Paprika, peper en aubergine zaaien

Buiten loopt de regen langs de ramen, binnen is het heerlijk warm en ik droom van een volle tuin met veel groen. Weet je dat dit de beste tijd is om paprika’s en pepers te zaaien? Want nu is het in huis behaaglijk warm, daar houden paprika’s, pepers en aubergines van. Ze hebben deze warmte nodig om te ontkiemen. In mijn huis geen propagator die de zaadjes op een constante temperatuur van 27 graden houdt en ook geen deno methode (zaaien in koffiefilters). Ik zaai Old School. Oftewel op de ouderwetse manier. Zaadjes in de grond, water geven en wachten 😉

Paprika, peper en aubergine

De meeste paprika’s, pepers en aubergines worden pas in augustus en september geoogst, daarom moeten ze vroeg gezaaid worden. Ze houden niet alleen van warmte bij het ontkiemen maar ook tijdens de groei houden ze van een warm klimaat, bijvoorbeeld in de kas. Mijn paprika’s staan echter altijd buiten en om goed te kunnen rijpen krijgen de planten het warmste plekje in de tuin. Zaaien doe je het beste tussen half januari en half februari.

Tip: zaai paprika’s, pepers en aubergines niet samen in dezelfde bak maar iedere soort in zijn eigen bak of pot. Ze hebben niet allemaal dezelfde ontkiemingsperiode wat problemen kan geven bij het verzorgen als ze in dezelfde bak staan. De aubergines gaan dan al groeien en hebben minder behoefte aan warmte terwijl de paprika en pepers nog maar net ontkiemd is en wel behoefte heeft aan warmte. Paprika’s en pepers kunnen wel samen maar aubergines kan je beter apart zaaien.

Zaaien met de maankalender

Ik zaai paprika’s meestal met de maankalender en gebruik daarvoor deze site: maankalender voor de tuinman. Er zijn volgens deze kalender maar een paar dagen in de maand waarop je vruchtgewassen kan zaaien. Deze dagen hebben een aardbei icoontje. Dit zijn dagen waarop planten waarvan vrucht of zaden de opbrengst zijn zich goed ontwikkelen.

Je zal het misschien onzin vinden maar ik heb nog nooit een zieke paprikaplant gehad en dat wil ik graag zo houden. Sinds ik een artikel las over een professionele teler die zaaide met de maankalender en een veel betere oogst had ben ik dit ook gaan doen en het bevalt me goed. Niet dat ik me een heel jaar aan de kalender hou hoor, maar met het zaaien wel.

Enfin, vandaag was een vruchtdag dus we konden aan de slag.

Zelf zaaigrond maken

Ik schreef al eerder over het zaaien van paprika’s, maar we doen het vandaag gewoon nog een keer. Mijn zaaibakken staan inmiddels vijf dagen in de vensterbank om op te warmen. Voor iedereen die vragen had op mijn Instagram over “dat witte spul” dat in de potgrond ging…. het is geen geheim ingrediënt maar gewoon schelpenzand. Je koopt het in de dierenspeciaalzaak. Door potgrond met schelpenzand te mengen wordt de grond luchtiger zodat het zaadje makkelijker boven de grond kan komen. Ook wordt de grond iets neutraler. Het jonge plantje heeft in het begin nog niet veel voeding nodig, dat komt later pas als het plantje gaat groeien. Als de bakken voldoende zijn opgewarmd kunnen we gaan zaaien.

Wat heb je nodig om te zaaien?

 • Opgewarmde zaaigrond in bakken met een deksel
 • Zaden van paprika, pepers en aubergine
 • Plantenstekers
 • Watervaste stift of dunschrijver
 • Plantenspuit
Paprika, peper en aubergine zaaien

Hoe zaai je dan?

Ik gebruik altijd een plantensteker waarmee ik lange geultjes trek in de bakken. De geultjes zijn ongeveer een halve tot één centimeter diep, want je zaait niet dieper dan 1,5 tot 2x de grootte van het zaadje. Daarna leg ik ongeveer iedere anderhalve centimeter een zaadje. Belangrijk om te weten bij de hoeveelheid: ik zet later drie zaailingen samen in één potje. Paprika’s ontkiemen soms onregelmatig dus ik zaai altijd te veel.

Zet gelijk een plantensteker bij het geultje en bedek de zaadjes met grond. Niet te veel en niet te weinig. Als je teveel grond op het zaadje legt moet het meer moeite doen om boven de grond te komen en bij te weinig grond komen de zaadjes bloot te liggen bij het sproeien met water. Aangezien het donkerkiemers zijn moet je dat voorkomen. Geef de bakken het lichtste plekje in huis, bij voorkeur in een raam op het zuiden.

Water geven

Besproei de grond goed vochtig, dit is een kwestie van gevoel. Het vocht moet de warmte geleiden dus het moet niet te droog zijn maar zeker ook niet te nat. Zet de kap over de bak en zet ze op een warme plek. Ik zet ze altijd op de cv maar het is me wel opgevallen dat de zaadjes die net buiten de cv komen als eerste ontkiemen.. dus het kan ook te warm zijn, let daar op.

Heb je geen zaaibakken met een deksel? Geen probleem, een botervlootje afgedekt met een boterhamzakje werkt ook prima. Voordeel van een klein bakje is dat je ze ook op de warme (computer)modem kan zetten.

Ontkiemen van de zaadjes

Blijf dagelijks de vochtigheid van de grond controleren en geef water als dit nodig is. Het klinkt misschien gek maar ik voel altijd aan de grond hoe vochtig die is. Op den duur weet je precies wanneer het nodig is om water te geven. Geef zeker niet te veel water want dan bestaat de kans dat je zaadjes gaan rotten en niet meer ontkiemen.

Het duurt ongeveer 10-14 dagen voordat de zaadjes ontkiemen maar ik heb ook al meegemaakt dat het ruim drie of vier weken duurde. Ik denk dat ik toen te diep had gezaaid, maar het kan ook zijn dat de zaden iets ouder waren, dan duurt het wat langer voordat ze wakker worden. Heeft je zaadje de helm op (zaadhulsje blijft plakken aan de zaailing), dan heeft het wat meer moeite om te ontkiemen. Probeer niet aan het zaadje te prutsen, soms lukt het maar soms beschadig je de zaailing en dat is ook zonde. Je ziet dit fenomeen overigens ook vaker bij oudere zaden dan bij nieuwe zaden.

Gelukkig gaat het meestal goed, kijk maar eens naar deze foto van een paar jaar geleden. Mooi hé, die pas ontkiemde zaden. De natuur is toch een wonder 😉

Zaailingen

2 gedachtes over “Paprika, peper en aubergine zaaien

 1. En elke dag eens piepen of er al zaadjes ontkiemd zijn, en dan het kleine gelukje wanneer dat het geval is 🙂
  Ik geef ze een klein beetje extra warmte, en de meeste zaadjes zijn dan na 4 à 6 dagen ontkiemd, maar puur natuur lukt natuurlijk ook prima!
  (en zie ik daar een mangoscheut op de foto?)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s