Moestuin update februari

Moestuin winter

Het plotselinge winterweer heeft de tuin in een witte deken gehuld. De volkstuinen liggen er verlaten bij en in de achtertuin is het stil. Alleen de vogels vliegen af en aan voor alle lekkere hapjes die ik voor hen klaar leg. De kippen nemen de ophokplicht ineens heel serieus, sinds de sneeuwjacht van vorig weekend komen de dames niet meer naar beneden en geef ik roomservice in het bovenhok. Dieren verzorgen in een koudegolf is serious business. Iedere ochtend verwacht ik een paar diepvrieskippen in het hok aan te treffen maar tot nu toe houden ze zich wonderwel goed.

Kippen verzorgen tijdens kou

Kippen kunnen best wat kou hebben maar het kan geen kwaad om ze extra te verwennen. Normaal gesproken ligt er geen grondbedekking in het kippenhok maar nu gebruikte ik houtvezel zodat de vloer goed geïsoleerd is. Ook kregen ze extra hooi in het legnest, waar zowaar af en toe weer een eitje gelegd wordt.

Omdat de oostenwind pal op het hok staat sluiten we het hok af met een dekzeil als het donker wordt. Dit scheelt hopelijk een beetje voor de gevoelstemperatuur binnen. Het slot van de ren is inmiddels bevroren en gaat niet meer dicht, daarom wordt het hok nu afgesloten met een zware bloempot om te voorkomen dat ratten en muizen het graan opeten.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat de dames goed blijven eten en drinken zodat ze genoeg energie hebben om warm te blijven. Daarom wordt iedere twee uur het drinkwater ijsvrij gemaakt en krijgen ze elke keer kleine beetjes eten. Hierdoor krijgen ze hopelijk genoeg binnen. Bij de dierenspeciaalzaak kocht ik nog extra zonnebloempitten en kippenmuesli, wat ze erg lekker vinden.

Om de lellen en kam te beschermen tegen de vrieskou smeerde ik ze in met vaseline. Niet dat ze dat zo fijn vinden maar het is beter om bevriezingsverschijnselen te voorkomen. En ondanks de kou vind ik eigenlijk dat de dames het goed doen zo, ze lijken tevreden te zijn met de nieuwe situatie en zien er verder gezond uit.

Omdat ze afgelopen weekend ineens allemaal moesten niezen krijgen ze nu weer Ornipar van Koudijs tegen snotziekte en sinds een paar dagen gaat het ook weer beter met ze. Naar de buitenren willen ze niet, zelfs als het deurtje open blijft ’s middags komen ze er niet uit. Bang voor sneeuw, stelletje angsthazen 🙂

Paprika en peper zaaien

Zaailingen

In een vorige blog liet ik zien hoe je pepers, paprika en aubergine zaait. De zaailingen zijn inmiddels opgekomen en groeien goed nu het eindelijk zonnig is. Een deel is niet opgekomen en moet opnieuw gezaaid worden. Dan ben ik weer blij met mijn vroege start want nu kan ik nog voor een tweede keer zaaien.

De zaden die niet zijn opgekomen waren allemaal oudere zaden. Ik maak altijd eerst de oudste zaden op om te voorkomen dat ze niet meer kiemkrachtig zijn na verloop van tijd. Gelukkig had ik nog zaad van vorig jaar en inmiddels zijn deze soorten opnieuw gezaaid.

Verspenen doe ik pas als de zaailingen tenminste twee, maar liever vier echte blaadjes hebben na de kiemblaadjes. Dit heeft ook te maken met de beperkte ruimte in huis. Door te verspenen in maart hoeven de plantjes minder lang in huis te staan. En ja, dit gaat in het begin ten koste van de groei doordat ze dicht op elkaar gezaaid zijn en de hoeveelheid voeding moeten delen, maar ze worden dan wel verspeend met stevige wortels en daardoor groeien ze goed door als ze eenmaal in hun eigen potje staan. Heb je wel voldoende ruimte. verspeen ze dan met twee echte blaadjes na de kiemblaadjes.

Zoete aardappel kweken

Zaaigoed en pootgoed

Vorige week werden de laatste zadenbestellingen geleverd. Dit jaar heb ik een nieuwe samenwerking met 1-2-3 zaden en ik bestelde bij hen niet alleen zaden maar ook zoete aardappels die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Vorig jaar gingen de knollen uit de supermarkt als een tierelier in de zaaibakjes maar eenmaal buiten uitgeplant groeiden ze knollen slecht. De zoete aardappel uit de supermarkt is eigenlijk niet geschikt om hier te kweken, tenzij het een warme zomer is.

Dit jaar koos ik voor de Tainung 65 en Witte van de Ecohoeve. De knollen zijn kleiner dan die ik vorig jaar had en tot nu toe zie ik weinig leven, maar het heeft nog even tijd nodig denk ik. En de paprikazaailingen krijgen natuurlijk het warmste plekje bij de kachel, dus dat kan ook een oorzaak zijn. De knollen liggen nu een week in een bak met zaaigrond en zijn inmiddels geworteld, nu is het wachten op de eerste scheuten.

Op de foto zie je ook gemberwortel. Vorig jaar heb ik ook geprobeerd om ze te kweken, echter zonder succes. Toen had ik stukjes van de wortels in een bakje met water gelegd maar dit ging uiteindelijk rotten. Dit jaar probeer ik het op dezelfde manier als de zoete aardappel, een techniek die vorig jaar wel succesvol bleek.

Wat kan je nog meer doen in februari?

In februari is het meestal koud maar de zon krijgt al meer kracht en zorgt ook voor meer daglicht wat planten nodig hebben om te groeien. Doordat de dagen langer worden kan je al wat binnen zaaien, bijvoorbeeld prei, rucola, pluksla en allerlei kruiden als basilicum, bieslook, citroenmelisse dille, munt, peterselie, rozemarijn, salie en tijm.

Mijn pootaardappels laat ik altijd voorkiemen vanaf half februari, maar omdat het nu nog erg koud is wacht ik nog een weekje. De aardappels gaan met de mooiste spruitpunten naar boven in een eierdoos op een lichte plaats in huis waar geen zon komt, het liefst in een koele slaapkamer.

In mijn blog moestuintips voor februari kan je meer moestuintips lezen voor deze maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s