Zaaien van tomaten en bieten.

De mini winter van dit weekend gooit roet in de moestuinplannen. Want mijn groene vingers jeuken om van start te gaan dus mijn geduld wordt erg op de proef gesteld. Omdat de kou maar voort duurt ben ik gisteren begonnen met het zaaien van de tomaten en bieten.

Tomaten zaai je altijd binnen, het liefst in maart maar april kan ook nog. Je moet ongeveer 8 weken rekenen vanaf het zaaimoment tot aan het uitplanten. En aangezien ik het liefst wacht met uitplanten tot na de IJsheiligen ( half mei)  is half maart een mooi tijdstip om te zaaien. Tomaten ontkiemen meestal in zo’n 5-6 dagen, bij een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Er zijn wereldwijd meer dan 15.000 verschillende tomatenvariëteiten in allerlei kleuren, smaken en vormen. Ik heb zo’n 20 soorten gezaaid, van allemaal 5 of 6 zaden afhankelijk van de grootte van het bakje. Meestal ontkiemen 8 van de 10 zaden, dus als er in mijn geval  van ieder zaaisel  4 planten overblijven ben ik tevreden.

En hoe zaai je dan? Gewoon, zaaigrond in een bakje, ondiep geultje maken, zaden erin met ongeveer 2 cm afstand, luchtig afdekken met grond, water geven en een plastic zakje over het bakje, klaar. En wachten op resultaat. Tussendoor wel een beetje water sproeien natuurlijk.

Bieten zaai ik normaal gesproken altijd buiten, direct in de volle grond. Maar omdat het zo lang koud blijft zaai ik ze nu binnen. Ze houden niet van verspenen dus je kan ze het beste in een zaaitray zaaien zodat ze later gelijk in de volle grond geplant kunnen worden zonder dat de wortels beschadigen.

Bieten ontkiemen in ongeveer 8 dagen bij een temperatuur van 16-20 graden. Ze staan in een onverwarmde slaapkamer. Bietenzaad ziet er uit als kluwen. Ieder zaadje bevat meerdere zaden, die je later moet uitdunnen. Daarom zaai ik ook maar 1 zaadje per potje. Als de zaadjes zijn opgekomen zal ik laten ziet hoe dit moet.

Afgelopen week nog even in de moestuin geweest om de fruitbomen en struiken van kalium te voorzien. Vanuit duurzaam oogpunt geef ik dit in de vorm van houtas, wat mijn collega voor me spaart.

Na verbranding van zuiver hout blijven er alleen snel opneembare mineralen over die je goed kan gebruiken in de moestuin. Kalium bevordert de vruchtzetting van fruitbomen en struiken.  Behoefte: fruitstruiken 1 hand, fruitbomen 2 handen. Ik verdun het met water en geef deze hoeveelheid in een gieter van 10 liter waarmee ik het verdeel over de bomen en struiken.

Toepassen van kalium heb ik nooit eerder gedaan bij fruit dus het is even afwachten wat het resultaat is. Na de kaliumgift moet je wel minimaal 6 weken wachten met bemesten ivm het ontstaan van ammoniakgassen. Mocht je een bodemanalyse hebben gedaan die uitwees dat de bodem van je tuin te zuur is dan is extra kalium niet nodig.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s