

Kies (indien mogelijk) de mooiste knollen uit. Ik had ze besteld bij 123 zaden en koos voor Witte van de Ecohoeve en Tainung 65. Eén knol had een flinke beschadiging, de kans dat hierdoor schimmels de knol aantasten is dan groot maar ik besloot hem toch te gebruiken. Het pootgoed is duur en weggooien was voor mij sowieso geen optie. De beschadigde knol heeft het overigens prima gedaan en de onbeschadigde knol ging dood.

Vul een bak met zaaigrond en leg de knollen op de grond. Druk ze een klein beetje aan zodat ze goed contact maken met de grond. Heb je meerdere knollen, zet er dan gelijk een label bij om verwisseling te voorkomen. Geef rondom de knol water met de plantenspuit en zet de kap op de bak voor extra warmte en om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Zet de bak bij een warmtebron, in mijn geval op de kachel.

Ik legde er nog wat gemberknollen bij om de bak goed te benutten. Die overigens niet ontkiemden tot vandaag…

Stap 2

Observeer de knollen dagelijks en check de grond op vocht en warmte. Geef dagelijks (of om de dag) een beetje water met de plantenspuit. Als het erg warm of vochtig is en er schimmel ontstaat kan je de ontluchtingsgaten van het deksel een beetje open zetten.

Binnen één of twee weken groeit de knol vast in de grond en zijn er worteltjes gevormd. Daarna begint het spruiten. Je ziet dan groene puntjes op de knol verschijnen. Als deze eenmaal zichtbaar zijn gaat het hard. Laat ze groeien tot ze ongeveer tien centimeter zijn. Check de kiemen dagelijks. Bij mij ontstond er een paar keer een witte waas op het blad, leek op spint maar ik kon het zo wegvegen. Door het wegvegen en meer beluchten ging het uiteindelijk weer weg.

Stap 3

Als de stekken lang genoeg zijn kan je ze los knippen van de knol. Haal de onderste blaadjes er af en zet ze in een vaasje om te wortelen. De stekken vormen ook worteltjes op de steel, met name in de bladoksels. Ze gebruiken veel water dus vul het regelmatig bij en verschoon het water om de paar dagen. Zet de stekken niet in de zon, dit kost te veel energie.

De knollen groeien gewoon door en vormen nieuwe stekken. Blijf water geven en de grond controleren of deze vochtig genoeg is (maar niet te nat). Zet de nieuwe afgeknipte stekken niet steeds in hetzelfde vaasje maar pak regelmatig een nieuw vaasje om te voorkomen dat het te vol wordt. De wortels moeten ook ruimte hebben om te groeien en dit voorkomt dat er één kluwe wortels ontstaat die je later weer moet ontwarren.

Stap 4 en 5

Geef de stekken de tijd om wortels te vormen. Als ze genoeg wortels hebben haal je ze voorzichtig uit elkaar en kunnen ze per stuk worden geplant in hun eigen potje met potgrond.

Stappenplan zoete aardappel kweken

Stap 6

Zet de stekken die in hun eigen potje met potgrond. Zet ze zo diep mogelijk omdat ze op de steel nieuwe wortels vormen waardoor de plant sterker wordt en zal groeien. Zet de plantjes voorlopig nog binnen. Ze mogen na de IJsheiligen (half mei) buiten uitgeplant worden, dit kan in de volle grond of in een pot. Zoete aardappels zijn geen onderdeel van de nachtschadefamilie maar van de windefamilie dus je hoeft geen rekening te houden met wisselteelt (zie reactie van Jos).

Uitplanten in potten kan ook. Voordeel is dan dat de planten altijd op een warme plaats gezet kunnen worden, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur. In het najaar kunnen de planten dan in de kas gezet worden. De kas is sowieso een goede keuze want het zijn warmteminnende planten. Ik ga dit jaar één pot in de kas houden om te zien of deze plant beter groeit dan de buitenplanten.

Zoete aardappel uit de supermarkt

Tot slot…. je kan ook knollen uit de supermarkt gebruiken. Dit deed ik vorig jaar ook, maar de oogst viel wat tegen. De knollen uit de supermarkt komen uit landen met een warm klimaat en zijn vaak niet bestand tegen ons koude kikkerlandje.

Vorig jaar kweekte ik nog scheuten op water wat maaaaanden duurde. Hieronder zie je de werkwijze en oogst van vorig jaar, zoals je kan zien viel dat nogal tegen. Toch hoor ik regelmatig dat collega tuinders met succes een prima oogst hebben van knollen uit de supermarkt dus het is mogelijk. Zeker als je bedenkt dat de zomers in Nederland steeds warmer worden geeft dat wellicht toch betere resultaten in de toekomst.

13 gedachtes over “Stappenplan zoete aardappel kweken

  1. Is er een speciale reden dat je de scheuten via een omweg laat wortelen? Het komt me vrij omslachtig voor om de stek eerst waterwortels te laten vormen die na verpoten in aarde eerst ‘omgevormd’ moeten worden tot grondwortels, voor de groei zich voort kan zetten.
    Uit ervaring weet ik dat je dieven van bijvoorbeeld tomaten gewoon in stekaarde kunt laten wortelen en dan kun je ze zonder problemen uitplanten waar en hoe je wilt.
    Het enige waar je voor zorgen moet is dat je de luchtvochtigheid op peil houdt zolang er nog geen wortels gevormd zijn. Een kweekkasje is dan handig en wortelvorming zie je doordat er dan nieuwe groei komt. Bij gebruik van onderwarmte is dat soms al na een dag of drie.

    Like

    1. Hoi Willem, dat is interessante opmerking die ik zeker mee ga nemen, dank je wel. De zoete aardappel vormt nog dapper elke dag stekken dus ik ga proberen om de eerstvolgende stekken direct in de potgrond te zetten.

      Like

      1. Het voorkomen van overmatige verdamping is in dat geval van levensbelang. Ikzelf gebruik vaak een klein kweekkasje, maar als de stekken in een potje staan gebruik ik ook vaak een plastic zakje of een passende glazen pot. Je moet de jonge stekken sowieso uit de zon houden, daarom werkt een glazen potje ook heel goed heb ik gemerkt.Wat ik ook vaak gebruik als minikasjes zijn de doorzichtige plastic emmertjes waarin ’s winters vogelvoer verkocht wordt. Een laag stekaarde onderin, stekken erin steken, zonodig besproeien en het deksel erop. De luchtvochtigheid blijft op peil. Wel bij tijd en wijle contoleren op schimmelvorming.

        Like

  2. Vermits deze plant niet tot de nachtschaden behoort maar tot de windefamilie, hoef je niet op de wisselteelt te letten zoals jij die voorstelt.

    Like

  3. Dit jaar heb ik het volgende experiment uitgevoerd.
    Een plastic druivenbakje heb ik gevuld met steenwol en daarop een klein beetje zand en potgrond. Hiertussen heb ik een zoete aardappel gelegd. Half tussen het steenwol en het zandmengsel. Het bakje heb ik in het donker op een warme plek gezet namelijk in een keukenkastje op de boiler van de coocker. Er kwamen wortels en scheuten aan. Totdat er blaadjes aan kwamen in het donker laten staan. Daarna in potjes in de zon. In mei uitgeplant in 3 cementbakken gevuld met een mengsel van tuingrond en potgrond en bemest met koemestkorrels. 1 bak in de kas en 2 buiten. De oogst was ver boven verwachting. De aardappels zaten diep in de bakken en vooral langs de zijkanten. De opbrengst in de kas was iets minder dan buiten.

    Like

  4. bedankt voor de tip over de zoete aardappel.
    heb wel een hiint over de gember heb ze vaak en rooi dan 500 gram na 2 jaar helaas.
    zorg dat de knol van je gember een wiyte groei punt hen en snij dit af met een vlink stuk gember eraan. doe deze in een grote pot grond binnen. het enige wat je hoef te doen is water geven en bij de oogst heb je een mooie witte rose gember die a een paardagen verkleurt zoals in de winkel.
    let wel de stengels worden heel hoog tot aan het plafond je moet ze wel steunen met stokken. het schijnt ook dat je de stengels kunt gebruiken. beetje geluk komt er een bloem in een paarse toorts die uit meersdere bloempjes bestaat. gember kan NIET tegende winter
    ook pandan plant niet dit moet je bimnen in de huiskamer doen

    Like

Plaats een reactie