Tomaten kweken. Deel 2.

In deel 1 over het kweken van tomaten las je over zaaien en verspenen. In deel 2 vertel ik je hoe je ze kan planten. Mocht je denken dat je ze dan gewoon in de grond stopt… tomaten hebben tere zieltjes en moeten overal aan wennen 😉

Afharden

Voordat je tomaten gaat uitplanten moeten ze zijn afgehard. Afharden betekent het plantje laten wennen aan weersinvloeden en omstandigheden buiten (temperatuur, wind, regen, zon). En dit gebeurt in etappes. Eerst laat je ze eens een uurtje buiten staan op een beschutte plaats als de temperatuur goed is, bij voorkeur op een bewolkte dag. Stapje voor stapje laat je ze steeds langer buiten met wisselende omstandigheden.

Tuinkas

Als je een kas hebt kunnen de tomaten niet ineens van binnenshuis naar de kas. Ook dan is de overgang te groot. Met name de hoeveelheid zon kan er voor zorgen dat de bladeren verbranden. Kies bij voorkeur een paar bewolkte dagen uit om de planten definitief over te zetten in de kas. Of dek ze af met vliesdoek of temper de zon door middel van een laken voor het glas. Hou ook rekening met nachtvorst. De temperatuur kan soms flink dalen in de nacht. Planten reageren hierop door paars te verkleuren. Dit kan geen kwaad en herstelt zich weer maar geeft ze wel een dipje in de groei.

Tomaten planten tips

Teeltrotatie in de kas

In de moestuin pas je teeltwisseling toe, in de kas is dat wat lastiger. Toch kan het wel. Plant het ene jaar de tomaten rechts, en het andere jaar links. Een andere optie is tuinieren in potten. Tomaten groeien prima in grote emmers met drainage gaten. Je kan ze ingraven. Hou wel in de gaten dat ze dan volledig afhankelijk zijn van de tuinder. Een derde optie is het verwisselen van de grond. Het is arbeidsintensief maar wel mogelijk. Graaf de grond af en voeg nieuwe grond toe met compost. Zelf doe ik dit 1x in de 4 jaar.

Tomaten uitplanten

Wacht bij buitenteelt met uitplanten tot na 15 mei (IJsheiligen). Voor teelt in de kas kan je uitplanten na 1 mei. Houdt echter de weersvoorspellingen goed in de gaten in verband met de kans op nachtvorst. Soms zijn de voorspellingen goed en kan je toch eerder uitplanten dan genoemde data.

  • Graaf een gat ter grootte van het potje, op zo’n manier dat de plant net iets dieper geplant wordt.
  • Doe wat koemestkorrels in het plantgat. Een afgeknipte brandnetel in het plantgat kan ook, ze zijn stikstofrijk en dus goed voor de groei van de plant.
  • Plaats een stok of spiraal naast het gat. Zet hem diep in de grond want tomatenplanten worden groot en soms topzwaar door de tomaten.
  • Bij langdurige droogte gooi je het plantgat vol met water. Zet de planten eventueel van te voren in een badje met water zodat ze genoeg water op kunnen zuigen voor het planten. Wacht tot het water gezakt is en sluit het plantgat af  met droge grond. Dit sluit het plantgat af als een dekseltje.
  • Maak de wortels een beetje los door in het kluitje te knijpen.
  • Leg de tomatenkluit op zijn kant tegen de stok aan en dek hem toe met grond. De wortels kunnen zich zo net wat beter verspreiden. De plant mag tot zijn 1e kiemblaadjes in de grond. Hij zal daardoor nieuwe wortels maken aan de stengel van de plant.
  • Druk de grond aan.
  • Zet een basilicumplantje bij de tomaat voor nog lekkerder tomaten.
  • Mulch de grond met gemaaid gras. De grond houdt vocht zo beter vast.
  • Bindt de plant losjes aan de stok.

Tussen de tomaten staan ook Afrikaantjes. Deze plant ik om de bodem vrij te houden van aaltjes, emelten en aardwormen. Hoewel ik niet zeker weet of het voor die laatste twee echt helpt in de kas. Volgens mij vinden ze tomatenplanten sowieso niet lekker.

Water geven

Pas geplante tomatenplanten hebben dagelijks water nodig. De planten moeten zich aanpassen aan veranderingen. Maar na een week wordt de watergift afgebouwd zodat ze leren zelf op zoek te gaan naar water. Bouw af naar 2-3x per week water geven. Gedurende de teeltperiode geef je steeds minder water.

Voeding

Na verloop van tijd raakt het voedsel op en kan je bij gaan mesten. Zelf geef ik brandnetelgier en houtas voor de vruchtzetting. Dit geef ik elke 4 weken. Geef niet te veel meststoffen en zeker niet teveel stikstofrijke mest. Dit zorgt er vooral voor dat de plant meer blad aanmaakt en dit gaat ten koste van de vruchtzetting.

Tomaat Ananas Blue
Vleestomaat Ananas Blue van de zomer van 2018.

6 gedachtes over “Tomaten kweken. Deel 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s