Wisselteelt in de moestuin

Mijn teeltplan voor 2018 is klaar.  Leuk om de tuin weer opnieuw in te delen, al is het maar op papier. Maar tjonge jonge wat een gedoe weer met de teeltwisseling. Vooral een nieuwe plaats vinden voor de aardappels is altijd een stoelendans.

Mijn streven is een teeltwisseling van 6 jaar.  Onderstaande volgorde is een wisseling volgens het boekje, rekening houdend met mestbehoefte van de plant. Ik hou met daar maar deels aan, en zorg er vooral voor dat ieder gewas maar 1x in de 6  jaar in hetzelfde bed komt. Als dat echt niet lukt vanwege hoeveelheid vakken hou ik 4 jaar aan, voor bv aardbeien.

  1. Koolgewassen
  2. Bladgewassen
  3. Vruchtgewassen
  4. Wortelgewassen
  5. Aardappels
  6. Peulgewassen
Waarom teeltwisseling? Om ziekten te voorkomen. Vooral dat. Bv aaltjes ( zijn aardappelen en wortels gevoelig voor)  of de prei- en uienvlieg. Om die reden zet je bv geen prei en ui naast elkaar. Ook kunnen sommige groenten niet na elkaar in een bed, bv geen aardappelen na bonen en andersom. Ze zijn gevoelig voor dezelfde ziekte. ( als je naar het schema kijkt zie je dat dit juist wordt geadviseerd, maar ik doe het bewust niet.)
Ook verschillende mestbehoeften spelen een rol. Bv witlof heeft genoeg aan een plaats waar vorig jaar een groente heeft gestaan met een grote mestbehoefte.  Je kan witlof daarom het beste planten na prei.
Wortelgewassen zet je bij elkaar in een vak, bv wortels, uien en witlof hebben min of meer dezelfde behoefte. Met name wortels hebben minder voedingsstoffen nodig omdat ze op zoek moeten naar voeding, en dus recht naar beneden groeien. Zou je het vak van de wortelgewassen bemesten, dan hoeft de wortel niet zo veel moeite te doen en krijg je Dracula wortels. Met 5 benen ofzo😊

Het is in de plantenwereld net als in het echte leven; je hebt goede en slechte buren. Sommigen kunnen absoluut niet met elkaar en anderen halen het beste in elkaar naar boven.
Planten kunnen elkaars groei belemmeren of stimuleren.
Iedereen weet dat je wortels en uien in rijtjes naast elkaar moet planten. De geur van de uien houdt de wortelvlieg op afstaand, en de geur van de wortels de uienvlieg. Je kan wortels ook combineren met prei, dezelfde uienvlieg is nl ook dol op prei.
Wat minder bekend is, is dat je basilicum goed kan combineren met tomaat ( tomaten worden er nog lekkerder door!) en knoflook met  aardbeien.

Mijn teeltschema is grotendeels klaar, mogelijk komen er nog aanpassingen maar voor nu ben ik tevreden. Het enige probleem is net als ieder jaar is dat ik te weinig plek heb om al mijn plannen te verwezenlijken. Een luxe probleem, als je al zo’n 35 gewassen teelt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s