Moestuin update maart

Inmiddels is maart goed op dreef maar de lente houdt zich nog een beetje in, dus ik ook. Het is buiten nog te koud om te zaaien en aangezien het binnen nog goed toeven is verveel ik me geen seconde met het zaaien en verspenen. Het fijne van moestuinieren is dat er altijd wel wat te doen is.

Zaailingen

Inmiddels raak ik een beetje gewend aan het ritme van zaaien en verspenen. Om niet alles in één keer te hoeven doen probeer ik nu wekelijks te zaaien en dat geeft rust en overzicht. Zaden die van warmte houden blijven in de huiskamer tot ze ontkiemd zijn, daarna schuif ik ze door naar een koelere slaapkamer. Inmiddels is de werkkamer mijn mijn lief ook in beslag genomen als kraamkamer van zaailingen dus bij het water geven moet ik in bijna iedere ruimte van het huis zijn.

Zaaien

Zaaien

Afgelopen week zaaide ik de tomaten, muismeloen, komkommers, sla, palmkool, witte kool, bloemkool en bloemen. Bij de tomaten was het nog een spannend weekje. Regelmatig ruil ik zaden en deze zijn niet altijd gefermenteerd waardoor de kans bestaat dat ze niet ontkiemen. Maar ik moet zeggen dat ik iedere ochtend opnieuw verrast wordt door nieuwe zaailingen, dus so far so good.

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel

De zoete aardappel doet het uitstekend. In mijn vorige moestuin update liet ik de knollen al zien, eentje was beschadigd en ik vreesde voor zijn leven. Maar beide knollen hebben me verrast. Het beschadigde kneusje, de Tainung 65, heeft me al zoveel stekken geschonken dat het niet meer bij te houden is en de onbeschadigde knol Witte van de Ecohoeve is dood gedaan. Hij raakte al snel beschimmeld en werd zacht, helaas kan je er dan niet meer mee kweken.

De afgeknipte stekken staan nu in een vaasje met water. Het valt me op dat ze ook in de bladoksels worteltjes vormen dus het lijkt me zinvol om ze goed diep in potgrond te planten zodat ze veel wortels vormen. Ze mogen pas na de IJsheiligen naar buiten dus dat duurt nog even, tot die tijd staan ze binnen. Als het straks minder koud wordt mogen ze naar de kas.

Aardappels voorkiemen

Eind februari haalde ik de pootaardappels uit de koelkast. Ik heb vast wel eens verteld dat ik mijn eigen aardappels gebruik als pootgoed. Als je dit ook wil proberen moet je na de oogst de aardappels in de koelkast leggen. In februari haal je ze weer tevoorschijn om voor te kiemen in een koele slaapkamer met ongeveer 10 tot 14 graden. Je kan ze beter niet in de zon leggen, dan groeien de kiemen te hard. Ze moeten kort en dik blijven. Het voordeel van voorkiemen is dat de aardappels al een kleine voorsprong hebben als ze de grond in gaan. Ik poot ze meestal in de eerste week van april, afhankelijk van het weer.

Dit jaar kweek ik Obama, Anaïs, Lilly Rose en Prunelle. Deze laatste kocht ik met kerst in de supermarkt als delicatesse aardappel. Een deel ging op aan het kerstdiner en de rest stop ik straks in de grond 😉

Weeuwenteelt

Door de temperatuurschommelingen van de laatste weken zijn de kolen in de kas aan het doorschieten. Erg jammer want ik had juist gehoopt om prachtige kolen te kweken. Doorschieten betekent dat de kool een bloem gaat vormen, hij wordt dan steeds losser en er ontstaan stelen en bloemen. Buiten laat ik er meestal één of twee staan omdat het prachtige bijenmagneten zijn, maar aangezien er in de kas geen insecten komen had het geen meerwaarde om ze te laten staan. Inmiddels zijn de kleine kooltjes geoogst en binnenkort gaan de planten eruit. Over een aantal weken gaan de tomaten erin!

Duiven in de achtertuin

Weet je nog dat we twee jaar geleden een paar duiven in de tuin hadden die een nest bouwden in de druif? Ze zijn er weer, onze Jan en Jannie. Tijdens de Siberische kou kwamen ze terug en bouwden een nest in de kale pergola, begroeid met klimop maar bijna kaal gesnoeid omdat er een paal vervangen moest worden. Jan en Jannie vinden het schamele dak blijkbaar prima want ze bouwden in een paar dagen een nest dat bestond uit niet meer dan tien takken. Tevreden met het resultaat trokken ze er in en na een paar dagen kwam Jannie niet meer van het nest af. Dapper trotseerde ze de maartse buien en windkracht 9.

Vele pogingen deden we om de eitjes te spotten maar pa en ma duif verlieten hun nest nauwelijks. We speculeerden over de kuikens. Hoeveel zouden het er zijn en vooral, wanneer zouden ze geboren worden? Tot deze week. Wat bleek? Jan en Jannie waren de trotse ouders geworden van een tweeling. Hoeraaa! De kleine Janneman en Jans zitten al goed in de veren en groeien met de dag. Jannie vind blijkbaar dat de kids wel af en toe alleen thuis kunnen blijven en in een onbewaakt ogenblik schoot ik deze foto. Tis toch te schattig 😉

6 gedachtes over “Moestuin update maart

  1. Fijne blog alweer!
    Dat fermenteren van die tomatenzaadjes, doe je dat steeds? Is dat voor de zaadjes van soorten die moeilijker ontkiemen, of is dat om de zaadjes properder te maken?
    Ik droog de zaadjes gewoon op een velletje keukenpapier. Vooralsnog ontkiemt bijna alles binnen een vijftal dagen. Er hangt wel vaak nog wat opgedroogde tomaat of wat papier aan de zaadjes, maar het is voor eigen gebruik dus uitzicht is van geen belang, en het lijkt geen probleem op te leveren voor het kiemen.

    Like

  2. Ik droog alle zaden ook altijd op keukenpapier en eigenlijk gaat dat altijd wel goed. Tomaten heb ik afgelopen jaar voor het eerst gedaan van 1 soort kleine romaatjes. Ze zijn ook ontkiemt nu.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s