Dopey en de rest.

 

 

Als ik de zaailingen water geef zie ik in mijn ooghoek buiten wat voorbij vliegen. Een kip boven de vijver. Aaaahh, dat is niet goed. Kippen kunnen niet zwemmen, die verzuipen 🙂

Ik haast me naar buiten. Saté staat met natte poten op de rand van de vijver. Blijkbaar is ze net in de vijver geland. Ze loopt snel de tuin in, natte pootafdrukken achterlatend op het natuursteen.

Ik wil naar binnen lopen maar iets houd me tegen. Ik zie niets bijzonders maar toch klopt er iets niet. Even tellen. 1-2-3-4…  Er lopen maar 4 kippen. Wie mis ik? 2 Zwart-witte, 2 bruine… Shit, ik mis Dopey. Ik check de vijver, het nachthok en alle struiken. Waar ik ook zoek, geen Dopey. Ik maak geluidjes alsof ze eten krijgen. 1-2-3-4… ja de rest loopt als een stel jonge hondjes achter me aan, maar geen Dopey.

Dan valt mijn oog op de voerton in het hok. Die staat open. Vreemd, want die is altijd dicht. Zou ze… en jawel hoor, Dopey zit in de voerton en kan er niet meer uit. Geen idee hoelang ze daar al zit maar ze mankeert gelukkig niets.

 

Sinds Happy zich heeft aangesloten bij Saté en Leentje is Dopey de pispaal geworden. Ze staat als laagste in de pikorde. Het “aai-me-dan” ritueel tijdens het schoonmaken van het hok herhaalt zich dagelijks. Als ik het nachthok open doe stapt Dopey de trap op voor ons onderonsje. Ze krijg toch als laatste de kans om te eten, dus waarom zou ze niet even genieten van wat persoonlijke aandacht? Ze is zo gek nog niet, onze Dopey. Na het ritueel gaat ze naar beneden om de restjes op te eten. De anderen laten haar dan met rust.

Maar nu Sientje sinds een paar dagen broeds is worden de kaarten opnieuw geschud. Dopey mist haar maatje en loopt solo door de tuin. Happy vindt het wel interessant dat Sientje broeds is en was binnen een dag besmet. Dus ineens 2 broedse kippen in het legnest. Ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen als één van de anderen een ei moet leggen.

Broedse kippen

Ik denk er over om het legnest uit te breiden. Als Saté vandaag of morgen ook broeds wordt krijgen ze dames ruzie vrees ik. Toen het hok werd gebouwd had het legnest een bovenverdieping. Maar omdat het nooit werd gebruikt heb ik destijds het plankje weggehaald. Het zou wel een oplossing zijn. Maar waarschijnlijk willen ze dan nog allemaal in het donkerste hoekje zitten. We gaan het nog even aan zien. De vijver blijkt ook geen opstakel aangezien ze er zelfs uit drinken en op het moerasgedeelte beestjes opeten, dus een ei leggen als er een wachtrij is zal dan ook wel lukken.

 

 

 

2 gedachtes over “Dopey en de rest.

    1. Nee we hebben geen haan om overlast voor de buren te voorkomen. De kippen zijn soms al luidruchtig genoeg. Kakelen als ze eten krijgen, als ze een ei hebben gelegd en als ze ruzie hebben…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s