Maart moestuin

Eigenlijk doen wij moestuiniers iedere maand maart zo’n beetje hetzelfde. Tomaten zaaien, paprika’s verspenen, zoete aardappelstekken planten en de moestuin klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Dus eigenlijk kan ik gewoon de linkjes van de voorgaande maartblogs op een rijtje zetten en dan zijn we klaar met bloggen. Niet? Nee, flauw, ik laat gewoon zien waar ik mee bezig ben maar wil je de linkjes niet onthouden.

Maart 2021

Maart 2022

Maart 2023

Heb je die laatste link ook gezien? Van maart 2023? Zal ik je eens wat vertellen? Dat insectenhotel hé, dat staat er nu nog slechter bij dan vorig jaar 😉 Niets aan gedaan! Het staat op de planning voor dit jaar…

Bloesem pruimenboom Reine Victoria

Fruitbomen snoeien

De voorgaande jaren snoeide ik eind december de fruitbomen. De peren- en appelbomen kregen daardoor vaak een snoei-reactie: uitbundige groei van takken die recht omhoog schoten. Waterloten noemen ze dat. Om die groei wat te beperken snoei ik nu eind februari of begin maart. De bomen lijken daar beter op te reageren door minder waterloten te produceren.

De pruimenbomen staan nu in bloei en aan de bloesem te zien zou het best een goede oogst kunnen worden. Ik heb de bomen nog niet gesnoeid. Om de één of andere reden vergeet ik dat altijd in september. Pruimenbomen snoei je altijd na de oogst maar dit kan ook na de bloei. Bedenk wel dat, als je bloesem verwijderd, dit automatisch betekent dat je minder pruimen kan oogsten. Gelukkig hoeven pruimenbonen niet veel gesnoeid te worden dus beperk ik me tot het inkorten van takken die in de weg zitten of over het pad hangen.

Zaaien in maart

Inmiddels is het zaaiseizoen in volle gang. Ik zaaide in de kas broccoli, stengelui, bieten, sla en spinazie en binnenshuis tomaten, basilicum en een deel van de bloemen. Omdat er heel veel bloemen op mijn lijstje stonden heb ik ook een deel in de kas gezaaid, onder het mom van “het is toch lekker weer”. Jammer dat het weer kouder wordt de komende dagen maar dan duurt het gewoon wat langer voordat de zaadjes ontkiemen.

Bloemen zaaien

Het is heel fijn om bloemen uit eigen tuin te kunnen plukken, daarom heb ik de afgelopen jaren steeds meer ruimte gereserveerd voor bloemen. Bloemen zaaien is nog wel een dingetje dus lees altijd even achterop het zakje hoe en wanneer de zaden gezaaid moeten worden. Sommigen houden van een temperatuur van ongeveer twintig graden, deze zaai ik binnenshuis. Meestal laat ik bloemen ontkiemen op een koele slaapkamer waar het zo’n zestien graden is, maar omdat er dit jaar veel bloemen op de planning staan heb ik ook een deel in de kas voorgezaaid in een oude zaaitray. Ideaal, want de ruimte binnen is beperkt.

Bloemenzaden

De meeste bloemenzaden haal ik uit de zadenruildozen, soms koop ik ook bijzondere zaden. Een paar weken geleden kreeg ik een verzoek om zaden uit te proberen voor Fontana seeds. Ik was gelijk enthousiast over de Dahliazaden waar ik al een tijdje naar op zoek bent. Omdat Dahlia’s makkelijk kruisen is het lastig om zaden te vinden, de meeste zaden worden aangeboden als “mix”. Omdat ik gemengde kleuren minder mooi vind wreef ik daarom over mijn duurzame hart en liet zaden uit Cyprus overkomen. Ik ben nu al benieuwd naar de bloei!

Bij The Farm Dream bestelde ik dit trio (links), mijn eigen roze feestje. Zij zijn natuurlijk bekend van de zaaitrays die Charles Dowding heeft ontwikkeld maar minder bekend is dat The Farm Dream ook bloemenzaden verkoopt. Over de zaaitrays zal ik later wat meer vertellen. Ik ben vooral heel blij met de stokrozen. Helaas is een stokroos 2- jarig dus jullie moeten nog een jaartje geduld hebben voor het eindresultaat maar alleen van het idee word ik al blij!

Slecht ontkiemen tomatenzaden

Tomatenzaailingen

De meeste tomatenzaden zijn inmiddels ontkiemd maar er zijn een paar achterblijvers. Als zaden het niet goed doen komt dat omdat het oudere zaden zijn of omdat ze niet goed gefermenteerd zijn. Van deze laatste zaai ik sowieso meer zaden, omdat de slagingskans gewoonlijk lager is. Zo laat mijn tomatenvriend de zaden altijd opdrogen op keukenrolpapier en hij bewaard ze ook zo. Dan kan wel, maar deze zaden kan je geen tien jaar bewaren. Van gefermenteerde zaden zaai ik drie zaadjes, van niet gefermenteerde zaadjes meer, minimaal vijf zaadjes.

Tuin voorbereiden op het zaaiseizoen

In maart kan je de tuin al klaarmaken voor het zaaiseizoen. De bedden die nog niet schoon zijn maak ik klaar voor de lente. Door de mulch weg te halen kan de grond beter opwarmen. Om in april meer tijd te hebben voor de zaailingen (verspenen en water geven) plaats ik alvast palen en stokken om straks de tomaten en bloemen aan vast te binden en zo ben ik ineens lekker bezig in het zonnetje. Heerlijk, het voorjaar komt er nu echt aan!

Pootaardappels voorkiemen

Ik bewaar altijd aardappels van eigen oogst en zet deze direct na het oogsten (in juli) in de koelkast. Een bewaartemperatuur van ongeveer zeven graden is perfect, de aardappels gaan dan in rust. Door ze half februari uit de koelkast te halen en op een koele, lichte plaats zonder direct zonlicht te zetten worden ze langzaam wakker en gaan ze kiemen. Uit de “ogen” groeien kleine, korte kiemen en daarmee creëer je een voorsprong. Worden je aardappels groen tijdens het voorkiemen? Geen paniek, dit kan geen kwaad. Deze aardappels zijn als consumptieaardappel giftig, maar je stopt ze toch in de grond dus geen reden om ze weg te gooien, gewoon gebruiken als pootaardappel.

Je kan de pootaardappels in maart al uitplanten maar ik wacht altijd tot begin april, als de grond al iets meer is opgewarmd.

Zadenwinkeltje

Zadenwinkel

Nog een laatste reminder… 1 april 2024 sluit mijn zadenwinkeltje. Mocht je nog niet de beschrijving van je nieuwe tomatenrassen hebben overgeschreven, gefotografeerd of geknipt en geplakt uit de tekst, het kan nog tot 1 april. Ik ga er vanuit dat iedereen zijn zaden inmiddels wel besteld heeft, mocht je toch nog iets willen hebben, na 31 maart kan het echt niet meer en ik moet een beetje strenger worden dit jaar want ik loop achter op mijn planning door Project ErasmusMC. Dusss.. bestellen kan nog t/m 31 maart 😉 Dit is de link van de winkel.

Wil je weten wat je nog meer kan doen in maart in de moestuin? Ik schreef er eerder een blog over: moestuintips voor maart

Deze blog is gesponsord door Fontanaseeds en Thefarmdream.

Plaats een reactie