Mei moestuinupdate

 

 

Als ik onder het aardbeiennet sta komt de tuinbuurman langs. “Zijn je vingers er nog niet afgevroren?” klinkt het. Ik mompel maar wat, in een niet charmante houding. “Ik weet niet wat jij er van vindt, maar het is bar koud vandaag, echt IJsheiligenweer” gaat hij verder. Moet ik nu echt een gesprek gaan voeren onder dit net? Met enig geworstel kom ik er vanonder, maar als ik rechtop sta is hij al verdwenen naar zijn tuin.

IJsheiligen

IJsheiligen is de periode tussen 11 en 14 mei en geven de grens aan tussen het voorjaar en de zomer. Als de IJsheiligen voorbij zijn is de kans op nachtvorst gering. Ik schreef er vorig jaar al een stukje over in moestuintips voor mei. 

Dit jaar wachtte ik niet tot de IJsheiligen voorbij waren. De weersvoorspellingen zagen er goed uit en daardoor ben ik veel eerder begonnen met uitplanten. De afgelopen week waren er wel wat koude dagen en nachten maar lager dan 3 graden kwam de thermometer hier in Zeeland  niet.

 

Tomaten uitplanten

Dit jaar zaaide ik zo’n 60 tomatenrassen. De meeste late rassen zijn uitgeplant in de kassen en de vroege en middenvroege rassen buiten. Om de planten een goede start te geven werd de grond in de kassen verrijkt met tomatenmest. Dit kan kort voor het aanplanten nog in de grond verwerkt worden.

Tomatenspiraal of stokken

Voor de tomaten in de kassen gebruik ik tomatenspiralen van 1.80 m. Ik kreeg er eentje kado van De Wiltfang. Het voordeel van deze spiralen is dat er geen bindmateriaal nodig is doordat je de plant om de groeispiraal heen slingert. Dus geen gedoe met plastic of touw om de plant aan te binden en het werkt ook een stuk prettiger. Je kan ze in de kas en buiten gebruiken maar omdat ik nog niet voldoende spiralen heb staan de buitentomaten nog wel aan een stok.

Vogels in de tuin

Terwijl ik in de kas bezig was vloog een merel af en aan naar de vijver. Onverstoorbaar fladderde ze naar de vijverrand om daar vervolgens aan mosjes en takjes te trekken. Met een bek vol kwam ze de vijver weer uit. Op de stenen rand herschikte ze het nog even, het is zoveel dat het bijna niet in haar snavel past. Daarna vloog ze naar het dak van het kippenhok en hup, in de tuin van de buurvrouw. De hele middag ging ze door met het verzamelen van nestmateriaal, niet wetend dat ik haar gade sloeg en genoot van haar aanwezigheid. Samen in de tuin werken is altijd leuker dan alleen 😉 Ik kan niet wachten tot ik haar voorbij zie komen met een bek vol wormen.

Stro onder aardbeien

Aardbeien

Een paar weken geleden verschenen de aardbeienbloemen en ging het net over de planten om te voorkomen dat de beginnende vruchten werden beschadigd door de vogels. Die eerste aardbeien zijn altijd super lekker. Al een paar dagen had ik ze zien liggen, elke dag een beetje groter en roder. Tot ik ze ging oogsten…. toen zaten er hele mooie ronde gaten in. Slakken houden ook van aardbeien. Om ze te ontmoedigen gebruik ik altijd stro. Het is even een karwei maar door stro heb je minder slakkenvraat en minder last van schimmels tijdens regenbuien, dus wel de moeite waard.

Broedse kippen

Kippen

In de vorige moestuinupdate van april liet ik zien dat Sientje broeds was. Het lijkt er op dat dit een vast patroon gaat worden, want net als vorig jaar is Happy ook broeds geworden en zitten de BFF’s nu samen in het legnest. Hoe ironisch, de dames zijn de bitches van het kippenhok en nu de hele dag samen. Happy stopt zelfs haar kop onder Sientje om het maar zo warm mogelijk te hebben.

Daardoor hebben we nu maar één kip die eieren legt en dat is onze Dopey. Hoe ze het doet weet ik niet, want het lijk me geen gemakkelijke klus om met de twee bitches samen in het legnest te  zitten. Maar ze doet het toch maar, iedere dag weer. Drie maal raden wie er daarna op het ei gaat zitten.. precies, Happy. Sientje heeft niets te vertellen. The battle of the bitches.

 

Deze blogpost bevat reclame.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s