De moestuin in februari

De tijd vliegt voorbij, volgende week staat maart op de kalender! Ik had me zo voorgenomen om meer te schrijven voor Moestuinhippie maar het blijft lastig om er tijd voor vrij te maken. Dit komt vooral door de zadenwinkel, bestellingen blijven binnen druppelen en het kost nu eenmaal tijd om ze klaar te maken. Ik heb daarom besloten om uiterlijk 1 april te stoppen met de zaden voor dit seizoen. Dus mocht je nog zaden willen hebben, wacht niet te lang met bestellen. Hier nog even de link voor de zadenwinkel.

Masterclass

Ook de masterclass is één van de redenen waardoor er geen tijd was om te schrijven. Nu alle voorbereidingen klaar zijn heb ik er enorm veel zin in om samen met Caren, Femke en Kim een leuke, leerzame masterclass voor jullie neer te zetten. Aanmelden kan nog, in mijn vorige blog over de masterclass vertelde ik meer over de inhoud en daarin vind je ook de aanmeldlink. Met de kortingscode JACQUELINE5 betaal je 5,00 voor een kaartje in plaats van 7,50 en behalve de presentatie krijg je daarbij een digitale goodybag met leuke kortingsacties en een terugkijk-link, handig als je niet kan op 2 maart.

Aardappels voorkiemen

De pootaardappels liggen weer in de vensterbank zodat ze kunnen voorkiemen. Ik bewaar altijd een paar aardappels van eigen oogst. Regelmatig vragen moestuiniers of dat wel werkt en of de aardappels niet snel ziek worden. Tot nu toe bevalt het bij mij goed, ik selecteer uiteraard alleen mooie, gave aardappels die geen sporen van ziekte of schimmels hebben. Ze moeten na de oogst gelijk in de koelkast, daar bewaar je ze bij een temperatuur van ongeveer zeven graden. Zo gaat de aardappel in kiemrust. Rond Valentijnsdag haal ik ze dan weer uit de koelkast zodat ze kunnen kiemen, daarmee krijgen ze een voorsprong voor het nieuwe teeltseizoen omdat de grond nu nog niet is opgewarmd.

Omdat ik al jaren met deze aardappels doorkweek heb ik nu van één soort nieuwe pootaardappels gekocht om het pootgoed te vernieuwen voor volgend jaar. Verder zie je op de bovenstaande foto van links naar rechts de rassen Tiamo (vanbuiten rood, vanbinnen geel), Prunelle (paars vanbinnen en vanbuiten), Obama (geel), Lilly Rose (rood vanbuiten en vanbinnen), Roseval (rood vanbuiten en geel vanbinnen) en de gekochte Obama.

Wil je alvast meer lezen over het poten van aardappels? In deze blog vertel ik er meer over: aardappels poten.

Tuin klaarmaken voor het voorjaar

Vorige week nam ik een paar uurtjes vrij van mijn verplichtingen 😉 en dook de moestuin in. Ik maakte een gedeelte van de tuin vrij van onkruid en genoot van het zonnetje. De grond schoonmaken doe ik altijd door oppervlakkig te schoffelen en alle onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. Op warme, zonnige dagen kan het onkruid blijven liggen als mulch maar nu nam ik alles mee. Het grootste gedeelte ging in de compostbak, brandnetels en kweekgras ging mee naar huis voor de kliko.

Het onkruid zat redelijk los en de grond is opmerkelijk beter geworden door de wormencompost die ik vorig jaar had gekregen bij een winactie. De tuin van DirkJan, zoals ik dat stukje van mijn tuin nog steeds noem, was in jaren niet bemest en de grond was er keihard. De wormencompost heeft de grond goed verbetert en daar ben ik blij mee. Het betekent dat de grond aan het herstellen is, er is meer bodemleven als schimmels, enzymen, spoorelementen en mineralen. Dit jaar voeg ik weer een laagje wormencompost toe aan dat stuk van de tuin.

Teeltplan moestuinplan

Teeltplan maken

Uiteraard maakte ik dit jaar ook een teeltplan. Het viel niet mee om alles in het plan te proppen, ik wil altijd meer dan mogelijk is en wil eigenlijk geen concessies doen. Daarom kies ik er dit jaar voor om van alles minder te zaaien, dus geen vak vol bieten of kolen maar van alles een beetje. Ik ben ook van plan om meer combinatieteelt te gebruiken, dat is voorgaande jaren goed bevallen. Zo plantte ik pompoenen aan de rand van het aardbeienveldje dat twee jaar oud was. Ik gebruik mijn aardbeienbedden altijd maar twee jaar, mijn ervaring is dat de aardbeien in het derde jaar sneller ziek worden en de oogst kleiner is. Toen de aardbeien geoogst waren en de planten verwijderd stonden de pompoenenranken al te trappelen om het veldje in beslag te nemen. Deze wijze van combineren maakt je tuin productiever en geeft meer diversiteit.

Ik heb al heel vaak iets verteld over het maken van een teeltplan en combinatieteelt, via deze link kan je er meer over lezen mocht je meer achtergrondinformatie zoeken.

Paprika en peper zaaien

Voorzaaien

Het zaaiseizoen komt eraan! In januari zaaide ik de warmtekiemers als paprika, peper en aubergine, en in februari tuinbonen en wat bloemen die van kou houden bij het ontkiemen, maar verder is er hier nog niet veel gedaan. Daar gaat de komende week verandering in komen. Zoals jullie weten zaai ik graag met de maankalender van rythmofnature en eigenlijk heb ik de zaaimomenten van februari voorbij laten gaan. Vorige week wilde ik gaan zaaien en toen bleek het dalende maan te zijn…daarom maar een weekje langer gewacht.

Zaaien met de maankalender

Inmiddels is de zaaiplanning aangevuld met de laatste zaden. Hieronder mijn planning, er zijn nog meer mogelijkheden op de dagen die ik niet vermeld maar dan kan er gezaaid worden tot bijvoorbeeld 15.30 uur, die dagen heb ik niet meegenomen dus kijk daarvoor even in de online zaaikalender.

27- 28 feb bloemen

1-2 maart blad en steelgewassen

4-5 maart vruchtgewassen

6-7 maart wortelgewassen

9-10 maart bloemen

11-12 maart blad en steelgewassen

13 maart vruchtgewassen

27 maart bloemen

29-30 maart bladgewassen

31 maart vruchtgewassen

Vind je zaaien met de maan onzin? Dat snap ik! Er zijn verschillende maankalenders in omloop. Laatst was ik aan het chatten met iemand op Insta en zij zaait volgens de kalender van Maria Thun en gaat haar tomaten zaaien op 6 maart, maar op “mijn” kalender zou dit zijn op 4 en 5 maart. Daarmee hebben de zaaikalenders hun geloofwaardigheid wel verloren hé. Maar zaaien met stijgende maan zou een positieve invloed op het gewas hebben, boeren die biologisch dynamisch kweken zweren erbij en daarom hou ik er toch aan vast. Het geeft ook een richtlijn aan mijn zaaiagenda.

Zadenruildoos

Zadenruildoos

Op 2 januari werden drie zadenruildozen verstuurd door Nederland. Om zo duurzaam mogelijk te verzenden maakte ik voor alle drie een route van zuid naar noord om te voorkomen dat er onnodige kilometers gemaakt zouden worden. Alle dozen bevatten 50 verschillende soorten zakjes bloemen, tomaten, groente en kruiden. Een paar dagen geleden kwam de eerste zadenruildoos bij mij terug. Bijna alle zakjes waren van eigenaar gewisseld, er zaten nog zeven zakjes van mezelf in, de rest was allemaal geruild. Een mooie score! De reacties en het enthousiasme van de deelnemers was erg leuk, zo leuk dat de zadenruildozen volgend jaar zeker terugkomen. Voor mij was de inhoud zeker de moeite waard, er zaten zaden in die ik niet eerder kweekte. Heel blij met mijn bruine bonen en zaden van leeuwenbekje, citroengras, tomaat Orange Belly en nog veel meer zaden waarmee ik mijn voorraad kan aanvullen. En, heel bijzonder, er zaten veel meer zaden in dan ik erin gestopt had!

Meer lezen?

In mijn moestuintips voor februari en moestuintips voor maart krijg je meer tips wat je deze maand allemaal kan doen in je moestuin. Deze vind je overigens ook altijd in de sidebar aan de linkerkant van de pagina.

Tot slot een foto van papaver Black Swan, die ik binnenkort ga zaaien. En hopelijk kan ik er dit jaar weer zaden van winnen voor het zadenwinkeltje zonder dat ze worden opgegeten door de muizen, want ze zijn te mooi om niet te delen 😉

Papaver Black Swan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s