Moestuinupdate juni

Een tuinbuurman komt langs met een lege emmer. “Kan jij nog aardbeien gebruiken?” Ik moet lachen, trek zelf ruim een kilo per dag en de vriezer zit al bijna vol. “Kan je ze niet invriezen, jam van maken, of weggeven?” vraag ik hem. “Nou”, zegt hij, “ik trek tien kilo per dag dus dat wordt lastig. Waar laat je zo gauw tien kilo aardbeien, heb jij daar plaats voor in de koelkast? En dan moet je mijn vrouw horen als dat allemaal in de koelkast ligt… nee dat wordt niks”

Tja waar laat je zo’n enorme oogst? Wij gebruiken tijdens de zomermaanden een tweede koelkast maar ook daar zou ik zo’n hoeveelheid niet in kwijt kunnen. Gelukkig plant ik mijn bedden zo aan dat deze luxe problemen voorlopig niet aan de orde zijn. Hoewel ik vlak voor een vakantie ook wel eens tomaten in de straat uitdeelde 😉

Kas tijdens hittegolf

Planten beschermen tijdens hittegolf

Vorige week heeft het veel geregend en je hoorde de groente groeien. Niet voor niets noemen ze dit groeizaam weer; beetje zon, beetje regen. Maar nu er een hittegolf aan komt heb ik extra maatregelen genomen. Om de planten tijdens de hitte te beschermen heb ik het schaduwdoek weer opgehangen in de kas. Deur en ramen staan dag en nacht open en de planten krijgen sinds vorige week extra water zodat ze beter bestand zijn tegen de hoge temperaturen. Om ze tegen de avondzon te beschermen hang ik iedere middag een paar lakens aan de buitenkant van de kas.

In de moestuin geef ik alleen de platte bakken, de paprikaka’s en potten extra water. De rest hou ik nauwlettend in de gaten maar het afgelopen jaar heeft me geleerd niet te snel te gaan gieten. Planten worden dan afhankelijk van de watergift.

Blog

De afgelopen weken plaatste ik veel informatieve blogs. We hebben vakantie gehad en dan is er niet veel te melden over de tuin, behalve dat ik moest wennen aan een weekje rust. Het tuinwerk bleef liggen en mijn vader regelde de oogst van de aardbeien. Fijn, zo’n tuinoppas. En nu we alweer een paar weken terug zijn is het gelijk druk in de tuin. Want het onkruid wacht niet met groeien en de tomatenplanten… wow wat zijn die gegroeid in een week!

Tomatenplanten

Tomatenplanten

Toen de tomatenplanten de grond in gingen waren ze een beetje geel door voedseltekort en te weinig groeiruimte voor de wortels. Ze zijn nu weer helemaal groen en groeien hard. Inmiddels zijn ze een paar keer gediefd en bind ik ze 2x per week aan de stok. Sommige vleestomaten hebben zichzelf getopt en hebben nu 2 stammen. Ik vind het altijd lastig te bepalen wat ik daar mee moet doen. Vorig jaar liet ik ze gewoon groeien en bond ze aan de stok maar ze krijgen toch minder steun dan wanneer er een stok bij staat.

Brandnetelgier

Bij thuiskomst was de brandnetelgier klaar die ik voor de vakantie had opgestart. Er zat wel wat schimmel bovenop doordat er niet in de emmer geroerd was maar dit was er makkelijk af te scheppen.

De gier werd gezeefd en daarna gebotteld in oude wijnflessen. Nee ik ben geen sommelier ;-). Meestal doe ik dit aan de zijkant van mijn schuurtje, uit het zicht van alles en iedereen. Tijdens dit karweitje is het een komen en gaan van vliegen die afkomen op de stank. Een gierput is er niets bij. Maar de planten tieren er goed op.

Aardbeienoogst

Aardbeien

De aardbeienoogst is inmiddels goed op gang. De meeste oogst verdwijnt als saus in de vriezer. Een recept? Ik vrees dat ik van makkelijk houd. Aardbeien ontkronen, wassen, in de keukenmachine pureren, in bakjes gieten en invriezen. Suiker is niet nodig, een goede aardbei is lekker van zichzelf. De rest van de aardbeien eten we op de boterham, in de yoghurt en in de salade. En we geven wat weg, want aardbeien vind iedereen lekker.

De aardbeiplanten die geplant waren in het oude kolenvak geven een prima oogst. Grote aardbeien, zoals je mag verwachten van een bed in het eerste jaar. De planten leken eerst niet goed te groeien. En daaruit blijkt weer maar dat je soms je gevoel moet volgen in de moestuin en niet altijd moet af gaan op wat er in boeken staat. Gewoon proberen.

Aardappelbloemen

Aardappels oogsten

De aardappelteelt loopt op zijn einde. De pootaardappels gingen op 24 maart de grond in. Uitgaande van een teelt van 100 dagen voor vroege aardappels zouden ze rond 25 juni geoogst kunnen worden. Dus deze week gaan we een plant oogsten om te zien wat het van de piepers geworden is. Gezien de regen van afgelopen week en het voorspelde warme weer wordt het ook hoog tijd. Het blad is nog groen maar zoals ieder jaar krijg ik het Spaans benauwd van de bruine vlekjes die verschijnen. Volgens één van de tuinbuurmannen hoef ik me nog geen zorgen te maken maar ik hou de planten nauwlettend in de gaten.

Kippen in de achtertuin

Kippen

Tijdens onze afwezigheid heeft de buurvrouw voor de kippen gezorgd. Als ze het hok in moet doet ze haar kaplaarzen aan. Bang voor pikkende snavels, of misschien voor de hoopjes kippenpoep. Toch doet ze het ieder jaar weer dus ik bewonder haar moed. Een paar dames waren nog steeds broeds en bezetten het legnest met de nodige agressie tegen vreemden. De buurvrouw deed mijn tuinhandschoenen aan en die van mijn echtgenoot er overheen en nog hadden ze haar vingers te pakken. Dus de buurman regelde de eierproductie. Dat wil zeggen, de kip optillen en de eieren weghalen.

Dopey had van de gelegenheid gebruik gemaakt nieuwe vrienden te maken. Twee man sterk om haar te aaien. De buurman noemde haar “die met de sokken aan”, de buurvrouw “een schatje”.  Je zou denken dat de veertjes aan haar poten haar beperken in het lopen maar ze loopt het hardst de trap op van allemaal 😉

Broedse kip

In het kippenhok is het stuivertje wisselen. Sientje en Happy zijn vijf weken broeds geweest. Waarschijnlijk vond Saté het welletjes want ze heeft ze allebei uit het nest verjaagd om er vervolgens zelf in te trekken. Sientje en Happy zijn tijdens die weken bijna niet buiten het hok geweest. Ik heb ze er een paar keer uitgehaald maar na vijf minuten wilden ze dan weer terug naar de eieren, die ik dan inmiddels stiekem had meegenomen. Als ze dan buiten waren kon je gelijk merken dat ze zoveel prikkels niet meer gewend waren. Ze schrokken overal van en renden als angstige hazen door de tuin.

Dopey is die vijf weken met Leentje en Saté opgetrokken en heeft daar veel van geleerd. Ze eet veel sneller en gerichter, pikt in 1x goed in plaats van 5x er naast. Gisteren had ik wat slakken meegenomen uit de moestuin. Ze komen dan als kleine kinderen de trap afrennen,… ha eten! Als ik het zakje leeg maak heeft Dopey als eerste een slak te pakken, voor de voeten van de anderen. Dat had ik maanden geleden niet van haar verwacht. Vooral leuk om te zien dat ons domme kipje nieuwe dingen leert.

Voorzaaien om straks lege plekken te vullen

Om straks lege plekken in de tuin te vullen heb ik nog wat gezaaid in zaaitrays. Kolen, broccoli, bieten, slasoorten en andijvie. Andere jaren zaaide ik na de oogst alleen in de volle grond, maar vaak had de groente dan te weinig tijd meer om te volgroeien, vandaar het voorzaaien. En dit bevalt goed, alles komt snel op door de warme temperatuur en het lukt ondanks de warmte ook om de zaailingen vochtig te houden.

Tot slot een foto van de eerste bloeiende zinnia. Wat ben ik altijd weer blij dat ze in de tuin staan, ze maken de tuin zoveel vrolijker en mooier. Zinnia’s zijn ideale moestuinbloemen. Kleurrijk, makkelijk en vol met stuifmeel. Ze staan minstens een week in de vaas en daarmee zijn ze ook ideale plukbloemen.

Zinnia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s