Moestuintips voor maart

 

Het is bijna 1 maart, het begin van de meteorologische lente. Maar de lente is nog ver te zoeken met deze lage temperaturen. Dus we tuinieren nog even binnen. En dat houdt vooral in; boeken lezen en voorzaaien. Hier en daar al een zaailing verspenen ( in een eigen potje zetten) omdat deze dreigen om te vallen en alle zaailingen water geven. De dahlia’s liggen met z’n allen in de hobbykamer onder een dekentje. Ik durfde ze niet in  het tuinhuis te laten liggen, veel te koud met nachttemperaturen van -7.

Door de kou kan er voorlopig nog niet in de tuin gewerkt worden. Als de vorst weg is zal het nog zeker 14 dagen duren voordat de grond warm genoeg is om te kunnen planten en zaaien. En omdat wachten altijd lang duurt nog maar eens naar mijn teeltplan gekeken. En toch weer dingen aangepast. En nieuwe verzonnen. Wat zou het leuk zijn om bonen te laten groeien aan een wigwam van hout.. dus naar het bos geweest om takken te zoeken. Best leuk ook, alsof je hout aan het sprokkelen bent voor een kampvuurtje.

Bij de kringloopwinkel vond ik nog een klein kweekkasje voor in de vensterbank. Die kon ik natuurlijk niet laten liggen, hij staat al gevuld met zaaigrond op te warmen op de kachel. Want met een aantal zaailingen gaat het niet goed, de blaadjes zijn aan het verschrompelen. Het lijkt er op dat ze het te warm hebben gehad. Ze  staan ook voor een groot deel van de dag in de zon en dat is waarschijnlijk te veel geweest. Dussss… opnieuw zaaien. Een ander deel wat niet goed was opgekomen heb ik al opnieuw gezaaid. Zo blijf je lekker bezig.

 

Wat doe je verder in de moestuin in maart?

  • Als de buitentemperatuur omhoog gaat kan je de mulch weghalen van de bedden zodat de grond sneller opwarmt. Maak eventueel de zaaibedden in orde waar je als eerste in gaat zaaien. Maak een vals zaaibed. Dat betekent kluiten fijn maken en aanharken. Daarna laat je het nog 2 weken zo liggen. Het onkruid dat je wakker hebt gemaakt zal gaan ontkiemen. Zo heb je het eerste onkruid verwijderd voor je gaat zaaien.
  • Rabarber bleken. Zet een omgekeerde emmer of pot over de rabarber heen. Door de zonnewarmte ontstaat een hogere temperatuur onder de emmer. De rabarber groeit daardoor sneller en wordt  “bleker” van kleur. En is daardoor sneller  te oogsten!
  • Snoeien. Heb je de fruitbomen nog niet gesnoeid in januari of februari? In maart de laatste kans.
  • Vijverrand schoonmaken. Snoei de vijverplanten. De resten kunnen op de composthoop.
  • Maak de kas klaar voor het nieuwe seizoen.  Zeem de ramen en zet de stellingen klaar voor gebruik. Vul de kas met nieuwe grond en compost als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Zaaien>(binnen) tomaten- (buiten) sla ( in de koude kas voorzaaien), worteltjes, bietjes, peterselie, rucola, spinazie.
  • Pootaardappels voorkiemen. (kan al vanaf half februari) Zet ze in een koele kamer ( ongeveer 10 graden)  met veel licht maar zonder direct zonlicht. Zet de aardappels in een eierdoos. De kant met de meeste kleine puntjes boven, hieruit “spruiten” de uitlopers. Ik heb vroege aardappels (Obama en Tiamo) gekocht, deze gaan eind maart tot begin april de grond in. Tegen die tijd zal ik er een blog aan wijden.
  • Pootaardappels, uien en sjalotten planten. Mits de temperatuur het toe laat.

Natuurlijk is het ook prima weer om aan mijn blog te werken. Volg Moestuinhippie nu ook op Instagram!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s