Opruimen (3)

Soms heb je van die huishoudelijke klusjes die gedaan moeten worden voordat de leuke dingen aan de beurt zijn. In mijn geval zijn de leuke dingen “de moestuin”. Het kippenhok schoonmaken, pootjes van de kippen insmeren met vaseline, stoofperen schillen en koken, de vaatwasser aanzetten, een was draaien, je kent dat wel.  Eigenlijk heb je er geen zin in maar het moet gebeuren.
 En terwijl de stoofperen gezellig staan te pruttelen op het fornuis en ik loop te multi tasken denk ik aan hoe het leven vroeger geweest moet zijn. Wat moest men toen hard werken. Nu draai je je hand niet om voor een wasje met de wasmachine, maar vroeger moest de hele was met de hand worden gedaan. Water koken in grote ketels en schuren op de was tot je handen rood zagen. Alle huishoudelijke werkzaamheden waren een dagtaak.
In de moestuin is dat niet veel anders. We hebben iets meer gereedschap maar bij mij in de tuin is het vooral back to basic. Geen elektriciteit en veel handwerk. Wat niet wegneemt dat het gereedschap van nu stukken beter is.
Vanmiddag ga ik met mijn nieuwe vriend aan de slag.
Ik kan je wel vertellen, na het werk was het niet zo’n mooie jongen meer😊😊
Maar hij heeft wel hard gewerkt.

Vanmiddag eindelijk tijd om de dahlia’s op te ruimen, met mijn nieuwe vriend uiteraard.  Dit zijn enkelbloemige dahlia’s. Eerst nog wat zaad verzamelen uit de zaaddozen, en daarna kan alles op de composthoop. Eigenlijk had ik geen verwachtingen van de knollen, aangezien ik ze zelf gezaaid heb dit jaar. Maar dat valt erg mee.

 

Best aardig toch? Er zit alleen een wortel van de haagwinde in, die moet nog even verwijderd worden.  De knollen gaan mee naar huis. Er zitten best veel muizen in de moestuin (er verdrinkt er regelmatig één in een vergeten  emmer water) en die houden ook wel van dahliaknollen. Ze liggen nu in de achtertuin, wachtend op een buitje regen zodat de grond eraf spoelt.  Daarna drogen en vorstvrij opslaan.

Een paar zinnia’s van de compostbak gered. Nog heel even en we moeten weer bloemen kopen.

 

En dan gelijk weer kruiwagens vol tuinafval die in de overvolle compostbakken moeten. Mijn tactiek? Goed proppen😊

De tuin wordt steeds leger. De bieten die in juli nog zijn gezaaid zullen niet meer volgroeien dus ik heb ze maar verwijderd. Ik weet nog wel een stelletje wat hier erg van houdt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s