Hoe kweek je groente in potten? 12 Tips.

Moestuinbakken
Kruiden in potten. (Foto gemaakt op de Floriade 2010.)

Ook zonder tuin kan je groente kweken. Op je balkon, terras of dakterras; groente kweken is niet moeilijk en overal mogelijk. Zelf kweekte ik ooit aardappels in emmers op het platte dak van de bijkeuken. Ik moet toegeven, het was een heel gedoe want water geven moest via het slaapkamerraam, maar we hadden er een prima oogst van en het was nog lekker ook.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je groente, fruit of kruiden in potten kweekt.

Tip 1.

Kies vooral groente die je lekker vindt, maar houdt ook rekening met de grootte van de plant en de opbrengst.

In een redelijk grote pot kan je best een broccoli plant zetten. Maar als je een gezin van 4 hebt is één plant die doorgaans maar één broccolistronk oplevert niet genoeg. Een courgetteplant daarentegen is een stuk productiever. Eén plant kan al gauw zo’n 20 tot 30 courgettes geven.

Tip 2.

Er zijn ook planten die na de oogst opnieuw produceren. Bv rucola groeit na de oogst gewoon door, je kan meerdere keren oogsten van dezelfde plant. Ook pluksla is meerdere keren oogstbaar. Als je het hart van de plant intact laat kan je er de hele zomer van eten, mits de plant niet doorschiet in de zomer. ( Doorschieten betekent dat de plant een bloem gaat vormen. De groente is dan niet meer eetbaar)

Tip 3.

Zorg dat de pot groot genoeg is. Het lijkt een open deur maar je kan geen wortels zaaien in een klein potje. Tenzij het Parijse worteltjes zijn natuurlijk. Heb je alleen ondiepe potten kies dan voor bv sla of postelein. Er bestaat ook sla die kleine kropjes geeft zoals Little Gem. Ook geschikt voor 1 persoonshuishoudens of kleine gezinnen.

Tip 4.

Zorg voor goede afwatering, dus een pot met gaten onderin.  Gaten kan je ook zelf maken met een boormachine en een steenboor. (Niet te hoog toerental anders barst je pot misschien.) Dit kan je toepassen bij een stenen pot maar ook bij kunststof.

Tip 5.

Alleen gaten boren is niet genoeg.  Je kan het beste wat stenen, potscherven of ander puin onderin je pot doen om de pot te draineren.  Soms gebruikte ik gewoon plastic kweekpotjes die ik wat in elkaar duwde onderin de pot. Je kan het ook duurder maken en hydrokorrels aanschaffen, deze houden dan gelijk het vocht vast in droge perioden. Het gaat er maar om dat de afwateringsgaten niet dichtslibben door de aarde en er geen regenwater onderin de pot blijft staan, anders rotten de wortels en gaat de plant dood.

Tip 6.

Als je geen dure potten wil aanschaffen kan je ook zoeken in kringloopwinkels of op marktplaats. Hiermee kan je behoorlijk besparen. Denk ook eens aan een oude veilingkist, kinderbadje, ( zinken) teil of (bouw)emmer, hanging basket, speciekuipen, een paar oude laarzen, theepot of oude pan, enz. Opties genoeg. Ik heb ooit eens groente gekweekt in een oude fietstas! ( zie foto onder)

Speciaal voor dit blogbericht heb ik wat foto’s opgezocht uit “de oude doos”.  Op de foto’s hieronder zie je links de moestuinbakken waarin ik ooit begonnen ben. De zogenaamde vierkante meter moestuin. Zelf gemaakt van afvalhout na het vernieuwen van de vlonderplanken van het terras. Aan de wand van de schuur hangen bakken met tomaten en aardbeien. En die oude fietstas dus. Op de foto rechts het resultaat van het bemesten van wortels. Daar leer je veel van kan ik je melden, haha. Wortels houden niet van mest, ik vergeet het noooooit meer.

Tip 7.

Gebruik goede potgrond. Potgrond heeft voeding voor 8 weken. Bij de voorbereiding van dit blog zag ik in allerlei boeken, tijdschriften en op internet verschillende perioden staan ( sommigen geven 4 weken!) maar ik hou altijd 8 weken aan. De waarheid zal wel ergens tussen 4-8 weken liggen. Daarna moet je bij voeden afhankelijk van je groente keuze. Wortels en uien houden dus niet van mest. Maar bv tomaten lusten wel wat. Verdiep je in de mestbehoefte van de plant.

Tip 8.

Geef voldoende water, liefst iedere dag. Vooral op zonnige dagen is de waterbehoefte in potten groot en als je het vergeet drogen je planten uit.  Geef ’s avonds water als de zon onder is om verdamping te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een onderschaal zodat je balkon niet gelijk overstroomt bij het water geven, en zo kan  de plant nog water pakken op warme dagen.  Zorg eventueel voor een (zelfgemaakt) beregeningssysteem.

Tip 9.

Zet de potten eventueel in de schaduw op hete dagen, dit verminderd de waterbehoefte nog een beetje.

Tips 10.

Zet kruiden bij de keukendeur, heel handig als je aan het koken bent en nog even verse kruiden nodig hebt.

Tip 11.

Let bij je groentekeuze op het aantal zonuren op je balkon of terras. Tomaten planten op een plaats waar nauwelijks zon komt heeft niet veel zin, ze hebben minimaal 6 uur zon per dag nodig.

Tip 12.

Hoeveel zonbehoefte heeft je groente?

  • Schaduw> kies vooral slasoorten, en bij voorkeur pluksla omdat deze sneller klaar is dan kropsla. Sla heeft wel zon nodig maar een plekje in de schaduw vinden ze ook prima. Het duurt alleen wat langer voordat ze volgroeid zijn.
  • Minmaal 2-3 uur zon per dag> slasoorten, rucola, spinazie, prei en uien, kruiden als dille, bieslook en munt. Prei lukt ook nog wel in de schaduw alleen de teelt duurt langer.
  • Minimaal 4  uur zon per dag> snijbiet, biet, wortel, kropsla, radijs.
  • Meer dan 6 uur zon per dag> tomaat, courgette, komkommer, augurk, aardbeien, erwten, peulen en bonen.
Moestuinbakken
Kropsla en bloeiende veldsla. (Foto gemaakt op de Floriade 2010.)

Ben ik een tip vergeten? Reageer op dit bericht en laat jouw tip achter!

2 gedachtes over “Hoe kweek je groente in potten? 12 Tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s