Moestuinupdate deel 3: maart

Meestal wordt de tuin in maart langzaam wakker. Het onkruid begint te groeien, je zaait binnen eens wat voor, wachtend op beter weer… Hoe anders is dit jaar. Winter hebben we niet gehad en de lente is inmiddels begonnen met warm en droog weer. De afgelopen maanden had ik niet veel tijd voor de tuin, daarom ben ik een inhaalslag begonnen met tuinklussen die al een tijdje lagen te wachten.

Compostbak maken

In november en maart zijn de schuttingen in de achtertuin vervangen en had ik ineens heel veel hout, dat betekende nieuwe plannen maken. Van alle oude materialen maakte ik een compostbak van 1.80 x 1.80 met twee vakken. Het is natuurlijk beter om drie vakken te hebben, maar ik wilde niet teveel tuingrond inleveren, daarom de keuze voor twee. Als de compost in vak één al een beetje verteerd is gooi ik de inhoud in vak twee om verder te composteren en begin ik alvast opnieuw in vak één. Kringloop tuinieren, ik hou ervan 😉

Compostbak maken

Tuin opruimen

Nu de compostbak klaar is kan de tuin opgeruimd worden. Ik haal de mulch van oude plantenresten zoveel mogelijk weg en begin met de vakken die straks als eerste beplant worden. Dus de vakken van de aardappels, frambozen die nog geplant moeten worden en de vakken waar de platte bakken naartoe verhuisd moeten worden. Als een vak mulch- en onkruidvrij is geef ik een nieuwe mulchlaag van compost uit de oude compostvaten.

Compostbak vullen

De oude plantenresten gaan in de nieuwe compostbak. Op de grond en tegen de wanden leg ik karton om de bak te isoleren en de warmte binnen te houden. Daarna kan de bak gevuld worden met tuin- en keukenafval.

Het is de bedoeling om de bak als een lasagne te vullen met afwisselend een laag van 20 centimeter groen en bruin. Helaas heb ik nu niet veel groen afval, daarom gebruik ik vak twee als verzamelplaats van bruin. Als er weer genoeg groen is en de hoeveelheid gaat inklinken door het verteringsproces kan ik de lagen makkelijker aanvullen met groen én bruin. In de blog compost maken lees je meer over mijn manier van compost maken.

Frambozen planten

Omdat een paar rijen frambozen vorig jaar geteisterd werden door winde heb ik besloten om deze frambozen weg te halen en op een andere plaats opnieuw te beginnen. Ik koos voor het ras Himbo Top, een herfstframboos. Door de herfstframbozen hebben we van eind mei tot oktober/november vers fruit uit de tuin, de herfstframbozen verlengen dus onze zelfvoorzienende periode waarin we van de tuin kunnen eten. De oogst van Himbo Top valt in augustus, september en oktober.

Frambozen plant je op 50 centimeter uit elkaar op een rij in noord- zuid lijn zodat de rijen niet in elkaars schaduw staan. Aan de uiteinden van de rij staan twee palen van ongeveer 1.80 meter hoog zodat de frambozen later aan een draad gebonden kunnen worden. Omdat de grond erg droog is vul ik ieder plantgat eerst met een beetje water zodat de plant reserves heeft. Verder geef ik wat koemestkorrels in het plantgat. Teveel stikstof zorgt voor meer bladluizen op de frambozenplanten, daarom gebruik ik niet teveel.

Ik kocht de fruitstruiken bij fruitbomen.net. Geen reclame maar gekregen van mijn lief als verlaat verjaardagscadeau. Ik was heel tevreden over de wijze van verpakken en verzenden dus wel het noemen waard. Ik kocht ook nog een roze blauwe bes en een druif.

Omdat ik eigenlijk liever lokaal koop kocht ik nog een appelboompje bij De Fruittuin in Kapelle waar al onze fruitbomen vandaan komen.

Zaaien in maart

Zaaien in maart

Behalve de wat grovere tuinklussen is maart natuurlijk dé maand van het zaaien. Ik zaaide al heel veel bloemen, bladgroenten als mizuna, spinazie, snijbiet en rucola, broccoli, tomaten, meloen, komkommer en augurken. Om niet alles in één keer te zaaien probeer ik dit te verdelen over de maand. Het huis staat inmiddels vol met zaaibakjes en minikasjes en in de kas staan de zaaitrays.

Als je wilt weten wat je allemaal kan zaaien in maart en april, lees dan even mijn moestuintips voor maart en moestuintips voor april. De tips voor de huidige maand staan trouwens altijd in de sidebar aan de linkerkant van deze website, dus makkelijk terug te vinden. Je kan de tips lezen door op de foto te klikken.

Verspenen

De paprikaplantjes groeien zo hard dat ze verspeend kunnen worden. Dit betekent dat ze in een eigen potje overgeplant kunnen worden. Ik zet paprika- en peperzaailingen altijd per drie in een potje, zo worden ze later ook uitgeplant. Je krijgt daardoor vollere planten en meer oogst. Zet de zaailing tot aan de kiemblaadjes in de grond, de plant maakt namelijk nieuwe worteltjes op het steeltje waardoor het een sterkere plant wordt. Hier kan je meer over lezen in de blog verspenen van paprika en pepers.

Zadenwinkel moestuinwinkel zaden kopen online

Winkel moestuinzaden

De winkel is nog altijd open, ongelooflijk hoeveel mensen nog altijd zaadjes bestellen. Ik hou de deur nog even open, sommige zaadjes zijn inmiddels uitverkocht maar er is nog altijd keuze. De zaadjes die uitverkocht zijn verdwijnen uit de lijst. Ik kan de winkel niet het hele jaar open houden, het is te druk om te combineren met werk en de tuin. Mocht je nog zaden willen kopen, wacht niet te lang, ik wil de winkel uiterlijk 1 mei sluiten en als de zaden zijn uitverkocht uiteraard eerder. De winkel moestuinzaden vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s