Aardappelen planten in de moestuin

Vandaag zijn de aardappelen de grond in gegaan. De bintjes stonden sinds eind februari in de strijkkamer voor te kiemen en als je goed kijkt op de foto zie je dat dit niet helemaal goed is gegaan. Het voorkiemen heeft te lang geduurd. In het begin waren het goede dikke kiemen maar later zijn ze lang en dun geworden. Ze hebben ook een paar keer per ongeluk in de zon gestaan, dat kan ook de oorzaak zijn. Daarom gaan ze nu de grond in. Een paar dagen geleden heb ik de grond voorbereid met compost en koemestkorrels. Binnenkort nog een beetje houtas, voor verbetering van de knolvorming en bewaarbaarheid van de knollen.

Aardappels poten

Ongeveer tien centimeter diep en ongeveer veertig centimeter tussen de planten in de rij, vijftig centimeter tussen de rijen.

Aanaarden

Van het aanaarden ben ik vergeten foto’s te maken, maar iedereen weet wel hoe dat eruit ziet denk ik.
Aanaarden doe je om de knollen te beschermen tegen nachtvorst en tegen licht. Hoe meer grond er op ligt hoe meer ruimte de aardappel heeft om in het donker te groeien.
Bintjes zijn half vroeg en zouden ongeveer 4 maanden moeten groeien. Maar eigenlijk haal ik ze altijd eerder de grond uit. Bintjes zijn niet goed bestand tegen aardappelziekte en worden bijna altijd aangetast.

 

Wortels zaaien

Verder nog compost gehaald en weer een paar bedden bewerkt, wortels gezaaid en plantuitjes gepoot. Ik heb verschillende wortelsoorten gezaaid> Parijse markt (Parijse worteltjes, dus sneller oogstbaar), Amsterdam (zomerwortel) en Flakkee en Berlikum (beiden winterwortels). Het kippengaas is ter bescherming tegen vogels want die houden erg van zaadjes.

 

Als het nu nog eens een buitje wil doen dan kan het beginnen met groeien😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s