10 Zaaitips voor paprika, peper en aubergine.

 

Mijn moestuinjaar begint altijd eind januari. Eindelijk kunnen we van start! Natuurlijk is het nog erg vroeg om te beginnen met zaaien, je kan nog best een paar weken wachten hoor, maar ik begin graag op tijd. Waarom? Als de zaden niet ontkiemen kan je in februari nog een keer zaaien.

En hoe zaai je dan eigenlijk? Een paar weken geleden schreef ik hier over de voorbereiding. De zaaibakken staan al een week  ( met potgrond en zilverzand of schelpenzand) op te warmen. Dat is bij paprika’s,  pepers en aubergines  wel belangrijk.

Zaaitips voor paprika’s, pepers en aubergines. ( hierna in dit bericht allen “paprika” genoemd. Ze hebben dezelfde teeltbehoefte.)

  1. Ieder gewas heeft zijn eigen omstandigheden nodig. Voor paprika’s, pepers en aubergines is de kiemtemperatuur 23-25 graden. Dat is ook de reden waarom ik de zaaigrond een week of langer van te voren op de cv zet of zo dichtbij als mogelijk is. Ga dus geen paprika’s in een koude kas zaaien, want dat wordt waarschijnlijk nooit wat.
  2. Let op de houdbaarheidsdatum van het zaad. Vaak staat er THT ( tenminste houdbaar tot) op het zakje. Tot die datum heb je een kiemgarantie van 80% van de zaden. Paprika’s hebben een kiemkracht van 3-4 jaar, als ze onder de meest ideale omstandigheden zijn bewaard ( droog- donker- niet te warm) Daarna loopt het terug tot 60-75%.  Je moet dan meer zaaien voor hetzelfde resultaat. Zelf gooi ik niets weg, ik probeer altijd nog of het lukt.  ( vandaar de vroege start)
  3. Doe eventueel de kiemtest als zaden over de datum zijn> Leg vochtig keukenpapier op een schotel met daarop 10 zaden en houdt ze vochtig. Daarna begint het grote wachten. Als  8 van de 10 ontkiemen is het zaad nog prima. Bij 5 van de 10 moet je een verlies incalculeren van 50%. Ontkiemen er minder dan 5, kan je het beste ander zaad kopen.
  4. Zaai op het juiste tijdstip. Paprika’s en pepers hebben een lange groeiperiode, dus als je ze zaait in april ben je te laat. De vruchten zullen dan niet meer rijpen omdat de nachttemperatuur in het najaar te laag is.  Januari- februari is het juiste tijdstip.
  5. Zaai niet dieper dan 1,5 tot 2x de grootte van het zaadje.  Zaai je dieper dan kost het meer kracht voor het kiemplantje, zaai je te ondiep dan komt het soms bloot te liggen tijdens het water geven.
  6. Zaai niet alles in 1 keer. Spreidt je kansen. Als het niet op komt of beschimmeld  kan je altijd nog een poging wagen.
  7. Houdt voldoende afstand bij het zaaien. Hou gerust een paar cm tussen de zaadjes aan, want de zaailingen staan zo’n 6 tot 8 weken in de bak en je wil ze niet beschadigen als ze later overgeplant moeten worden. Bovendien hebben ze bij voldoende ruimte ook allemaal voldoende voeding.
  8. Maak labels. Dit kunnen kant en klare tuinlabels zijn, maar ik maak ze zelf van het deksel van een plastic boterkuipje. Als je in een kringloopwinkel een oude luxaflex kan vinden met dunne lamellen zou ik die zeker meenemen, ook heel handig om labels van te maken. Knip er een punt aan en klaar ben je.  Gebruik wel een watervaste stift, want anders is na 1x water geven al je werk voor niets geweest.
  9. Geef niet te veel water. Je wil de zaden vochtig houden maar niet te nat, anders beschimmelen ze. Een plantenspuit is ideaal om te doseren.
  10. Heb geduld. Het duurt ongeveer 10-14 dagen voordat ze opkomen…. ( en soms langer…)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s