Tomaten

De tomaten groeien goed. De afgelopen weken zijn ze afgehard (dus regelmatig buiten gezet om te wennen aan de weersinvloeden en buitentemperatuur) en vandaag mogen ze de kas in. Dat ruimt heerlijk op in huis😄
Een enkeling is verbrand in de zon, wat te zien is aan de lichtere verkleuringen in het blad. Verder hebben ze het goed doorstaan en vanmorgen het eerste tasje tomaten mee genomen naar het werk. Ik geef namelijk ook veel planten weg aan mijn collega’s.
Zodra de kas leeg is mogen mijn eigen tomatenplanten de grond in maar dat duurt nog wel even aangezien de kas vol staat. Enkelen gaan in de tuin in de volle grond.

 

 

De Zinnia’s groeien ook goed, zelfs de vier die aangevreten waren door de slak hebben het gered (links op de foto).

 

Slaplanten

Omdat kropsla Meikoningin al deels in de grond staan en goed aan het groeien zijn heb ik nieuwe sla gezaaid. Vorig jaar was het aan het begin van de maand mei heel warm en toen schoot Meikoningin heel snel door. De plant gaat dan een bloem vormen en de sla wordt dan bitter, met als gevolg dat we ineens zonder sla zaten. Om dat te voorkomen heb ik al snijsla gezaaid in de platte bak (ook wel broeibak benoemd) maar kropjes telen vind ik nu eenmaal leuker, dus vandaag nieuwe kropsla gezaaid.

Voorzaaien

Voorzaaien doe ik altijd in een bakje, in de kas of als het heel koud is in de bijkeuken. Gewoon in een oud botervlootje, beetje potgrond vermengd met wat schelpenzand. Je kan ook brekerzand gebruiken maar ik vind schelpenzand prettiger, het is net wat dunner.
De sla dun uitstrooien op de zaaigrond en afdekken met een nieuw laagje schelpenzand. Sommige sla doet het ook zonder bedekking omdat het lichtkiemers zijn.
De kieming van kropsla is wisselend, afhankelijk van de soort. Op de zakjes staat bijvoorbeeld bij de IJsbergsla kieming 15-25 dagen, bij de Vierjaargetijden 7-14 dagen.

 

En zo staan ze dan in de kas. Ben benieuwd of het gaat lukken want één zakje zaad is al wat ouder (houdbaar tot einde 2015). Maar dat houdt het spannend😃

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s