Witlof

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Witlof op de voorgrond

In mei gingen de zaadjes de grond in… de witlofwortels. Ze werden vertroeteld en verzorgd met alle liefde en zorgen die een witlof zich maar kan wensen. Ze staan het liefst in schrale grond die het jaar ervoor werd bemest.  Ze werden liefdevol maar met harde hand uitgedund En ze groeiden goed, vormden groot blad en de wortels die werden geoogst in oktober…. nou ja, ze konden wel wat groter maar toch was ik tevreden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na het optrekken van de wortels liet ik ze een week achter in de kou en de regen…het leven van een witlofwortel is hard.  Door ze 1 tot 2 weken te laten rusten onttrekt de wortel voedingsstoffen aan het blad en wordt ze daarmee nog krachtiger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Daarna werd het blad gesnoeid, 2 cm boven de wortelhals. Niet meer en niet minder. Vanaf nu kan je de wortels nog 6 weken bewaren voordat ze worden geplant.  Dus als je niet alle wortels tegelijk uit de grond haalt, doe je eigenlijk aan oogstspreiding.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haal een stuk van de wortel af voordat deze wordt geplant. Dit stimuleert de wortels nieuwe haarwortels te maken en te groeien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De witlofwortels begin november.

Ik heb wortels geteeld om witlof te kweken zonder dekgrond. Dit kan  in een emmer of grote bak, of bv in de volle grond in de kas.  Door de wortels af te dekken groeien ze in donker, en krijg je mooie schone witte witlof. Je kan ook kiezen voor teelt met dekgrond, in dat geval gooi je er na het planten een berg grond overheen. Beide zijn succesvol maar je moet wel het juiste zaad hiervoor kiezen. Voordeel van teelt zonder dekgrond is dat de witlof  schoon is, en je kan ze verplaatsen omdat het bv gaat vriezen.

Plant de wortels in een emmer grond, dicht tegen elkaar  en giet water tussen de wortels.  Zorg dat het water goed langs de wortels gaat, maar ook weer niet teveel want ze kunnen snel rotten. Zorg ook voor afwatering van de emmer.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zet daarna iets over/op de emmer zodat er geen licht bij de wortels kan komen. Anders krijg je groene witlof ipv wit. Dit kan met een extra emmer, plasticzak, doos enz. Zorg wel voor luchtcirculatie ter voorkoming van schimmel of beestjes.
Voor de kou kan je het extra afdekken met bv een deken. Witlofwortels kan je het beste trekken bij een temperatuur van 13-18 graden. Bij lage temperaturen groeien de wortels langzamer, bij een hogere temperatuur worden de kropjes heel los.  Bij mij staat de emmer in de kas, maar als de buitentemperatuur naar beneden gaat dan zoek ik meestal een andere plek voor de emmer(s), bv in de geïsoleerde schuur of in de bijkeuken.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eenmaal geoogst kan je de witlof nog een week in de koelkast bewaren. Je kan het oogsten ook uitstellen door de emmer tijdelijk wat koeler te zetten.
Na de oogst kunnen de wortels op de composthoop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De witlofwortels 13 november.

Het resultaat zie je hierboven. Ze groeien niet hard doordat de buitentemperatuur te laag is maar het begin is er. Als je goed kijkt zie je ook nog een verstekeling tussen de wortels… hij is een minuut later verslonden door de kippen. Je moet hard zijn in de moestuin😠

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s