Meer zaaien

Inmiddels is het grote zaaien begonnen. De paprika’s, pepers en aubergines staan natuurlijk al in de vensterbank te groeien, zij krijgen net hun eerste echte blaadjes na de kiemblaadjes. Maar het is hoog tijd voor meer. Mocht je nog niets gedaan hebben, geen stress want er is nog tijd genoeg. Februari is aan de vroege kant, maar omdat sommige groenten een lange kiemduur en groeiperiode hebben zaai ik deze alvast voor in huis.

Wat heb je nodig?

 • Plastic bakjes, bv oude botervlootjes, bakjes van  champignons enz. Wees creatief en recycle.
 • Zaaigrond maak ik weer van potgrond met schelpenzand. Als de potgrond grote stukken bevat kan je het eventueel zeven, maar ik haal  de wat grovere stukken ( kluitjes, stokjes) er met de hand uit, dat gaat ook prima.
 • Plastic zakjes, bv boterham of diepvrieszakjes.
 • Plantenstekers. Ik maak ze zelf van oud plastic of houten wasknijpers.
 • Watervaste dunschrijver.
 • Zaden

Waar je op let bij het zaaien lees je hier

Wat heb ik allemaal gezaaid?

 • Nieuwe paprika’s. Een deel was niet opgekomen dus daarom een nieuwe poging.      (zaad was van de Lidl, mogelijk toch niet helemaal goed)
 • Peterselie> ontkiemingstemperatuur 15-20 graden. Duur 15-35 dagen
 • Rode (Dark Opal) en groene basilicum> ontkiemingstemperatuur 16-25 graden. Duur 2-3 weken.
 • Bleekselderij> ontkiemingstemperatuur 20-22 graden. Duur 4 weken.
 • Zomer- en winterprei> ontkiemingstemperatuur 18-20 graden. Duur 20 dagen.
 • Sla ( Meikoningin)> ontkiemingstemperatuur 10-20 graden. Duur 8-15 dagen. Sla is een lichtkiemer en moet heel oppervlakkig gezaaid worden omdat ze anders niet ontkiemd. Ik maak een geultje van 0,5 cm en dek dit na het zaaien af met schelpenzand.

De basilicum, paprika’s en bleekselderij staan in de warme huiskamer. De rest op een (koelere) slaapkamer. Om de grond vochtig te houden kan je een plastic zakje over het zaaibakje doen.  En uiteraard regelmatig water sproeien.

De volgende zaaironde is pas in maart. Dan zijn de tomaten aan de beurt. Deze zaai ik bewust niet te vroeg, omdat ze snel groeien en toch vaak niet voor half mei ( na de IJsheiligen)  in de volle grond kunnen. En aangezien we in april/ mei steeds minder blij worden van al die plantjes in huis die ook allemaal nog water moeten hebben is half maart echt vroeg genoeg.

Gebeurde er op de tuin ook nog wat? Jazeker! Ik heb eindelijk de moed gevonden om de tegels van het tuinpad uit te graven. Al maanden schoof ik het voor me uit, het is echt een vervelend klusje.  Maar met een lekker muziekje op ging het best voorspoedig. Tegels eruit, kweekgras verzamelen, pad egaliseren.

Even kletsen met de tuinbuurmannen…. “Wat ben je met je tuinpad van plan? Kweekgras? Oh nee, daar kom je nooit meer vanaf” was de sombere boodschap.  Terwijl het zweet nog over mijn rug loopt onder m’n dikke winterjas bekijk ik mijn werk. Alle tegels nog op stapels en 4 volle emmers naast dát wat eerst mijn pad was… het zal toch niet? Al mijn werk voor niets? Ik weet dat iedere cm kweekgras die blijft zitten weer uitgroeit tot een nieuwe plant, maar zo erg zal het toch niet zijn? Enfin, ik ga er maar vanuit dat het tuinpad er dan ieder jaar een keer uit moet… de sportschool heb ik voorlopig nog niet nodig 😉

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s