Nuttige bloemen in je moestuin

De lente is begonnen! Volgens de voorspellingen zal de temperatuur hier in Zeeland niet meer onder nul komen, dus we gaan langzaamaan beginnen in de moestuin. Als de grond wat droger wordt kan ze worden bewerkt, onkruid verwijderd en kunnen de zaaibedden klaargemaakt worden.  Door het maken van een vals zaaibed (bed klaarmaken maar nog 2 weken wachten met inzaaien) maak je het onkruid wakker en kan je de dit nog voor het zaaien verwijderen.

En daarmee begint ook de grote drukte. Want in huis staan de zaailingen die nodig verspeend moeten worden ( in een eigen potje gezet) en zaaigoed wat pas ontkiemd is heeft ook zijn aandacht nodig. En er moet nog meer gezaaid worden. Begin april worden de vruchtgewassen gezaaid.

De afgelopen week heb ik bloemen gezaaid. Dat doe ik natuurlijk vooral om meer kleur in de tuin te brengen, maar ook om andere redenen. Veel planten hebben nuttige eigenschappen waardoor ze je kunnen helpen de moestuin gezond te houden. Zo zijn er planten die schadelijke insecten of ziekten verdrijven, aantrekken of bestrijden.

Mijn nuttige bloemen:

  • Afrikaantjes> scheiden een stof af die aaltjes dood en met hun geur andere insecten afschrikt. Zet ze bijvoorbeeld naast aardappelen, tomaten, bonen, wortels, prei en ui.
  • Goudsbloem> tegen bladluis, witte vlieg en aardappelkevers. Zet ze dus vooral bij aardappels, tomaten, sla, wortels en kolen.
  • Oost-Indische kers> tegen bladluis en witte vlieg. Zet ze bij tomaten, aardappelen, bonen en kolen. De bloemen kan je trouwens je ook eten, ze smaken een beetje peperig.
  • Zonnebloemen> trekken bijen, vogels en insecten aan die zich voeden met schadelijke insecten.
  • Siererwt> zet ze in de buurt van bonen om insecten aan te trekken. Ze verhogen zo ook de bonenopbrengst.

Verder zaai ik nog zinnia’s,  cosmos en enkelbloemige dahlia’s. Deze laatste zijn nuttig voor bijen, in enkelbloemige bloemen kunnen ze makkelijker nectar halen. En aangezien de bijen met uitsterven worden bedreigd wil ik me daar graag voor inzetten.

Zinnia

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s