De moestuin in november

Ieder jaar loop ik tegen mijn zelf opgelegde deadline aan: de tuin moet op orde zijn vóór 1 december, want dan begint mijn TUINVAKANTIE. In december gaat de temperatuur vaak naar beneden en vind ik het niet fijn om in de tuin te werken. Natuurlijk zijn er nog wel mooie dagen maar dan moet je maar net naar de tuin kunnen. En daarom wordt er nu hard gewerkt. Vakken leegmaken en compost erop.

Kas moestuin compost

Tuin opruimen

Ik weet niet hoe het bij jullie is maar in mijn tuin is het ieder najaar een bende. Overal steken nog zaai-labels in de grond, liggen zaaipotjes en staan lege stokken met terracotta potjes op. Vak voor vak maak ik de tuin leeg. Onkruid wordt verwijderd, groente geoogst en alles wat er niet hoort wordt opgeruimd op de juiste plek. Plantenresten gooi ik op een hoop. Vorig jaar gebruikte ik dit als mulch, maar dit jaar heb ik zoveel compost uit mijn composthoop dat ik de grond daar prima mee kan afdekken.

Composthoop

Nieuwe composthoop

De composthoop die anderhalf jaar geleden is gemaakt bevalt niet. Het deksel is te zwaar en onhandig en de capaciteit van de hoop lijkt misschien ideaal met zijn 1.80×1.80m maar het is lastig om zo’n grote hoop om te zetten. Doordat het deksel bij harde wind niet open kan heb ik besloten dat ik een nieuwe composthoop ga maken. De oude hoop is al afgebroken en nu ben ik bezig aan de opbouw. Dat is bij voorkeur een klusje voor het voorjaar, lekker in het zonnetje… maar ik heb de hoop nu nodig dus op droge dagen probeer ik aan de composthoop te werken. Ik heb nog geen recente foto’s dus dat komt volgende maand.

Kas

In de kas

Inmiddels staan er in de kas weer groene rijtjes andijvie, knoflook en veldsla. Doordat het de afgelopen weken niet koud was zijn ze nog goed gegroeid. Er staat een koude week op het programma dus ik verwacht dan geen groei meer te zien. We hopen de groente in het voorjaar te kunnen eten. Ik heb de plugplantjes laat uitgeplant, in de tweede of derde week van oktober. Plant je de groente eerder uit, in september, dan kan je ze in de winter nog eten.

Dahlia's bewaren

Dahlia’s controleren in de opslag

De Dahlia’s zijn half oktober uit de tuin gehaald en stonden in het niet geïsoleerde tuinhuis. Nu het kouder wordt staan ze in de schuur die wel geïsoleerd is, om te voorkomen dat ze bevriezen. Als de temperatuur rond het vriespunt is dek ik ze toe met een dekentje, als het harder gaat vriezen zetten we de kratten in de bijkeuken en hopen dat die periode niet te lang duurt. Omdat de Dahlia’s toch door mijn handen gingen om te verhuizen checkte ik de knollen nog even. Bij een paar was de stengel beschimmeld en er waren ook een paar knollen aan het rotten. De slechte knollen haalde ik eraf. Wil je meer lezen over het bewaren van Dahlia’s in de winter, lees dan nog even mijn blog Dahlia’s bewaren.

Zadenwinkeltje

Zadenwinkeltje

Het winkeltje is nu drie weken open en de eerste soorten zijn inmiddels uitverkocht. Op 1 december sluit het winkeltje voor de decemberstop, maar vanaf 1 januari worden bestellingen weer verzonden. Er mag nog altijd besteld worden in december, graag zelfs, want dan heb ik meer tijd om de bestellingen klaar te maken. Mocht je nog zaden willen bestellen die bedoeld zijn als cadeau voor Sint of kerst, laat het dan even weten, dan maak ik voor het verzenden een uitzondering.

De komende weken werk ik aan het bijvullen van de zaden die bijna op zijn en de nieuwe bestellingen. Afhankelijk van het weer zal het buitenwerk vooral bestaan uit het afmaken van de composthoop en de laatste dingen opruimen. De volkstuinvereniging heeft bedacht dat het pad naast mijn tuin moet worden opgehoogd en dat betekent dat ik ook aan het hek het nodig werk zal hebben om te voorkomen dat ik zelf ongenode gasten in mijn tuin krijg. Mijn zelf opgelegde deadline ga ik daardoor helaas niet halen maar deadlines zijn er om te verschuiven toch?

Er komt dit jaar ook een zadenruildoos. De inschrijvingen staan gepland voor december. Ik kondig dit alvast maar aan omdat er veel vraag naar is, dat scheelt weer veel vragen te beantwoorden via de mail of social media. Jullie horen hier later meer over.

Plaats een reactie