Tips voor tuinieren tijdens droogte

Het zal iedereen zijn opgevallen: het is prachtig weer. Voor de moestuin heeft dat zo zijn gevolgen. Hoe zorg je er voor dat je straks ondanks de droogte toch groente en fruit kan oogsten? Ik geef je een paar tips voor het zaaien en planten tijdens droge perioden.

Zaaien tijdens droogte

Je kan natuurlijk wachten met zaaien tot het gaat regenen. Als de voorspellingen zo duidelijk zijn dat er regen aankomt zou ik dat zeker doen, maar je kan ook zaaien tijdens droogte. De geul waar je in gaat zaaien maak je dan eerst nat. Na het zaaien dek je de geul af met fijne droge grond zodat dit fungeert als een deksel. Zou je pas water geven na het afdekken, dan vormt zich vaak een harde korst die moeilijker doordringbaar is als het gaat regenen.

Zaaien tijdens droogte

Zaaien tijdens hitte én droogte

Als je zaaisels niet ontkiemen kan je nog een stapje verder gaan. Door de zaaisels af te dekken met een dun laagje zand of potgrond en ze daarna af te dekken met donker plastic houd je de grond nog langer vochtig. Je kan hiervoor een lege potgrondzak gebruiken met de zwarte kant naar boven. Dit werkt ook goed als er in de zaaiperiode veel wind staat waardoor de grond steeds uitdroogt.

Zaailingen uitplanten tijdens droogte

Jonge zaailingen hebben vooral na het uitplanten water nodig. Ik zet het plantgat altijd vol water tijdens het planten. Als het water gezakt is dek ik het gat af met droge grond. Rondom de plant maak ik een greppeltje in de vorm van een cirkel. Als je later water gaat geven blijft het water langer staan en komt ten goede aan de zaailing. In de week na het uitplanten krijgen de zaailingen om de paar dagen water. Daarna wordt de watergift afgebouwd, dus de periode ertussen worden steeds groter.

Mulchen tuinieren tijdens droogte
Mulchen met grasmaaisel in de kas

Mulchen

Door mulch te gebruiken blijft de grond vochtiger. Dit is niet alleen beter voor de planten maar ook voor het bodemleven.  Gebruik grasmaaisel, resten oogstafval, snoeimateriaal, stro of compost. Compost houdt water vast. Door onkruid te laten liggen blijft de ondergrond vochtiger.

Hou de bodem bedekt

Niet alleen door mulchen blijft de bodem bedekt, ook door aanplant van bodembedekkers hou je de grond vochtiger. Een plant die zich hier uitstekend voor leent is bijvoorbeeld Oost-Indische kers. Ze kruipt over de grond en maakt lange uitlopers, ideaal om de zwarte aarde te bedekken.

Schoffel en spit niet

Laat de bodem zoveel mogelijk met rust. Door niet te schoffelen of spitten tijdens droogte blijft de grond gesloten en is er minder verdamping. Dit komt ook het bodemleven ten goede. Trek onkruid alleen ter plaatse uit en laat het liggen. Door de zon zal het verschrompelen en niet opnieuw aangroeien.

Tomatenplanten

Tips voor water geven

  1. Geef liever één keer veel water dan elke keer een beetje. Planten krijgen luie wortels als ze iedere dag water krijgen. Als ze geen vocht krijgen moeten ze zelf op zoek naar water waardoor de wortels steviger worden.
  2. Planten die nog uitgeplant moeten worden kan je het beste een uur van te voren in een emmer water zetten zodat ze alvast verzadigd zijn. Let wel op, dit werkt alleen goed bij plantjes die goed geworteld zijn, anders bestaat kans de je het plantje beschadigd als je het uit het potje haalt.
  3. Geef ’s avonds water als de zon onder is zodat er minder water verdampt en water geven effectiever is. Geef water op de grond en niet op de plant, anders werkt het water als een vergrootglas en verbrand het blad.
  4. Geef zaaisels water met een broes, het water wordt dan verdeeld over de bodem en er is minder kans dat de zaailingen verzuipen 😉
  5. Maak voor het water geven de grond een beetje los zodat het water beter in de grond kan dringen en dus ook beter bij de wortels van de plant kan komen. Ik doe dit vooral als de grond keihard is en maak de grond langs de zaailingen dan los met een mesje.
  6. Pas uitgeplante zaailingen kan je het beste water geven met een straaltje water, ook dan geef je effectiever water. Alleen het plantje krijgt water en de grond daaromheen blijft droog waardoor slakken minder kans krijgen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s