April moestuinupdate

De kippen lopen door de tuin. Automatisch tel ik 1, 2, 3, 4….ik mis er één. “Lopen alle kippen in de tuin?” vraag ik aan A3. “Nee, niet allemaal” zegt hij, “die zure zit nog in haar hok. Ik moet lachen. Sientje is van gedachten dat er kuikentjes komen en zit lekker broeds te wezen in het legnest. Zodra we in haar buurt komen begint ze te brommen, wil geen andere kippen in haar nabijheid en al helemaal geen mensen. We laten haar maar met rust. Af en toe komt ze naar beneden om wat te eten en drinken, daarna gaat ze snel weer terug naar haar eieren. Kuikentjes komen er niet maar Sientje weet dat niet…

Kippen Wyandotte

Lentekriebels

Sientje is niet voor niets broeds. De temperaturen gaan omhoog en dat veroorzaakt nestdrang. Zelf heb ik ook last van lentekriebels, de tuin had nog nooit zo’n grote aantrekkingskracht als dit voorjaar. De maatregelen rondom het coronavirus zorgen er voor dat je niet veel kan doen buitenshuis dus de tuin is een fijne trekpleister. Overal zie je nieuw groen de grond uitkomen. De rabarber is inmiddels hard gegroeid en de tuin staat vol met groente die zich vorig jaar heeft uitgezaaid.

Gratis groente van doorgeschoten sla

Gratis groente

Bestaat dat wel, gratis groente? Ja! De tuin staat vol met kleine zaailingen sla. Vorig jaar verzamelde ik de kleine plantjes en zette ze bij elkaar in een rij. Dit jaar heb ik ze vanwege tijdgebrek gewoon laten staan en ze groeien nu uit tot volwaardige kroppen sla.

Niet alleen de sla heeft zichzelf uitgezaaid. Tijdens het wieden van onkruid ontdekte ik ook kleine dilleplantjes, bieslook en aardappelplanten. Deze laatste stonden op een onhandige plaats maar vorig jaar liet ik ze groeien en had daardoor zomaar een paar kilo extra aardappelen.

Tuinkas

Helaas heb ik niet zoveel tijd voor de tuin als ik zou willen. De bouw van de kas heeft prioriteit. Binnenkort zal ik laten zien hoe dit allemaal verlopen is. Het is nog niet klaar, maar we klussen lekker door. Het dak zit er op en we werken aan de laatste afwerkpuntjes. Gelukkig net op tijd voor de start van het tomatenseizoen.

Pootaardappels

Aardappels poten

De aardappelen zijn gepoot op 3 april. Ze nemen dit jaar aardig wat plaats in. Door het nieuwe stukje tuin is er meer ruimte en om eerst het onkruid een beetje de baas te worden maak ik daar nog geen vaste bedden. Zo kan het onkruid direct verwijderd worden zonder dat het tussen wortels van vaste planten gaat zitten. Door aardappels te planten wordt de grond losser. Ik was eerst van plan om het poten van de aardappels te verdelen over de maand om zo de oogst te spreiden maar door de bouw van de kas was dit toch niet zo handig.

Als je wat meer wil weten over mijn rassen van dit jaar, lees dan mijn blog nog eens terug van februari waarin ik meer vertel over de pootaardappels.

Zaaien bij droogte

We hebben weer te maken met een droog voorjaar. Wie had dat gedacht na al die regen in februari? De spinazie die een paar weken geleden werd gezaaid is nog niet opgekomen. Misschien heb ik ook te weinig water gegeven 😉 Daarom was het tijd voor plan B: zaaien in een natte geul. Daarvoor maak je een geultje dat je vol giet met water waarna de zaadjes erin kunnen. Het is belangrijk om de geul daarna af te dekken met droge grond zodat dit dient als een deksel. Hopelijk ontkiemen de zaadjes nu, als dit niet lukt ga ik over op plan C: zaaien in een natte geul en afdekken met zwart (recycle) plastic. Hiervoor gebruik ik oude potgrondzakken.

Maag Lever Darm Stichting en moestuinieren voor kinderen

Vooral in deze onzekere coronatijd waarin veel mensen thuis zijn doordat werk en school wegvalt is het heerlijk om in de moestuin te werken. Of om plannen te maken om een moestuin te beginnen! Op die manier leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt, zijn ze lekker buiten bezig en krijgt het hele gezin er gezonde voeding voor terug om de weerstand te verhogen. Win win!

Een paar weken geleden werd ik benaderd door Marloes Smink van de Maag Lever Darm Stichting. Ze vroeg me of ik aandacht wilde besteden aan de handige minigids die de stichting heeft ontwikkeld, met name gericht op jonge gezinnen, om hen op weg te helpen met een activiteit waarin gezonde vezelrijke voeding, beweging en ontspanning samen komt: moestuinieren!

De minigids die je gratis kan aanvragen bevat een basisuitleg en stappenplan om een moestuin te beginnen met kinderen, met veel weetjes en inspiratie over moestuinieren. Je kan de gids downloaden op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Wil je weten wat je allemaal kan doen in de moestuin in april? In mijn blog moestuintips april zet ik alles voor je op een rijtje.

Moestuin april

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s