Plannen maken

Terwijl hier in Zeeland de eerste sneeuw valt maak ik plannen voor het nieuwe moestuinjaar. Ik maak er gelijk een moestuinweekend van, want vrijdag begon de voorpret al met de voorraad zaden naar beneden te halen. Zoals jullie weten zitten de zaden in oude wijnkistjes. De voorraad is al een keer nagekeken op houdbaarheid zodat nu de nieuwe zaden hieraan toegevoegd kunnen worden. Uiteraard ook gesorteerd per maand.

Hoeveelheid zaden

Op Instagram reageren moestuiniers vaak met de opmerking dat ik veel zaden heb. Tegen al deze mensen zou ik willen zeggen: je tuinplezier zit niet in de hoeveelheid zaden. Als je snel tevreden bent en graag ieder jaar hetzelfde kweekt heb je ook niet veel zaden nodig. Volgens mij doe je het dan heel goed. Zelf zoek ik steeds nieuwe uitdagingen, daar haal ík dan weer mijn tuinplezier uit. Voor mijn grote tuin heb ik uiteraard ook meer zaden nodig, bovendien vind ik nieuwe zaden uitproberen erg leuk.

Nieuwe zaden

Al eerder schreef ik over de plannen voor dit jaar, bijvoorbeeld over de Luffa, Stevia en spruiten. Uiteraard zijn er meer plannen. Er komen dit jaar meer bloemen in de moestuin. Meer Dahlia’s, Zinnia’s op kleur, papaver, stokrozen en meer schermbloemen waar vooral kleine zweefvliegen van zullen profiteren. Ook ruilde ik veel zaden met Insta-tuinders en daar zaten ook veel bloemen bij. Hierdoor is er minder ruimte voor groenten en moeten er keuzes worden gemaakt.

Op hoogte tuinieren

Om meer ruimte te creëren kan op hoogte tuinieren een oplossing zijn. Daarom zullen er meer wigwams in de tuin komen en hier en daar een klimobject. We zijn nog druk aan het puzzelen hoe dit technisch gezien gemaakt kan worden, ook op een verantwoorde, duurzame manier.

Loslaten van de wisselteelt

Om te voorkomen dat planten ziek worden pas je wisselteelt toe in de moestuin. Ik schreef hier eerder over in de blog teeltplan maken met wisselteelt en wisselteelt in de moestuin. Ik hield me nooit aan het strakke schema van opvolgende teelten maar zorgde er wel altijd voor dat dezelfde groente niet twee jaar achtereen in hetzelfde vak stonden. Tot vorig jaar. De paprika’s stonden twee jaar op dezelfde plaats, zou dat ook een derde jaar lukken? Ook heb ik plannen om de buitentomaten op dezelfde plaats te zetten als vorig jaar. Het is een risico, ik weet het, maar de plaats is perfect met alleen wind uit het westen en zuiden. Een warm plekje maar met voldoende wind om de planten te laten drogen na een regenbui.

Zaaien in de winter

En dan waar het allemaal om te doen is.. het zaaien. Ik zal het gelijk maar zeggen… nee, ik ben nog niet begonnen. Op Insta heb ik al heel wat zaaibakjes voorbij zien komen maar ik heb mijn zaaikriebels nog goed onder controle. Je ziet in mei geen verschil meer tussen de plantjes die je half januari of half februari zaaide, dus waarom zou je zo vroeg beginnen? Als je geen vertrouwen hebt in je zaden of in je zaaitechniek, dan kan je zeker al beginnen met het zaaien van paprika’s en pepers, maar anders zou ik nog even wachten tot de dagen wat langer zijn en er dus meer daglicht is. Tuinieren is ook geduld hebben. Het jaar is pas begonnen, er is nog tijd genoeg.

Wat kan je wel doen?

Mijn planning is om volgend weekend of het weekend daarop te beginnen met het zaaien van de paprika’s en pepers. De komende week ga ik alles voorbereiden. Hoe doe je dat?

  • Zaaibakken schoonmaken.
  • Potgrond mengen met zilverzand of schelpenzand (of koop zaai- en stekgrond).
  • Bakken in de vensterbank zetten zodat de grond kan opwarmen.
  • Plantenspuit nakijken, vullen en op een warme plek zetten (bij de verwarming).
  • Zaden sorteren en klaarleggen.
  • Labels schrijven per soort met een watervaste stift.

Doe je mee? Dan leg ik je binnenkort stap voor stap uit hoe ik te werk ga bij het zaaien.

zaailabels duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren: gebruik recycle zaaimateriaal

Zaaien hoeft niet veel te kosten. Door zelf zaaigrond te maken bespaar je geld uit want zaai- en stekgrond is duur. Nu maak ik dit zelf met potgrond maar je zou nog een stapje verder kunnen gaan door gewone grond te gebruiken of compost die je wat armer maakt door er zand aan toe te voegen. Ook grond van een molshoop werkt goed, deze grond bevat namelijk geen beestjes. Zie je dit allemaal niet zitten en kies je liever voor gemak? Koop dan bijvoorbeeld deze zaai en stekgrond via Bol.com. Ook handig gezien de huidige lockdown. Of koop lokaal bij je eigen bouwmarkt en haal het zelf op waardoor het aantal vervoerskilometers wordt beperkt.

Zaailabels kan je zelf maken van restjes plastic, zoals deksels van boterkuipjes of andere plastic verpakkingen, oude knijpers of een oude luxaflex. Vind je dat allemaal teveel gedoe, dan kan je kiezen voor makkelijk en je zaailabels kopen, bijvoorbeeld deze mooie labels van bamboe.

Mijn zaaibakken zijn grotendeels tweedehands, kijk hiervoor eens op Marktplaats of weggeefhoeken. Of gebruik hiervoor ook recycle plastic, bijvoorbeeld botervlootjes of plastic bakken waar groente of vlees in heeft gezeten. Koop je dit zelf niet omdat je duurzaam je inkopen doet, vraag dan aan familie of vrienden om dit voor je te sparen. Mijn ervaring is dat iedereen hier graag mee wil helpen. Zo vroeg ik jaren geleden aan collega’s bloempotten en plastic bakjes en nog steeds wordt alles voor me opgespaard.

Groeilampen

Zaaien doe ik nog lekker ouderwets, dus zonder groeilampen. Daarom wacht ik op de juiste hoeveelheid daglicht. De dagen zijn nu al flink wat langer dan op de kortste dag, 21 december. Vanaf die datum worden de dagen weer langer en is het wekelijks een kwartier langer licht. Wil je toch snel resultaat of heb je een huis of kweekplaats met weinig daglicht, kies dan voor een groeilamp. Let dan op dat je een groeilamp kiest met energielabel A++. Lees ook altijd de recenties van het product zodat je goed geïnformeerd bent.

Als je met me mee wil doen, zorg dan dat je de benodigdheden in huis hebt zodat we binnenkort kunnen gaan zaaien. Ik heb er nu al zin in!

Affiliate links

Deze tekst bevat affiliate links. Door het product te kopen via deze links van Bol.com steun je mij en kan Moestuinhippie groeien. Het kost jou niets extra’s en je helpt mij om Moestuinhippie online te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s