Moestuintips februari

Het teeltplan staat op papier, de zaden liggen klaar en ik sta in de startblokken.  Alles is er klaar voor, alleen de tuin nog niet. Te vroeg, te koud, te nat. Toch zijn er allerlei karweitjes die je kan doen deze maand, als voorbereiding om het nieuwe moestuinseizoen. Binnen én buiten.

Wat kan je doen in februari?

 1. De kas kan schoongemaakt worden. Ik doe dit in het voor- en najaar zodat de ramen goed schoon en helder zijn voordat de planten erin gaan. Zeem de ramen buiten met schoonmaakazijn of groene zeep. Alleen met warm water kan ook prima, vooral aan de binnenkant ook beter voor de grond in de kas.
 2. Richt de kas alvast in voor een snelle start in maart. Dus zet stellingen in elkaar, maak de grond schoon van onkruid en maak zo nodig nog een plan voor de indeling. Ligt het pad nog goed, moet er grond bij, zijn de stokken schoon? Ik gebruik de kas om mijn zaaigoed op te kweken, maar je kan ook al zaaien in de volle grond in de kas. Voor zaaitips zie hieronder.
 3. Kweekpotjes kunnen nu schoongemaakt worden. Als alle zaailingen straks verspeend moeten worden is het fijn als dit allemaal klaar ligt. Schoonmaken verminderd de kans op schimmel en slakkenvraat. (Soms zitten er slakkeneitjes in de potjes!)
 4. Aardappels voorkiemen kan vanaf half / eind februari afhankelijk van het poottijdstip.  Zet ze in een eierdoos in een koele slaapkamer zonder direct zonlicht. Zo’n 10 graden is perfect. Je krijgt dan korte groene kiemen op je aardappels. Vroege aardappels poot je eind maart, late aardappels in april.
 5. Je pasgezaaide paprika en peperplantjes hebben regelmatig water nodig. De grond mag niet droog zijn maar ook niet te nat. Hou ze op zonnige dagen goed in de gaten en haal ze indien nodig uit de zon. (anders kans op slapte of verbranden)
 6. Vakken waar wintergroenten stonden moeten nog voorbereid worden. Bedek de grond met mulch of spit het vak om.
 7. Vogels voeren en water geven zolang het nog vriest. Het duurt even voordat de vorst uit de grond is en daardoor is het lastig eten zoeken.
 8. Wacht met het verwijderen van vorstbescherming (bladeren, takken of fleece) totdat de strenge vorst voorbij is.
 9. Maak de nestkasjes schoon of schaf nieuwe aan. Op weekvandenestkast staan handige tips.
 10. Appel- en perenbomen snoeien op vorstvrije dagen. Geef de fruitbomen kalk.
 11. Plant een boom als het niet vriest Dit kan van december t/m maart. Zet een boompaal aan de kant waar de wind vandaan komt (zuidwesten) voor extra stevigheid. Bindt de boom aan de paal.
 12. Snoei de fruitstruiken. (wintersnoei)

Zaaien.

Binnen voorzaaien.

 1. Kruiden als peterselie, basilicum en selderie.
 2. Prei  (zomer en winter)
 3. Peultjes
 4. Sla (zie onder)

Buiten zaaien onder glas of in de kas.

 1. Sla ontkiemt goed bij koude temperaturen, zaai ze voor in de kas of platte bak. Dek de zaden alleen af met een laagje schelpenzand, sla is een lichtkiemer. Je kan ze ook binnen zaaien in een koele slaapkamer.
 2. Raapstelen onder glas.
 3. Peulen en erwten
 4. Kapucijners

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s