Dahlia’s bewaren

Bloemen horen in de moestuin. Ze zijn belangrijk voor bestuiving van de gewassen en geven de nodige kleur aan het geheel. En ze trekken nuttige insecten aan die ziekten en plagen te lijf gaan of voorkomen.

Eenjarige bloemen moeten ieder jaar opnieuw gezaaid worden. Dahlia’s kan je bewaren voor het volgende jaar, als je er goed voor zorgt. Je moet ze dan laten overwinteren. Maar hoe doe je dat, dahlia’s bewaren?

Tips voor het bewaren van dahlia’s:

 1. Dahlia’s kan je zaaien. Voorzaaien in maart, verspenen in april en buiten uitplanten in mei. In de loop van het jaar vormt de dahlia een knol onder de grond. Deze knol kan je overhouden voor volgend jaar. Je kan de knollen overigens ook kopen in de winkel.
 2. Het tijdstip waarop je de knol uit de grond haalt hangt af van de weersomstandigheden. Als de vorst toeslaat wordt de plant zwart. Je kan de knollen dan nog een weekje laten zitten alvorens ze uit de grond te halen. De knol heeft dan nog de tijd om voedingsstoffen uit de plant op te slaan in de knol. Je kan ze ook ver voor de vorst uit de grond halen maar dan hebben ze minder energie op kunnen slaan en zijn ze minder gewend aan de koude temperatuur.
 3. Snijdt de plant af op ongeveer 10 cm van de knol. Hang er eventueel een kaartje aan  waarop de kleur vermeld staat (handig als je tuin op kleur is ingedeeld).
 4. Haal de dahlia’s uit de grond met een riek. Steek ze ruim uit. Schudt de overtollige grond zoveel mogelijk af zonder de knollen te beschadigen.
 5. Beschadigde knollen verwijderen om te voorkomen dat ze gaan rotten en de rest aansteken.
 6. Laat de knollen minimaal een week drogen totdat de knollen en de grond goed droog zijn. Dit voorkomt schimmel en rotting.
 7. Je kan de knollen het beste bewaren in een kist met turfmolm. Dit hoeft echter niet perse, ik bewaar ze kaal in een kist met een doek erover en dat gaat ook prima.
 8. Bewaar de dahlia knollen op een donkere, droge en vorstvrije plaats bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 4 en 7 graden. Bij ons liggen ze in de onverwarmde schuur. Als het kouder wordt bescherm ik ze met dekens, maar bij vorst gaan ze naar binnen. Je kan ook je schuur verwarmen door er een kacheltje bij te zetten.
 9. Controleer de knollen ongeveer 1x per maand op rot of andere problemen.(bijvoorbeeld vliegjes)
 10. In het voorjaar (maart/april, afhankelijk van het weer) gaan ze naar de kas om voor te kiemen voor het nieuwe seizoen, al dan niet afgedekt vanwege nachtvorst. Heb je geen kas? Haal ze dan wat later uit hun bewaarplaats. Als het niet meer vriest kunnen ze de grond in, meestal is dit rond half mei.

 

Een gedachte over “Dahlia’s bewaren

 1. Ik heb deze site eerste keer gezien en gelezen. Duidelijke uitleg. De belangrijke zaken worden puntsgewijs aangegeven. Dit vindt ik ook prettig.
  Ik zal deze site veel vaker gaan lezen. Goede tips!
  Bedankt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s