Moestuintips mei

 

Mei is de mooiste maand van het jaar. Bomen en struiken hebben dan nieuwe blaadjes en alles is groener dan groen. Als er af en toe een buitje valt zie je alles groeien. De eerste zomerse dagen dienen zich aan en geven een voorproefje van wat nog komen gaat. De moestuinder moet aan de bak. Want niet alleen de bomen groeien, ook het onkruid en de groente. Ik geef je mijn moestuintips voor mei.

IJsheiligen

Na de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) kan je alle vruchtgewassen buiten uitplanten. De kans op nachtvorst is daarna minimaal. Er zijn echter wel jaren geweest waarin toch vorst optrad na half mei, dus hou de weerberichten in de gaten en bescherm indien nodig je planten. Dit kan al door bijvoorbeeld emmers water tussen je planten te zetten. Overdag warmen ze op en ’s nachts geven ze hun warmte af. Dakpannen of stenen hebben hetzelfde resultaat. Of bedek je planten met een cloche (schaal, emmer of petfles) of een oud gordijn of zeil.

Moestuintips voor mei

 1. Afharden. Aan het begin van de maand begin je met het afharden van alle plantjes die vanaf half mei buiten uitgeplant worden.
 2. Water geven. Vergeet niet alle zaailingen water te geven. Ook als ze pas uitgeplant zijn hebben ze water nodig om te wennen aan hun nieuwe groeiomgeving.
 3. Maak rekken voor de bonen en andere klimmers als muizenmeloen en augurken.
 4. Dek de aardbeien af met een net om te voorkomen dat de vogels je vruchten opeten. Doe dit zodra de eerste bloemen verschijnen. Kies niet voor zwarte netten, de vogels zien ze niet en kunnen er in verstrikt raken.
 5. Knijp de toppen uit de tuinbonen en controleer dagelijks op luizen.
 6. Maak brandnetelgier om je planten sterk te maken en van extra voeding te voorzien.
 7. Aardappels aanaarden. Als de planten 15 centimeter groot zijn kan je ze aanaarden. Als je te lang wacht kan je er niet meer tussen met de schoffel zonder de planten te beschadigen. Hou ze dus goed in de gaten want beschadigde planten zijn sneller bevattelijk voor phythopthora.
 8. Blijf onkruid wieden. Alles wat je nu weg haalt krijgt geen kans om zaad te vormen waardoor je straks minder werk hebt.
 9. Zaailingen uitdunnen. De zaailingen die vorige maand zijn gezaaid kunnen uitgedund worden als ze 3 centimeter groot zijn.
 10. Zoek naar slakken en stuur ze de rimboe in. Ergens ver weg 😉

Aardappels aanaarden in mei

Buiten zaaien in mei

 • Pluksla en kropsla
 • Rucola
 • Bieten
 • Wortels
 • Snijbiet
 • Vruchtgewassen als courgette en pompoen
 • Sperziebonen (vanaf half mei)
 • Spinazie
 • Dille
 • Bloemen. Denk ook aan nuttige bloemen
 • Witlof
 • Radijs

Uitplanten in mei

 • Tomaten in de kas of buiten uitplanten
 • Komkommer
 • Augurken
 • Maïs
 • Koolsoorten
 • Prei
 • Pompoenen en kalebassen
 • Courgette
 • Meloen
 • Peultjes
 • Kruiden

Binnen voorzaaien in mei

 • Vruchtgewassen, het kan nog net..
 • Sperziebonen
 • Sla voorzaaien in de koude kas

 

 

Oogsten in mei

In mei is er nog niet veel te oogsten. De meeste groenten zijn nog maar net gezaaid. Toch is er al groente en fruit in de moestuin te vinden als je vroeg begonnen bent. Ik plantte begin maart kleine slakropjes die nu klaar zijn om te oogsten. Ook asperges, rucola, radijsjes en spinazie kan je deze maand al eten uit eigen tuin, mits ze vroeg gezaaid zijn. En, als het voorjaar lekker warm is, komen eind van de maand de eerste aardbeien!

 

2 gedachtes over “Moestuintips mei

 1. Goede tips, Jacqueline. Om de slakken te vangen, graaf ik potjes met bier tussen de planten. Vinden ze heel lekker en ze verdrinken erin. Zielig voor die slakken, maar zo worden mijn plantjes niet meer opgegeten. Groeten, tante Adrie

  Like

  1. Ik heb dat jaren geleden ook eens geprobeerd maar vond het geen succes. Voor mij werkt ’t het beste om slakken weg te vangen en ergens anders weer uit te zetten. In de achtertuin zijn slakken geen probleem dank zij de kippen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s