In de moestuin van Wim Lybaert

Kiek noe! Moestuinhippie kon de postbode wel zoenen en haastig maakt ze het pakketje open. Whaaaa, het nieuwe moestuinboek van Wim Lybaert, wat een dikke knoeperd. Jongens, wat een feest! Snel zet ze een extra grote pot thee en kruipt onder haar fleece dekentje op de bank. Dit wordt genieten.

Nieuwe inzichten in de moestuinwereld

Wim heeft zich bijzonder uitgesloofd voor dit boek, maar liefst 463 pagina’s! Hij vond het tijd voor een tweede moestuinboek. Niet omdat de wortelen ineens anders groeien maar omdat er iets veranderd is: hij is zelf veranderd. Wim kwam tot de conclusie dat hij heel gelukkig wordt van moestuinieren. En dat niet alleen, de moestuin heeft een ware evolutie doorgemaakt. Van nutstuin waarbij alleen oude mannen in de moestuin werkten tot een hippe moestuinwereld waarin zelfs een foto van dampende compost met gemak duizend likes krijgt op social media.

Twaalf maanden in mijn moestuin

Het boek begint met het persoonlijke dagboek van Wim, geschreven door Sophie Dejaegher. Ze bezocht hem iedere drie weken in Hex, waar hij een jaar lang een paar dagen per week verbleef. Uiteraard een inspirerende omgeving om een moestuinboek te schrijven. Samen tuinierden ze in de prachtige moestuin van Kasteel Hex.

Zo ontstond het tuindagboek waarin Wim openhartig vertelt over zijn mentale gesteldheid, voorzichtige zaaipogingen in het voorjaar en dat hij ooit zijn wagen heeft volgeladen met chemische rommel voor zijn tuin. Gelukkig leerde hij dat spuiten niet de oplossing is. Hij weigert nu het woord biologisch te gebruiken voor zijn manier van tuinieren, omdat er eigenlijk niets bijzonders is aan groente die gekweekt is zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Hij zou het biologische label dat daarop gedrukt wordt graag andersom zien, gangbare groente labelen en niet de biologische groente. Hij heeft gelijk, zo heeft Moestuinhippie het nooit gezien.

Winterrust

Wim houdt van winterrust. Moestuinhippie moet lachen als ze het leest, deze man werkt in de winter ook niet graag in de moestuin, hoera! Wim volgt de seizoenen en als de moestuin in rust gaat doet hij met met de tuin mee. Vanaf november gaat hij in winterrust en in de tweede helft van januari wordt hij weer wakker. Niks wintergroenten, hij wacht gewoon tot het langzaam langer licht wordt en dan krijgt hij er weer zin in.

Basisstappen van de moestuin en groentegids

Na zijn tuindagboek vertelt Wim over de vaardigheden die je nodig hebt om een moestuin tot een succes te maken. De grond leren kennen, mulchen, composteren, zaaien, verspenen en planten, je vindt het allemaal in het boek. In de alfabetische groentegids bespreekt hij ruim 50 groenten en geeft tips voor beginners en gevorderden. In de extra informatie “over bloemen, proeven en gezoem” staan weetjes over het doorschieten van de groente. Wist jij dat je een spruitje kan laten ontkiemen door het te planten als een uitje?

Tuingeluk

Moestuinhippie houdt het meest van het tuindagboek. Een man die zegt dat hij op zijn gelukkigst is als hij heen en weer rent met planten, insectengaas en rijshout kan toch alleen maar een heel goed boek schrijven? Het boek staat vol met quotes die maken dat je zin hebt om de tuin in de gaan. In het voorjaar, als de tuin langzaam wakker wordt, of in de zomer, als de groente langzaam de keuken inrolt, of het gemis aan daglicht en buitenlucht in de winter. Moestuiniers begrijp elkaar.

Boekrecensie

In de moestuin met Wim Lybaert is een laagdrempelig boek voor zowel de beginner als gevorderde moestuinier met herkenbare gedachtenspinsels en verhalen, zoals het zoeken naar een “verdachte” die al zijn slaplantjes heeft opgegeten en hij op zoek gaat naar “het beest”. Tijdens het lezen liep Moestuinhippie naast hem in de tuin en genoot ze van zijn enthousiasme en nieuwe inzichten. Wim neemt je mee in de veranderde moestuinwereld, laat eigen leermomenten zien en deelt zijn tuingeluk op een manier die aanstekelijk is. Door zijn mentale gedachtewereld te delen is het een heel persoonlijk boek geworden.

Had Moestuinhippie al gezegd dat er ook prachtige foto’s in het boek staan? Warme, sfeervolle foto’s die maken dat je een klein beetje jaloers wordt op Wim die in deze prachtige moestuin mocht werken en genieten. Zoals de achterkant van het boek zegt: In een moestuin kweek je niet alleen groenten maar ook een gelukkige moestuinier.

Bestellen?

Het boek In de moestuin met Wim Lybaert * is de koop voor 40,-

Titel: In de moestuin met Wim Lybaert

Tekst: Sophier Dejaegher

Foto’s: Thomas Sweertvaegher

Dank je wel Uitgeverij Manteaux en New Book Collective voor het toesturen van dit prachtige boek. Moestuinhippie is in haar nopjes. Willen jullie tegen Wim zeggen dat zij ook heel gelukkig wordt van zijn boek?

Boek recensie In de moestuin Wim Lybaert

*Dit artikel bevat een affiliate link, door via deze link het boek te kopen steun je Moestuinhippie. Zij krijgt een klein deel bedrag van je aankoop waarmee ze de website Moestuinhippie online kan houden. Het kost jou niets meer als je de bestelling doet via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s