DIY: Zelf vogelvoer maken

In de winter kunnen vogels minder goed voedsel vinden en omdat de dagen kort zijn is er ook minder tijd om iets eetbaars te vinden. Door de kou verbranden ze meer energie, daarom is het bijvoeren van vogels in de winter belangrijk. Natuurlijk kan je kant en klare producten kopen om de vogels te verwennen. Vetbollen, pindanetjes of strooivoer, ze zullen het allemaal erg waarderen. Maar je kan ook zelf iets maken om je gevleugelde vrienden de winter door te helpen. Makkelijk en leuk om te doen.

Vogelvoer maken

Wat heb je nodig?

 • Een paar oude kopjes met oor (kringloop)
 • Voor elk kopje een touwtje en een stokje
 • Strooivoer of kippenvoer
 • Kokosolie of frituurvet zonder zout
 • Pan, lepel en houten lepel

Werkwijze

 1. Doe de kokosolie in de pan. Ik gebruik een volle lepel per kopje.
 2. Verhit de olie en als het warm en vloeibaar is doe je het vogelvoer erbij.
 3. Roer het goed door en doe het gas uit anders krijg je popcorn.
 4. Verdeel de massa over de kopjes. Steek gelijk het stokje er in, let hierbij op dat het stokje recht tegenover het oor komt want dit is je ophangsysteem en anders zit het stokje scheef.
 5. Laat het vogelvoer afkoelen en uitharden.
 6. Doe het touwtje aan het oor en hang het kopje op. De beste plaats is een beschutte plek op een hoogte van minimaal 1.20m. Ik hang ze meestal in een struik of boom waar veel vogels komen.
diy vogels voeren

Gebruik ook eens een halve sinaasappelschil als bakje.

 • Maak ongeveer een centimeter onder de rand van de schil drie gaatjes en zorg er voor dat deze gaatjes goed verdeeld zijn over de sinsaasappel anders hangt het bakje niet recht.
 • Haal het touwtje door het gat, dit gaat makkelijk met een haaknaald.
 • Leg er een knoopje in en bind de drie touwtjes zo bij elkaar dat het bakje recht blijft hangen.
 • Vul de schil met het zadenmengsel en laat het ook weer uitharden, daarna is het klaar om buiten op te hangen.

Wat kan je verder doen (of laten!) om de vogels door de winter te helpen? Ik geef je een paar tips.

Behoefte aan vet

Doordat vogels in de winter veel energie verbranden om warm te blijven en voedsel te zoeken hebben ze een hogere behoefte aan vet. Ik had het al over kokosolie of ongezouten frituurvet, dit kan geen kwaad voor vogels. Gebruik echter geen gewoon frituurvet of olijfolie. Dit heeft een laxerend effect en kan ook hun verenkleed aantasten.

Pindaslinger? Liever niet!

Vroeger maakte ik als kind vaak pindaslingers voor de vogels. Helaas kost dit veel energie voor de vogels, ze moeten de pindadoppen eerst open maken voordat ze bij het voedsel kunnen. Het is beter om te kiezen voor direct voedsel als pindanetjes of vetbollen. Helaas zijn de netjes van plastic en daarom niet duurzaam, het is nog beter om een navulbaar reservoir te gebruiken waar je de pinda’s of het vogelvoer in kan doen. Voordeel is dat het voedsel dan ook droog blijft.

Strooi vogelvoer op de grond

Voor vogels die niet graag op hun kop hangen kan je voedsel op de grond strooien. Dit kan ook oud brood zijn, of fruit(schillen). Zo kunnen ook grote vogels als bijvoorbeeld duiven of merels aan voedsel komen. Let wel op dat katten niet op de vogels kunnen jagen of dat het voedsel geen ratten aantrekt. Het is dus raadzaam zoveel te geven als de vogels per dag eten en het dagelijks aan te vullen.

Grote en kleine vogels

Grote vogels als kauwen, duiven en merels zijn gebaat bij een voederplank. Hierop kunnen ze makkelijk landen en eten. Als je kleine vogels naar je tuin wilt lokken is zo’n voederplank (of voedsel op de tuintafel leggen) niet handig, je zal namelijk zien dat kleine vogels dan sneller worden verjaagd door de grote. Voor kleine vogels kan je het beste een vogelhuisje kiezen of voedsel ophangen. Voor minder behendige vogels zoals roodborstjes kan je ook voedsel op de grond strooien. Ook merels en mussen eten graag op de grond.

Water in de tuin

Als het vriest kunnen vogels moeilijk water vinden, omdat plassen en vijvers bevriezen. Zet dan een kom met water klaar voor de vogels. Om te voorkomen dat ze er in gaan baden kan je er eventueel een steen in leggen. Ververs het water regelmatig om ziekten te voorkomen.

Vogels tellen

Het is niet toevallig dat ik iets schrijf over vogels. Aanstaand weekend is het laatste weekend van januari en dat betekent: De Nationale Tuinvogeltelling! Heb je nog een half uurtje over dit weekend? Zorg voor genoeg vogelvoer en meld je dan aan bij de vogelsbescherming.

Een gedachte over “DIY: Zelf vogelvoer maken

 1. Hee hallo
  Mooi geschreven bericht, ik maak sfeer beelden van de natuur kom je eens langs om te kijken lijkt me leuk

  Liefs van line

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s