Paprika en peper verspenen

Het is nu goed te merken dat de dagen langer worden. Niet alleen fijn voor de mensen maar ook voor de plantjes want die hebben daglicht nodig om te groeien. Onder invloed van licht wordt water omgezet in glucose dat de plant nodig heeft om te groeien. Tegelijkertijd wordt koolstofdioxide onder invloed van licht omgezet naar zuurstof wat de plant ook gebruikt om van te leven. Wat overblijft wordt afgegeven aan de lucht waar wij mensen van leven. Wat zit dat ingenieus in elkaar hé.

Wanneer verspenen?

De plantjes doen goed hun best met de fotosynthese. Ofwel, ze groeien goed. Inmiddels zijn de eerste paprikazaailingen die eind januari gezaaid zijn verspeend en de huiskamer wordt steeds voller met kleine plantjes. Verspenen van zaailingen doe je als ze tenminste twee eigen blaadjes hebben na de kiemblaadjes. De wortels zijn dan ook groot genoeg om verplant te worden. Dat wil niet zeggen dat je niet kan verspenen als het plantje al vier blaadjes heeft. Sterker nog, dat heeft mijn voorkeur omdat de worteltjes dan sterker zijn en om de plantjes zo kort mogelijk in huis te hebben. Maar dit is persoonlijk, ik wil er alleen maar mee aangeven dat alles mogelijk is.

Wat is verspenen eigenlijk?

Verspenen is het verplanten van een zaailing. Meestal zaai je in bakken met iedere centimeter een zaadje en zou je dit lang zo laten groeien dan heeft de zaailing op den duur onvoldoende voeding om te groeien. De plantjes staan daarvoor te dicht op elkaar en gebruiken dan elkaars voeding. Zaaien doe je bovendien in zaaigrond en dat bevat minder voeding dan potgrond omdat daar ook altijd een deel zand zit. Verspenen betekent dus eigenlijk het planten van een zaailing in een eigen potje. Daardoor kan je zaailing groter groeien en zijn eigen wortelstelsel maken.

Hoe diep zet je de zaailing?

Op het steeltje van de zaailing vormt het plantje ook worteltjes, als je goed kijkt op de foto (rechts boven) zie je ze zitten. Dit ziet eruit als kleine knobbeltjes. Zet je de zaailing nu tot aan de kiemblaadjes in de grond, dan zullen die kleine knobbeltjes uitgroeien tot nieuwe wortels waardoor je plant beter en sneller zal groeien en ook een sterkere plant zal worden. Bij tomatenplantjes zie je ook deze knobbeltjes. Geef de zaailingen direct water als ze zijn overgezet in hun eigen potje. Indien mogelijk laat je ze water opzuigen vanaf de onderkant. Als dat niet lukt (doordat je bijvoorbeeld geen onderbord hebt) dan gewoon vanaf de bovenkant.

Paprika en peper verspenen

Hoeveel zaailingen per potje?

Mijn peper- en paprikazaailingen gaan per drie in een potje. De planten zijn daardoor voller en krijgen uiteraard meer vruchten. Dit geeft geen problemen voor de groei maar kan je alleen doen bij pepers en zaailingen, dus niet bij tomaten.

Krijgen ze ook voeding?

In potgrond zit minimaal 6 weken voeding. Op de ene zak staat 6 weken en op de andere 8 weken maar de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Als de plantjes eind april nog niet uitgeplant kunnen worden geef ik ze eenmalig wat verdunde voeding. Zo hebben ze een goede start als ze geplant worden, meestal is dat tussen eind april en half mei, afhankelijk van het weer. Tot die tijd blijven de plantjes in huis of in de kas, afhankelijk van het weer.

Als de paprika’s en pepers uitgeplant worden zal ik een nieuwe update plaatsen hoe je ze het beste kan planten.

Paprika en peper verspenen

4 gedachtes over “Paprika en peper verspenen

  1. IK loop nog achter, heb de paprika’s pas gezaaid en ze komen nog niet op. De tomaten zijn al wel boven de grond. De zaden van paprika en tomaat heb ik oa van jou….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s