De moestuin in april

De platte bakken zijn klaar en ze zijn redelijk goed gelukt al zeg ik het zelf. Ze zijn nog niet in gebruik genomen maar dat duurt niet lang meer. De kleine sla plantjes die nu nog in de kas staan zijn eigenlijk al groot genoeg om te gaan verhuizen.


Naast ons huis staat de kas. Deze is niet erg groot maar groot genoeg om plantjes in te kweken in het voorjaar. Vanaf half mei staan de tomatenplanten er in, in de volle grond. Dat gaat altijd heel goed, geen last van phytopthora of andere ziekten.
Nu staan er allerlei zaaisels. Slaplantjes, prei, Cosmea, Zinnia’s en Afrikaantjes.
Ook worden de tomatenplanten op het moment afgehard om binnenkort naar de kas te verhuizen. Het huis wordt te klein met al die plantjes. Of ik heb gewoon teveel plantjes, dat kan natuurlijk ook😃😃
A3 zegt wel eens gekscherend  “help mijn vrouw heeft een hobby” of “ik zal je eens opgeven voor dat programma”. Dan weet ik weer hoe laat het is. Het wordt tijd om de plantjes te zetten waar ze horen, in de tuin. Of weggeven.

De sla plantjes

 

Zomer en winterprei.

 

Vanavond om 19 uur was het nog bijna 20 graden in de kas.

 

O ja, we hebben ook slakken. Beetje jammer. De dader is helaas ontsnapt.
Ik heb heel veel Dahlia knollen. Afgelopen najaar zijn ze uit de grond gehaald. Eigenlijk moeten ze droog en schoon overwinteren maar er blijft altijd wat grond aan zitten. Ze liggen in de winter altijd donker en vorstvrij opgeslagen in de bijkeuken. Eind februari heb ik ze in de kas gelegd en water gegeven, zo op de knollen en kluit. Door licht en water gaan ze uitlopen en als er geen vorst meer voorspeld wordt gaan ze de grond in. Afhankelijk van het weerbericht is dit meestal eind april of begin mei. Als het heel koud is wacht ik altijd tot na de IJsheiligen (half mei).
Op de foto staat ook een emmer water. Dit warmt overdag op door de zon en geeft in de nacht zijn warmte af in de kas. Dat scheelt net een paar graden voor de plantjes tijdens de koude nachten.
Deze week de narcis bollen uit de grond gehaald zodat het loof kan afsterven. Ik heb een hekel aan al die dorre slierten in de tuin. Ze worden opgerold in kranten en gaan in een doos. In november wordt het dorre loof eraf gehaald en gaan de bollen opnieuw de grond in. Dit doe ik ook zo met potjes narcissen en blauwe druifjes die je in de winkel koopt en na zo’n tien dagen dood gaan. Als je de bolletjes goed bewaard
(donker en droog) kan je ze in het najaar weer gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s