
Teeltplan
In de moestuin is een teeltplan erg handig. Het is een prima geheugensteuntje om alle gewassen terug te vinden en om te onthouden wat in voorgaande jaren op een bepaalde plaats heeft gestaan. Een teeltplan helpt ook bij het voorkomen van ziekten en plagen. Ooit teelde ik een paar jaar achter elkaar sla in dezelfde platte bak, maar het tweede jaar gingen alle kroppen sla dood tegen de tijd dat ze geoogst konden worden.
Wisselteelt in het teeltplan
Een voorbeeld van wisselteelt is onderstaande schema:
- Aardappelen (veel mest)
- Peulvruchten (geen mest)
- Koolgewassen (veel mest)
- Bladgewassen (weinig mest)
- Vruchtgewassen (veel mest)
- Wortelgewassen (geen mest)
Zo zie je dat de mestbehoefte een rol speelt in de wisselteelt. Zou je ieder jaar een gewas telen met een hoge mestbehoefte dan verg je steeds het uiterste van de grond omdat je ieder jaar moet bemesten. Als dit wordt afgewisseld krijgt de bodem meer rust en heb je minder kans op ziekten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet zo hou aan het schema. Als je wil kan je in ieder vak bovenstaande schema aanhouden, dus na de aardappelen komen het jaar erop de peulgewassen in datzelfde vak, en het jaar daarna de koolgewassen, en zo het rijtje af. In dat geval hou je een wisselteelt aan van zes jaar. Maar ik heb altijd meer vakken nodig voor vruchtgewassen en heb ook een paar vakken met aardbeien, asperges en rabarber, dus het komt niet altijd uit. Eigenlijk gaat het toch prima, dus prik je niet teveel vast op de wisselteelt.
Soms pas ik in de loop van het moestuinseizoen mijn plannen aan, doordat een gewas langer of korter blijft staan. Voor de meeste vakken heb ik ook een voor en nateelt om de grond zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ik kies dan meestal een gewas uit een andere groep, dus als de hoofdteelt voor dit jaar aardappelen is kies ik als nateelt een bladgewas.
Klinkt het allemaal ingewikkeld? Verdiep je er eens in en je zal zien dat het allemaal best mee valt. Bovendien, ik hoor van steeds meer tuinders dat ze de teeltwisseling meer en meer los laten en dat dit ook best goed gaat.
Lees hier meer over wisselteelt.