De moestuin in april

Kijkend naar de weersvoorspelling maak ik mijn plannen: we gaan beginnen met afharden en uitplanten. De temperatuur gaat omhoog, niet alleen overdag maar ook ’s nachts, en dat betekent dat alle seinen op groen staan. Eerlijk gezegd is het ook hard nodig want het lange, koude en natte voorjaar zorgde voor een flinke achterstand op de tuinklussen. Planten konden niet uitgeplant worden en daardoor staat nu de hele kas vol met als gevolg dat er geen ruimte meer is voor nieuwe zaailingen.

Tuinkas zaailingen

Afharden van zaailingen

Zaailingen kunnen niet direct buiten uitgeplant worden, ze moeten eerst wennen aan de weersomstandigheden. Dit noemen ze afharden. Eerst zet je de zaailingen een uur buiten op een bewolkte dag zodat ze langzaam wennen aan meer zon, een beetje wind en regen. Als dat goed gaat laat je ze steeds wat langer buiten staan totdat ze de hele dag buiten kunnen blijven. Je kan ze ook eens een nachtje buiten laten staan en daarna kunnen ze uitgeplant worden. Vooral op zonnige dagen is het goed opletten, de bladeren van jonge zaailingen verbranden snel. Als ze uitgeplant zijn zet ik er soms een dakpan voor, leunend tegen een stokje. Zo kan je ze een beetje uit de wind houden en beschermen tegen felle zon.

Paardenbloem voorjaar

Onkruid te lijf…. of niet?

De één noemt het onkruid, de ander ongewenste plantjes. In een groentetuin als de mijne is onkruid al snel ongewenst, want als je niet oppast nemen ze snel de hele tuin over dus het meeste onkruid maak ik graag een kopje kleiner 😉

Soms ben ik een softie en laat hier en daar wat onkruid staan, want wat doen die madeliefjes voor kwaad? Ze woekeren niet, zaaien zichzelf niet uit… zij mogen dus blijven. Brandnetels zijn een ander verhaal, ze vermeerderen zich via de wortelstokken en verspreiden zich snel. Vroeger haalde ik ze weg… tegenwoordig hanteer ik gedoogbeleid. Hier en daar morgen ze blijven staan, totdat ik brandnetelgier nodig heb, dan haal ik ze weg. Helemaal weghalen lukt niet, want ze groeien inmiddels onder de omheining, dus daar mogen de vlinders hun eitjes leggen. Zij blij, ik blij.

Mijn derde guilty pleasure in de moestuin is de paardenbloem. Sinds ik weet dat ze het eerste voorjaarsvoedsel voor de bijen zijn als ze hongerig uit hun winterslaap komen, vallen ook deze bloemen onder mijn gedoogbeleid. Ik laat ze staan totdat ze in het zaad schieten, dan pluk ik alle pluizenbollen snel weg.

Schijnbare chaos van Frank Anrijs

De afgelopen maanden heb ik veel gelezen over de schijnbare chaos van Frank Anrijs en dat heeft ervoor gezorgd dat ik deze manier van tuinieren wil gaan uitproberen. Hij tuiniert met permacultuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ecosystemen en oude, traditionele tuinbouwmethoden. Daarbij maakt hij gebruik van golvende lijnen in plaats van rechte lijnen en combinatieteelt door veel gewassen met elkaar te combineren om plaagdieren te verwarren en zo meer oogst te genereren. Door gebruik te maken van verschillende vormen, kleuren en golvende lijnen zou de oogst met een derde verhoogd worden en kunnen plaagdieren de planten minder goed vinden. Win win!

Mijn moestuinplan is niet veranderd, ik maakte al gebruik van voor-, hoofd- en nateelt die in de meeste vakken in elkaar overgaan en dat blijft zo. Hier en daar zet ik wat gewassen ertussen die een andere kleur of blad hebben, denk aan bijvoorbeeld bieten, snijbiet, uien en kool.

Muizenmeloen zaaien

Muismeloen zaaien

In september vorig jaar bewaarde in muismeloentjes die ik liet drogen tot het kleine, harde krentjes waren. Deze zaaide ik in maart en afgelopen week zijn ze verspeend. Ik zaaide de krentjes in een zaaitray en ze kwamen allemaal op, dit zijn volle plugplantjes geworden die nu verpot zijn in een groter potje. Andere jaren verspeende ik deze zaailingen maar dat heb ik dit jaar niet gedaan, noem het een experiment. De kans dat ze dood gaan door ruimtegebrek is groot, in ieder plugplantje zitten minstens 10 zaailingen, maar we gaan zien hoe dit uitpakt.

Wil je ze kweken op de traditionele manier? Ik schreef er eerder een blog over: muismeloen kweken

Brandnetelgier maken

Brandnetelgier maken

Nu de brandnetels weer groeien wordt het tijd om nieuwe gier te maken. Ik had vorig jaar oktober nog een emmer vol brandnetels weggezet en was deze afgelopen winter helemaal vergeten. Afgelopen week zeefde ik de gier, geen idee of deze nog bruikbaar is maar ik ga het wel proberen. Aangezien de brandnetels weer in grote getale in de tuin aanwezig zijn propte ik nog even een emmer vol en zette deze onder water voor een nieuwe batch brandnetelgier. Wil je ook brandnetelgier maken, lees dan nog even mijn blog brandnetelgier maken. Daarin vertel ik hoe je het kan maken, hoe het gebruikt moet worden en voor welke planten brandnetelgier geschikt is.

Dahlia's uitplanten

Dahlia’s planten

De Dahlia’s zijn inmiddels uit hun winteropslagplaats gehaald en naar de tuin gebracht. Je kan Dahlia’s in het voorjaar oppotten maar je kan ze ook gelijk in de grond uitplanten. Ik kies voor het laatste, om verschillende redenen. Voor oppotten heb je potgrond nodig, bovendien moeten de planten dan afharden en kunnen ze pas rond de IJsheiligen uitgeplant worden. Sommige van mijn Dahlia’s hebben inmiddels zulke grote knollen dat oppotten eigenlijk geen optie meer is, ook het verplaatsen van al deze potten naar de volkstuin zou dan lastig zijn. Het heeft nogal wat voordelen om ze dus direct in de grond te zetten. Dit kan al rond half april.

April

Zo schrijvend aan deze blog realiseer ik me dat je in de moestuin eigenlijk ieder jaar dezelfde tuinklussen doet. Terugkijkend in het blog dat ik vanaf 2017 schrijf zie ik mezelf worstelen met aanpassingen in het teeltplan en een koude aprilmaand maar lees ook tevredenheid over de groei van de aardbeien, het planten van de aardappels en het plaatsen van de bonenstokken. Ik zag ook een stukje over gratis groente, je weet wel, van die zaailingen van kropjes sla die nu overal in de tuin verschijnen als je net als ik de doorgeschoten sla laat staan voor de bijen.

Voor de fanatieke lezers onder jullie, ik zocht wat blogs van april voor je op.

April 2022

April 2021

April 2020

April 2019

April 2018

April 2017

Maar misschien ben je wel helemaal klaar met april en wil je vooral weten wat je in de maand mei kan doen in de moestuin? In de blog moestuintips voor mei lees je er alles over.

Hierboven zie je de bouw van de tuinkas in 2020.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s