Mijn moestuinweek

Terwijl ik dit zit te schrijven klettert de regen tegen de ramen. In de verte rommelt het onweer, dus er komt nog meer… Voor de moestuin een welkom buitje. Niet gedacht dat ik na de kou en de regen al weer zo snel om regen verlangde voor mijn tuin. Want wat was het lekker droog en warm weer de afgelopen week! En omdat ik ook nog eens vakantie had is er een flinke inhaalslag gemaakt in de moestuin.

Ik neem je mee door mijn tuinweek.

De meeste zaailingen staan inmiddels in de kas. En dat geeft in huis in ieder geval meer rust, het is toch heel rommelig met al die plantjes die overal staan.  De tomaten, paprika’s, peultjes en bloemenzaailingen staan nu in de kas. De vruchtgewassen als mais, pompoenen, courgettes, komkommers en augurken staan allemaal nog  binnen. Ze zouden er ook niet meer bij kunnen want de kas staat overvol.

Komende week ga ik beginnen met uitplanten, de erwten en sla kunnen naar buiten. Met de rest wacht ik nog even, voor volgend weekend worden nog koude nachttemperaturen ( 3 graden) voorspeld dus dat wacht ik nog even af.

Wortels zaaien

De wortels en uien zijn gezaaid.  6 Soorten wortels. De grond heb ik eerst losgemaakt omdat wortels niet van vaste grond houden. De grond mag niet bemest zijn. Meestal zet ik ze in mijn teeltplan op een plaats waar het jaar ervoor vruchtgewassen ( bv mais of pompoen) hebben gestaan. Als je wortels op bemeste grond zou zetten krijg je geen mooie rechte wortels.  Ze moeten juist op zoek naar voeding, recht naar beneden. In deze blog kan je ziet wat er gebeurt als ze toch mest krijgen.

Wintelwortel> Berlikumer, Flakkee en Roten Riesen

Zomerwortel> Ossenhart, Amsterdam, en Nantes

Als wisselteelt zette ik er plantuitjes tussen. Afstanden ongeveer 25 cm tussen de rijen. Na het zaaien dek je de zaden af met gaas zodat de vogels er niet bij kunnen. En niet vergeten water te geven.

Asperge

Er gingen 4 nieuwe aspergeplanten van het ras Grolim de grond in. Hier heb ik helaas geen foto’s van gemaakt, maar ik  vorig jaar plantte ik eerder asperges..

Slazaad.

Ik had 4 zakjes slazaad waarvan de kiemkracht twijfelachtig is. 1 Zakje was nog maar een half jaar over de datum, de andere langer. 3 Soorten kropsla en 1 pluksla. Om ze nog een laatste kans te geven gooide ik bij wijze van experiment alles bij elkaar. Omdat er geen bakje voor handen was moest ik improviseren, de drinkbak van Luna was prima geschikt om het zaad in te mengen.

De grond is luchtig los gemaakt. Alleen de bovenlaag, want sla wortelt niet diep. Na het maken van een geul met de achterkant van de schoffel goot ik hem vol water,  want zaaien bij warm weer vraagt een aparte werkwijze.  Omdat het zaad al wat ouder is zaaide ik wat dikker. Ik verwacht dat 50% zal ontkiemen, misschien wel minder. Daarna dek je de geul af met droge grond en licht bevochtigen met de gieter. Ook deze zaden bescherm ik met kippengaas.

Rucola zaaien.

Verder zaaide ik rucola. Rucola is een koolgewas en hoort dus thuis op het veldje van de kolen. Het zaad heb ik zelf gewonnen in 2015. Omdat er nog zoveel zaad is van voorgaande jaren maak ik dit eerst op. Koolzaad zou 4 jaar kiemkrachtig moeten zijn.

Fruitbomen.

Omdat we elk jaar veel last hebben van luizen en mieren in de fruitbomen heb ik dit jaar de slaapplaatsen voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes op tijd bij de bomen gezet. Hopelijk blijven ze nu een keer weg. Je kan de slaapplaatsen heel makkelijk zelf maken door een handje stro te bedekken met een stukje uitgeknipte vuilniszak. Knoop dit bolletje losjes dicht met een touwtje. Zet een stokje in de grond, doe het bolletje op de stok en zet er een kleine bloempot overheen zodat het droog blijft en het plastic niet snel verweerd. Zorg dat het potje ter hoogte van de eerste takken staat, dus net boven de stam.

Dahlia’s.

De dahlia’s gingen de grond in. We hebben er inmiddels zoveel dat de auto vol lag. Dat gaf gelijk veel meer ruimte in de kas, heerlijk. Dahlia’s plant je meestal half april als de kans op nachtvorst is geweken. Graaf een gat op een zonnige plek zo groot als de kluit zodat de dahliaknol net een paar centimeter onder de grond verdwijnt. In het gat gooi ik altijd nog wat koemestkorrels. De regen en de temperatuur doen daarna de rest.

Tulpen

Verder genoten we tijdens een duurzaam fietstochtje van het mooie weer en de Zeeuwse bollenvelden.  Op onze elektrische fiets, opgeladen met zonne-energie. Hoe mooi is dat.

Wil je weten hoe je de naambordjes maakt die bovenaan mijn blog staan? Dat komt de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s