Moestuintips juni

Juni. Het begin van de zomer en gouden tijden in de moestuin. Het harde werken begint letterlijk zijn vruchten af te werpen in de vorm van kilo’s aardbeien en rabarber. Behalve oogsten zijn er natuurlijk meer klusjes te doen in de moestuin. Ik geef je mijn moestuintips voor juni.

 • Blijf onkruid wieden. Alles wat nu niet in het zaad kan schieten wordt straks geen nieuw onkruid en zo blijf je de baas in de tuin 😉
 • Als courgette, komkommer of pompoen nog niet zijn uitgeplant kan het nog. Doe dit wel zo snel mogelijk. In juni kan het al behoorlijk warm en droog worden dus zorg er voor dat je planten voor die tijd geplant en aan de groei zijn. Verwijder de eerste bloemen. De planten beginnen al bloemen te vormen als ze nog niet geplant zijn, veel te vroeg voor het dragen van vruchten. Dit kost onnodig energie. Pas als de plant meer volume krijgt kan je de bloemen laten groeien.
 • Oogst een stoel aardappelen om te zien of ze goed groeien. Twaalf weken na het poten kan je al vroege aardappels oogsten.
 • Zet de composthoop om en blijf aanvullen.
 • Dek rode bessen en aardbeien op tijd af en voorkom dat de vogels er met je oogst vandoor gaan.
 • Geef planten met een hoge mestbehoefte extra voeding in de vorm van koemestkorrels, compost, brandnetelgier of vloeibare voeding.
 • De aardbeienoogst van de junidragers valt in deze maand. Verwerk ze in jam, saus en taart of vries ze in. Voor het invriezen eerst ontkronen en wassen. Als ze schoon zijn hoef je ze niet te wassen met als voordeel dat ze niet als één klont aan elkaar vriezen.
 • Blijf zaaien. Zaai om de twee weken een rijtje radijs of sla om de oogst te spreiden en verzekerd te zijn van nieuwe aanwas. Zaai eventueel voor in zaaitrays zodat je gelijk kan planten als er een vak leeg is.
 • De fruitbomen beginnen aan de natuurlijke vruchtrui. De boom maakt zelf een selectie en gooit slecht fruit van de boom. Soms is dit niet genoeg. Dun de vruchten zelf uit met een snoeischaar. Vuchten die te dicht op elkaar of teveel aan één tak groeien kunnen verwijderd worden. Dit voorkomt takbreuk en zal de groei van de overgebleven vruchten ten goede komen.
 • Ga wekelijks langs de tomatenplanten om te dieven en op te binden. Ze groeien nu hard. In de kas begint het “tikken” tegen de stokken zodra de eerste bloemetjes verschijnen. Hang een schaduwdoek op bij hoge temperaturen.
 • De aardbeien gaan uitlopers maken. Knip ze af zodat ze alle energie in de vruchten steken. Na de oogst vormen ze opnieuw uitlopers die je kan gebruiken om een nieuw bed aan te leggen.
 • Blijf mulch aanvullen. De mulchlaag van bijvoorbeeld grasmaaisel wordt steeds dunner waardoor de grond minder bedekt is en sneller uit droogt.
 • Oogst regelmatig kruiden zodat de plant nieuwe scheuten maakt. Hang ze op een donkere plek in kleine bundels of droog ze in de oven met restwarmte.

Slabedden

Zaaien in juni

Andijvie- augurk- bieten- courgette- slasoorten- maïs- radijs- rucola- spinazie- snijbiet-bonen- wortelen.

Oogsten in juni

Aardbeien- zomerframbozen- rode bessen- aardappelen- asperges- bieten- erwten- knoflook- rabarber- slasoorten-spinazie- snijbiet- kruiden

Rode bessen Jonkheer van Tets

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s