Zaailingen en nachtvorst

Het had gehageld toen ik vanmorgen wakker werd. De kas zag een beetje wit. Dat was even schrikken, want de jonge planten kunnen niet tegen vorst. Maar de thermometer stelde me gerust, het was om 8 uur 5,9 graden, dus dat viel mee. De kas staat al aardig vol dus als alles verplaatst moet worden is dat veel werk.

Regen

De volgende meevaller was de regenmeter. 12 mm is er gevallen. Dat zou genoeg moeten zijn om de grond zachter te maken zodat eindelijk de grote kluiten in de tuin fijner gemaakt kunnen worden. Dat heb ik vandaag dan ook gedaan. Het grootste gedeelte van de tuin is nu aangeharkt, maar in een deel zit nog onkruid dus daar moet nog wel wat gebeuren.

 

 

Konijnen weren uit de moestuin

Vanmiddag het gaas tegen het hek aan gezet, tegen de konijnen. Ik heb er nog nooit één gezien in de tuin maar ze schijnen er echt te zitten. Voor Luna ook wel veiliger, want ze kon zo onder het hek door.

Asperges

Verder nieuwe aspergeplanten gezet. Uit de oude moestuin zijn acht aspergeplanten meegekomen. Op twee na zijn deze allemaal al boven de grond. Dit jaar oogst ik ze niet om de wortels goed te laten groeien. Omdat het toch onzeker is of de oude planten het echt goed gaan doen heb ik vier nieuwe planten gekocht en geplant. Ongeveer vijftien centimeter diep met compost en koemestkorrels. De wortels moet je goed wijd uitleggen zodat ze de ruimte hebben. De eerste paar jaar mag je van deze planten niet oogsten, ze moeten eerst groot en sterk worden om er van te mogen oogsten anders put je de plant te veel uit. Oogsten kan pas vanaf het vierde jaar.

 

 

 

De slaplantjes zijn hersteld van de slapte van gisteren. Een beetje water doet wonderen blijkbaar.

Zaailingen en nachtvorst

En toen… zagen we vanavond dat het gaat vriezen vannacht. Snel besloten dat alle planten uit de kas naar binnen gaan. Misschien totaal overbodig maar toch het zekere voor het onzekere genomen. Nu staat alles na een grote evacuatie in de strijkkamer. Hopelijk is het maar voor een paar dagen want strijken lukt zo niet meer.

 

De slaplantjes die al in de volle grond staan heb ik maar toegedekt met een fleecedekentje. Hopelijk redden ze het. Voor één plantje was het doek te klein, dat is een goede test om het verschil te kunnen zien, met of zonder fleece.

Tja, toen had ik nog twintig dahliaknollen in de kas…. ik zou echt niet weten waar ik ze zou moeten leggen in huis. Ze zijn toegedekt met dekens en lakens. Dit scheelt al gauw een paar graden en ze liggen in de kas waar het vanavond nog twintig graden was. Hopelijk vriest het niet te hard en komen ze goed de nacht door. Wat een gedoe, tuinieren😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s