Moestuintips maart.

In maart begint het moestuinseizoen. De dagen worden langer en er is weer 12 uur daglicht per dag. Licht dat planten nodig hebben om te groeien. Maar maart roert zijn staart. Hou daarom de  weersverwachting goed in de gaten voordat je begint met zaaien.

Wat kan je doen in de moestuin in maart?

 • Als de buitentemperatuur omhoog gaat kan de mulch van de bedden zodat de grond sneller opwarmt. Maak de zaaibedden in orde waar je als eerste gaat zaaien. Maak een vals zaaibed. Dat betekent kluiten fijn maken en aanharken. Daarna laat je het nog 2 weken zo liggen. Het onkruid dat je wakker hebt gemaakt zal gaan ontkiemen en kan vóór het zaaien verwijderd worden.
 • Rabarber bleken. Geef de plant een flinke mestgift. Zet een omgekeerde emmer of pot over de rabarber heen. Door de zonwarmte ontstaat een hogere temperatuur onder de emmer. De rabarber groeit daardoor sneller en wordt lichter van kleur en is daardoor sneller  te oogsten.
 • Snoeien. Heb je de fruitbomen nog niet gesnoeid in januari of februari? In maart de laatste kans.
 • Vijverrand schoonmaken. Snoei de vijverplanten. De resten kunnen op de composthoop.
 • Maak de kas klaar voor het nieuwe seizoen.  Zeem de ramen en zet de stellingen klaar voor gebruik. Vul de kas met nieuwe grond en compost als je dat nog niet gedaan hebt.
 • Pootaardappels voorkiemen. (kan al vanaf half februari) Zet ze in een koele kamer (ongeveer 10 graden) met veel licht maar zonder direct zonlicht. Zet de aardappels in een eierdoos. De kant met de meeste kleine puntjes naar boven, hieruit “spruiten” de uitlopers.
 • Pootaardappels, uien en sjalotten planten vanaf eind maart. 
 • Vanaf begin maart peulen, erwten en tuinbonen afharden. Ze kunnen later in de maand geplant worden, mits de temperatuur het toe laat. Hou het weerbericht goed in de gaten en wacht nog even als er vorst wordt voorspelt. Raak niet in paniek als het toch onverwacht een graadje vriest, dek ze dan toe met een oud gordijn, fleece of een doorzichtig zeil.
 • Bieslook delen. Bieslook is een vroege starter, als het niet te koud is staat hij nu waarschijnlijk al boven de grond. Aangezien ze zichzelf uitzaait heb je snel veel planten. Soms té veel. Splits de planten door ze te scheuren van boven naar beneden of deel ze met een spade en zet ze in een potje. Leuk als cadeautje. Je kan hetzelfde doen met tijm, oregano en salie.
 • Ga op zoek naar slakken en vang ze weg van je planten. Vanaf april legt iedere slak zo’n 400 eitjes, dus wees consequent. Alle slakken die je nu weg vangt kunnen zich niet meer voortplanten in jouw tuin. Breng de slakken naar elders waar ze geen schade aan kunnen richten.

Zaaien.

 1. Binnen> tomaten, bloemen, broccoli, muismeloen, peterselie, basilicum, bleekselderij, prei.
 2. Buiten> worteltjes, rucola, spinazie, radijs, snijbiet.
 3. In de koude kas> Sla voorzaaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s