De moestuin in maart

Normaal gesproken kan ik regenperiodes goed aan, zonder een spoor van chagrijnigheid trek ik een regenpak aan om naar het werk te fietsen. Maar zo langzamerhand bereiken mijn moestuinkriebels het kookpunt: ik wil de tuin opruimen, mulch weghalen zodat de aarde kan opwarmen, valse zaaibedden klaarmaken en zaaien in de volle grond. Ik wil niet meer wachten, ik wil NU de tuin in! Maar helaas… het is té nat en té koud. De tuin geniet nog van zijn warme mulchdekentje en zit niet te wachten op al dat gewroet in die koude grond dus ik pas me aan. Ik rommel wat in de kas, verspeen de paprika’s en pepers en neem ze daarna snel weer mee in huis en zaai aan de keukentafel alsof mijn leven er vanaf hangt. Broccoli, salvia, basilicum, stevia, rabarber, zeekraal en bloemen, heel veel bloemen.

Zaailingen

Voorzaaien

En zo is het moestuinjaar ondanks het regenachtige weer toch al in volle gang. In de kas zaaide ik een paar weken geleden al heel veel voor maar het ontkiemen laat nog even op zich wachten. Ik hoop dat de kou hier de oorzaak van is maar gisteren ontdekte ik iets anders. Omdat sla een koudekiemer is zaaide ik de zaden zonder ze af te dekken. En vandaag waren ze weg. Ja echt, geen grapje! Ik zocht je hele kas af op zoek naar holletjes. De pas gegraven ( muizen of ratten?) gangen die ik afgelopen weekend had dichtgegooid met grond waren nog dicht, tot zover geen nieuwe activiteit. Een deel van de zaadjes was weg maar het andere deel lag er nog, dus ik ben benieuwd wat ik morgen aantref…

In de kas zaaide ik in zaaitrays bieten, uien, koolsoorten, snijbiet, venkel en worteltjes. De komende dagen wordt het warmer dus dan zal het ontkiemen ook sneller gaan.

Uien voorkiemen voorkweken voorzaaien

Uien voorkiemen

In een andere tray zette ik pootuitjes. Een paar jaar geleden werd de tuin geteisterd door preimineervlieg en sindsdien trek ik de uien voor in de kas. Als de preimineervlieg niet meer vliegt (eind april tot augustus dacht ik) dan gaan mijn uitjes de volle grond in. Zo hebben ze toch een voorsprong en ontloop ik hopelijk de vliegjes. Vorig jaar reserveerde ik voor het eerst geen vak voor de uien in de planning maar zette ze overal tussen. Zo verwar ik belagers, want een bed vol met uien is sneller gevonden dan hier en daar een uitje. Bovendien heb ik daardoor meer ruimte voor andere gewassen, want het is ieder jaar lastig om al mijn groente-wensen een plaatsje te geven in de moestuin.

Rabarber forceren

Eigenlijk was ik te laat om de rabarber te forceren want ze was al boven de grond, maar ik vind die lichtroze stengels altijd zo mooi in het voorjaar. Daarom zette ik toch een grote bloempot over de rabarber met een stoeptegel erop om de gaten af te dekken zodat er geen licht in de pot kan komen. Onder de bloempot word het sneller warm en zal de rabarber sneller groeien. De stengels zijn zachter en lichter van kleur en dat staat prachtig in een cake of taart.

Zoete aardappels stekken

Het gaat heel goed met de zoete aardappelstekken die ik eerder liet zien. Ik heb nu ontdekt dat de stekken het beter doen als ik ze top. Dit doe je zo: bij het afknippen van de stekken haal je de onderste blaadjes eraf om de wortelgroei te stimuleren. Meestal hou je dan aan die stek een paar blaadjes over, laten we zeggen minimaal drie blaadjes. Boven het derde blaadje knip je de stek af, dit noemen ze toppen. Door het toppen stimuleer je de stek nieuwe stengels te maken. Meer wortels en meer stengels en dus meer blad zorgen voor betere groei van de stek en groei van knollen. Op de foto’s zie je het verschil: rechts een stek die getopt is, deze heeft meer wortels en twee stengels, links een stek die niet getopt is en maar één stengel heeft.

Het is overigens niet de bedoeling dat een stek zoveel wortels maakt dat ze uit het potje groeien, let daarop. Je kan het beste na een paar weken kijken hoe het ervoor staat in het potje en het plantje nog een keer verpotten als dat nodig is. Als ze in het potje rond gaan groeien is het eigenlijk al te laat, je krijgt dan misvormde aardappels of er groeien helemaal geen aardappels.

De planten gaan pas na de IJsheiligen in de volle grond, maar ik ben van plan om ze eerder uit te planten in een platte bak. Die bak haal ik later weg, ben benieuwd of we hierdoor een betere oogst zullen hebben.

Nog even de link voor het kweken van zoete aardappel.

Insectenhotel maken

Insectenhotel maken

Jaren geleden bouwde ik een insectenhotel. Er hebben inmiddels verschillende renovaties plaats gevonden maar nu wordt het echt tijd om het hotel te vervangen. Dat geeft me gelijk de gelegenheid om het een stukje naar achter te plaatsen zodat er aan de voorkant meer plaats is voor bloemen. Het is nog te vroeg voor hotelgasten maar als de temperatuur straks omhoog gaat zullen de gasten terugkeren. Tijd voor nieuwe plannen dus.

De komende maanden zal ik jullie op de hoogte houden van de herstelwerkzaamheden.

Hele jaar rond sla eten uit eigen tuin

Het hele jaar sla uit eigen tuin

We eten nog altijd wintersla uit de tuin. Ik zaaide in september en oktober spinazie, rucola, mizuna en veldsla en deze staan nog altijd in de tuin en kassen. De veldsla begint nu door te schieten (bloem vormen), we eten er nog wel van maar het zal binnenkort niet meer lekker zijn dus ik ben begonnen met af en toe wat te oogsten voor de kipjes. Een deel van de veldsla laat ik staan voor de zaden. In de kassen heb ik de groente inmiddels grotendeels geoogst, de rucola die er nog stond was ook doorgeschoten en bloeide al bijna, dus deze is ook uit de grond gehaald en op de composthoop gegooid.

Het plan is om het hele jaar sla uit eigen tuin te eten. Dat is vorig jaar bijna gelukt, behalve in de zomer toen mijn slazaailingen dood gingen tijdens de hittegolf. Daarom ga ik dit jaar vaker zaaien, dan heb ik meer zaailingen klaar staan als er een lege plaats in de tuin ontstaat en als het onverwacht heel warm wordt en de zaden dus niet zullen ontkiemen. Dat betekent zaaien in koelere perioden, sla ontkiemd bij een temperatuur rond de 15 graden.

Zadenwinkel

Sluiting zadenwinkeltje

Tot slot een laatste mededeling over het zadenwinkeltje: We gaan sluiten per 1 april 2023. Ik denk dat iedereen zijn zaden wel in huis heeft en nu het tuinseizoen in volle gang is ontbreekt de tijd om bestellingen klaar te maken. Ik hoop dat ik volgende winter weer nieuwe mooie zaden kan aanbieden maar dat zal natuurlijk ook afhangen het seizoen…als ik het winkeltje weer kan openen zal ik dat uiteraard weer melden.

Ik wil iedereen die zaden heeft besteld of mij heeft geholpen met zadenruil van prachtige nieuwe soorten hartelijk bedanken. Samen maken we de wereld een beetje groener en zonder jullie zou het winkeltje niet kunnen bestaan.

Meer lezen?

Wil je na het lezen van deze blog meer groene tips? In mijn blog moestuintips april lees je meer over wat je volgende maand in de moestuin kan doen. Of ben je nog op zoek naar informatie om tomaten te verspenen? Ik schreef eerder een serie over het kweken van tomaten:

Tomaten kweken deel 1

Tomaten kweken deel 2

Tomaten kweken deel 3

Trouwens… hebben jullie het weerbericht al gezien? Volgende week begint de lente! Tuin, ik kom eraan!

Een gedachte over “De moestuin in maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s