Van 2012 t/m 2016 heb ik met veel plezier getuinierd op een klein moestuincomplex achter het koetshuis in Wilhelminadorp. In een gemoedelijke sfeer tuinierden we daar met acht tuinders.

Doordat de grondeigenaar andere plannen had met dit stuk grond ben ik op zoek gegaan naar een andere tuin en vond deze bij de Vereniging ter Bevordering en Instandhouding van Volkstuintjes (VBIB). Dit complex is een stuk groter, het bestaat uit zo’n 70 tuinen. Per 1 januari 2017 huur ik daar een tuin van 250 m2.

In de eerste maanden hebben we vooral  hard gewerkt aan het bouwen van een schuur, vervangen van de omheining, het onkruidvrij maken en toevoegen van heel veel compost. De oude tuin hadden we in december al leeg gehaald en opgeleverd. Alle vaste planten, bomen en struiken zijn meegenomen naar de nieuwe tuin.

Ik heb altijd erg genoten van het tuinieren in de oude tuin. Het was echt mijn plekje, lekker rustig met het bos op de achtergrond. Maar inmiddels ben ik helemaal gewend aan de nieuwe moestuin. Voordeel van tuinieren bij een vereniging is dat er altijd hulp in de buurt is, ruimte voor een goed gesprek en de nodige adviezen. Iedereen tuiniert op zijn eigen manier met respect voor elkaar.

In mijn moestuin staan groente, fruit en bloemen. Ieder jaar probeer ik nieuwe gewassen uit omdat ieder gewas en iedere groente weer anders groeit. In het begin wist ik bijvoorbeeld niet dat er van sommige groenten varianten beschikbaar zijn die geschikt zijn voor een bepaald jaargetijde. Zo kan je voorkomen dat groente doorschiet in de zomer of matig tegen kou kan in het najaar. Daarmee verleng je ook het seizoen en kan je langer uit eigen tuin eten.

Nieuwe gewassen zijn ook een uitdaging. Zo leer je toch steeds weer wat bij 😉

Moestuin