Moestuinblog

De moestuin in mei

Na ruim twee weken vakantie (lees staycation) kan ik eindelijk zeggen dat de tuin op orde is en dat is een heerlijk gevoel. Natuurlijk ben je in een tuin nooit klaar, maar bijna alle planten zitten in de grond en bij de meesten is ook groei te zien. Natuurlijk zijn er nog genoeg planten over waar geen plaats meer voor is maar zij kregen een groter potje en mogen wachten op lege plekken in de tuin. Als in juli de aardappels worden geoogst kan ik die ruimte vullen met tien andere gewassen!

Gaat tomatenplant dood? Probeer een dief te stekken

Ondanks tevredenheid zijn er ook tegenslagen. Een aantal buitentomaten groeit niet goed en dat is reden voor zorg. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door iets dat onder de grond leeft. Woelmuizen of ratten denk ik. Er lopen grote gangen onder mijn bedden en door niet te spitten blijven deze gangen intact. Handig bij grote regenval (want natuurlijke drainage) maar niet om zaailingen uit te planten. Daardoor wordt er aan mijn tomatenplanten geknaagd.

Er is één plant gesneuveld, na een paar dagen wegkwijnen viel het steeltje om. Gelukkig was ik er op tijd bij en kon ik deze plant redden door haar als stek te laten wortelen. Dit kan ook met een dief, mocht je een plant hebben die afbreekt of om wat voor reden dan ook dood gaat.

Een dief wortelen doe je als volgt:

  • Neem een stek van maximaal tien centimeter. Is de stek langer, kort hem dan in
  • Haal de onderste bladeren eraf
  • Halveer het bladpaar daarboven. Knip niet in het blad maar haal het bovenste bladdeel eraf. Zo bezorg je de plant stress waardoor deze wortels gaat maken
  • Zet de stek in water, zorg dat alleen de stengel in het water staat, dus geen blad of bladstengel
  • Hoe dieper de stek in het water staat hoe meer worteltjes gemaakt worden. Tot aan de eerste blaadjes in het water werkt het beste
  • Zet de stek op een lichte plek zonder direct zonlicht
  • Binnen een paar dagen zullen er nieuwe wortels ontwikkelen (zie foto’s: er zit een week tussen foto 1 en 2)
  • Na ongeveer een week kan je de stek in een P9 potje zetten. Geeft gelijk water zodat ze direct voeding kan opnemen

Natuurlijke bestrijding met lieveheersbeestjes

Het heeft twee weken niet geregend en het valt me op dat er veel meer bladluizen zijn. Ik zie ineens zwarte bonenluis in de tuinbonen, luizen in de aubergine in de kas en op de doorgeschoten stengels van de pastinaak (foto). Gelukkig zie ik ook al veel lieveheersbeestjes en eitjes van lieveheersbeestjes. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 80 bladluizen per dag, de larven 120. Zij eten de bladluizen niet echt op maar zuigen ze leeg, zo lees ik op internet. Interessant beestje 😉

Je begrijpt, ik ben blij met ze. Eigenlijk doe ik er niets voor om ze te lokken, of ze moeten zonder dat ik het weet overnachten in mijn vervallen insectenhotel? Ze overwinteren in kieren en spleten, maar je kan ook een lieveheersbeestjeshotel ophangen op ongeveer een meter hoogte.

Water geven bij droogte

Zoals jullie weten tuinier ik op een volkstuinencomplex en ben ik altijd zuinig met mijn zorgvuldig opgevangen regenwater. Helaas groeien de planten niet zo goed als andere jaren door de afwezigheid van regen. De uien, bieten, kolen en sla groeien langzaam en ook de bloemen laten weinig groei zien, daarom ben ik begonnen met water geven. Geen grote hoeveelheden maar net genoeg om te groeien. Ik schreef eerder een blog over regenwater opvangen en gebruiken. Daarin vertel ik je meer over hoe je het beste water kan geven en wat je verder kan doen om het water in de bodem vast te houden door te mulchen.

Ik probeer elke dag een aantal planten water te geven, door iedere dag een ander deel van de tuin te kiezen verdeel ik het werk en krijgen alle planten één keer per week water. Dagelijks check ik alle planten maar ik ga pas water geven als ze ’s avonds én ’s morgens slappe blaadjes hebben. Planten gaan slap hangen om zichzelf te beschermen tegen hitte en vochtverlies. Dat betekent niet dat ze gelijk water nodig hebben, in de nacht herstellen ze vaak. Staan ze er de volgende ochtend nog slapjes bij? Dan is water geven nodig.

Muismeloen kweken

Muismeloen kweken

In mijn vorige blog moestuin in april liet ik zien hoe de muismeloen plugjes werden geplant in een nieuw potje. Ze staan inmiddels in de moestuin en tot nu toe doen ze het goed. Ik denk eigenlijk dat ze het niet gaan redden, want veel te dicht op elkaar geplant en geen ruimte voor de worteltjes om zich goed te ontwikkelen, maar het is een leuk experiment.

Dahlia snoeien en stekken

Dahlia’s toppen en stekken

Dit jaar heb ik voor het eerst de Dahlia’s getopt. Als de eerste opgekomen stengels ongeveer tien centimeter zijn kan je ze afknippen boven het eerste bladpaar. Boven dat bladpaar groeit de plant weer uit met twee nieuwe stengels en zo krijg je vollere planten met meer bloemen. De toppen kan je gebruiken om nieuwe planten van te maken door ze te gebruiken als stekken.

Deze stekken kan je in water laten wortelen maar ik kies ervoor om ze gelijk in een potje te laten wortelen. Ik deed dit zo:

  • Knip de stek schuin af voor een groter wortelbed. Kies een stek van ongeveer tien centimeter
  • Verwijder de onderste blaadjes
  • Doop de stek in stekpoeder (optioneel)
  • Vul een potje met potgrond en maak een klein gaatje met een dun voorwerp, daardoor verlies je geen stekpoeder als de stek wordt geplant
  • Stop de stek in de grond en druk de aarde lichtjes aan
  • Geef gelijk water
  • Dek de potjes af door er een kap over te zetten of met een plastic zakje
  • Zet de potjes op een lichte plek zonder direct zonlicht
  • Binnen enkele weken zie je nieuwe groei en kan je ze verpotten en later uitplanten

We kijken vooruit naar juni. Ik zal mijn moestuintips voor juni in de sidebar (links) van de website zetten. Je kan ze uiteraard ook hier teruglezen: moestuintips voor juni

Voor wie het leuk vindt, hier een kleine collectie van andere moestuinblogs die ik eerder schreef in juni.

Juni 2019

Juni 2020

Juni 2021

Juni 2022

Asperges

Tot slot een foto van de asperges.

Aspergesoep… risotto met asperge… asperges met aardappeltjes… genieten!