Opruimen ( 4)

Moestuin

Op de foto is goed te zien dat de moestuin steeds leger wordt…. mijn doel is om voor 1 december de tuin winterklaar te hebben. Dat houdt in… alls groente geoogst en de grond schoon van onkruid. En bedekt met compost. Ik heb een hekel aan kou dus het lijkt me een goed streven.

En we zijn flink opgeschoten met de werkzaamheden. A3 heeft de ibc containers gedeeltelijk leeg laten lopen. Eén van de tanks lekt, dus het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te herstellen. De andere tank was vol, en dat is niet handig zo vlak voor de winter. Dus we hebben flink wat water weg laten lopen. (zo’n 500 liter) Het waren net de delta werken😊

Handig, zo’n hulp in de tuin voor het zware werk.  Behalve de ibc containers heeft hij ook nog even de witte dahlia’s uit de grond gehaald, het paprikaveld omgespit op zoek naar kweekgras, het gras op de dijk gemaaid met de zeis en foto’s gemaakt voor mijn blog. 😊

Daliaknollen

 

Dalia knollen

De dahlia’s zijn mee naar huis, ze liggen nu te drogen in de kas in de achtertuin. Ik ga ze  vermeerderen, de kluiten zijn te groot geworden waardoor ze moeilijk te bewaren zijn.  Er passen er maar 2 in een krat.  Na het vermeerderen wordt ze droog opgeslagen in de schuur, toegedekt met een paar dekens. Als het echt gaat vriezen gaat alles naar de bijkeuken waar ze dan weken in de weg staan  zodat ze vorstvrij de winter doorkomen.

O ja, er waren ook nog 2 zusjes in de tuin… eerst eentje..

 

Toen twee. Ze liepen met zijn tweeën de tuin van de buurman af te struinen.

 

Fazanten

 

Fazanten

Verder… alle winterwortels  ( Flakkee en Berlicum) geoogst, en thuis in het zand gelegd.Je kan ze in vochtig zand maanden bewaren. We hebben een prima worteloogst dit jaar. Het vak is niet bemest, de meeste wortels zien er dan ook prima uit. Een enkeling heeft 2 of zelfs 3 benen, mogelijk zaten er op die plekken stenen in de grond.Wortels houden van arme grond, daardoor gaan ze op zoek naar voeding, en dat doen ze… juist, recht naar beneden. Zou je wel bemesten dan doen ze geen moeite om een rechte wortel te vormen en krijg je dracula wortels met meerdere benen.

Wortels in het zand leggen
De oogst gecontroleerd en alles in de bijkeuken opgeslagen ivm de voorspelde kou aankomende week. Het wordt 2 graden boven nul zeggen ze, maar aardappelen houden van een bewaartemperatuur van 7 graden dus alles moet naar binnen.
De wortels blijven in de schuur, het krat is haast niet te tillen.
moestuin

Bijna klaar met opruimen😊😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s