Compost maken

 

(Deze blogpost bevat reclame)

Vanaf de start van mijn moestuin composteer ik mijn keuken- en tuinafval. Het verrijkt het bodemleven en heeft zo een positieve invloed op de tuin. Het geeft me bovendien een goed gevoel dat ik bijdraag aan een beter milieu door zelf compost te maken in plaats van het in de kliko te gooien. Win win! Heb jij nog geen composthoop in de tuin? Ik ga je uitleggen hoe je “het zwarte goud” zelf kan maken.

Voordelen van zelf compost maken

Door zelf compost te maken weet je ook wat er in zit. Handig als je duurzaam en biologisch wilt tuinieren. Je afval hoeft niet vervoerd en verwerkt te worden en daarmee lever je een bijdrage aan een schoner milieu. Goede compost is duur in aanschaf dus het is ook beter voor je portemonnee.

Moestuin

Open of gesloten compostbak

Compostbakken kan je zelf maken met houten planken of oude pallets of zoals je hierboven ziet, met een paar palen en kippengaas. Dit zijn de zogenaamde open compostbakken. Plaats ze op een beschutte plaats waar wind en regen minder invloed hebben. Veel wind droogt de hoop snel uit en veel regen maakt de hoop te nat wat het composteringsproces nadelig beïnvloedt.

Zie je dit niet zitten dan kan je ook een kant en klaar compostvat kopen, eventueel tweedehands. Informeer ook eens bij de gemeente. Sommige gemeenten bieden deze gesloten systemen vaak gratis aan, of voor een klein bedrag, om de afvalberg te verkleinen. Deze vaten zet je bij voorkeur op een zonnige plek maar half schaduw kan ook.

Compost maken

Hoe start je een composthoop?

Zet de hoop op een geschikte plaats waar je genoeg ruimte hebt om te werken en die goed bereikbaar is met een kruiwagen. Plaats de klep zo dat je later je eigengemaakte compost er makkelijk uit kan halen. Je kan in ieder jaargetijde een composthoop beginnen maar het najaar is het meest ideaal omdat je dan het meeste tuinafval hebt.

Leg onderin een laag van twintig centimeter dun snoeiafval. Voeg een emmer halfverteerde compost toe. Heb je die niet, vraag dan een tuinbuurman of hij wat voor je heeft. Daarna bouw je de hoop op in laagjes van 20 centimeter droge bestanddelen (snoeimateriaal, zaagsel of bladeren) en natte bestanddelen (gras, groente en fruit). Zie het als één grote lasagna. Om de zes weken keer je de compost om zuurstof toe te voegen en de hoop te verluchten. Dit versnelt het proces.

Beestjes

In de composthoop zit een enorme diversiteit aan beestjes. Pissebedden, mestwormen, slakken, bacteriën en schimmels zijn allemaal voor jou aan het werk om mooie compost te maken die straks weer op je moestuinbedden ligt.

Wat kan er op de composthoop?

 • Bladeren
 • Onkruid zonder zaden
 • Oogst resten
 • Stro/hooi
 • Grasmaaisel. Wel de hoeveelheid doseren
 • Snoeiafval
 • Groente en fruitresten
 • Mest van konijnen of kippen
 • Zaagsel
 • Resten tuinaarde (beperkt)

Wat kan er niet op de composthoop?

 • Citrusvruchten
 • Gekookte etensresten trekken ratten aan, deze kan je beter vermijden
 • Grote hoeveelheden gras verstikken de compost.
 • Ontlasting van honden en katten
 • Haren of stof
 • Onkruidzaden
 • Zieke planten

Wanneer is de compost klaar?

De compost is klaar als hij ruikt naar bosgrond. Er zitten geen natte bestanddelen of beestjes meer in. Meestal is dit na ongeveer acht maanden tot een jaar.

Compost maken

Compost uit de vaten halen

Om de compost uit de vaten te halen heb ik een handig compostschepje gekregen van De Wiltfang. Normaal deed ik dit met een gewoon tuinschepje maar dan viel soms de helft er af. Dat is met dit schepje onmogelijk. Het is spreciaal gemaakt om zonder te knoeien compost of potgrond te scheppen waardoor het vullen van een emmer of bloempot een stuk sneller gaat. Ideaal dus. En weet je wat ik zo leuk vond? Het zit verpakt in een prachtig doosje dus heel leuk om kado te krijgen!

Compost maken

Dus je begrijpt, ik gelijk aan de slag met het compostschepje ;-). En ik moet zeggen, superhandig want ik had nog een leuke klus voor compost: de nieuwe kas vullen met compost, want binnenkort gaan de tomaten er in!

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Compost maken

 1. Hoi Jacqueline, dank voor dit blog! Wat bedoel je precies met “Om de zes weken keer je de compost om zuurstof toe te voegen en de hoop te verluchten” ?

  Gewoon alles omscheppen? Dan gaan de lagen toch door elka aar? Of geeft dat niets?

  Like

  1. Het is ook de bedoeling dat de lagen door elkaar gaan, lucht in de hoop brengen zorgt er voor dat er zuurstof bij komt waardoor het composteringsproces wordt versneld. Ik heb gesloten systemen dus ik kan niet alles omkeren, daarom zet ik met veel kracht een riek in de hoop en wiebel hiermee heen en weer. De bovenlaag, die nog los is, haal ik met de riek een beetje uit elkaar. Waar je wel voor moet oppassen is dat je met de riek snel in de bak steekt, dus voorzichtig te werk gaan..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s