Boekrecensie: Het grote moestuinierboek

Het grote moestuinierboek- Elbrich Fennema

Een maand geleden kreeg ik van Uitgeverij Atlas Contact de vraag of ik mee wilde doen aan de pre-publicatie-actie van een nieuw tuinboek: Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema. Natuurlijk doe ik dat graag.

Het grote moestuinierboek

Het boek heeft een grappige invalshoek. De meeste moestuinboeken gaan uit van de seizoenen, maar Elbrich omschrijft tien moestuintypes en geeft voor elk type moestuintips op maat. Zo adviseert ze de absolute beginner om te beginnen met makkelijke groenten en de keuze voor plugplantjes. De siertuinier kan de tuin makkelijk combineren met het kweken van groenten door hier en daar groente te planten met een hoge sierwaarde, zoals bladvenkel of snijbiet.

Behalve de beginner en de siertuinier omschrijft ze ook de culi-tuinier, de educatieve tuinier, de wereldverbeteraar, de theeleut, de tuinloze tuinier en de taoïtische tuinier. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik van deze laatste nog nooit had gehoord, maar het schijnt een tuinier te zijn die het liefst zo weinig mogelijk doet door een beschouwende manier van tuinieren. Met als resultaat dat de tuin er rommelig uit kan zien maar er minder tijd aan de tuin wordt besteed, wat zeker ook een voordeel kan zijn.

Mogelijkheden zoeken

Elbrich Fennema stelt dat iedere tuin of balkon iets eetbaars kan opleveren. Stop een ui in de grond van je siertuin en je kweekt groente. Loop door je tuin en kijk met trek, zoek naar mogelijkheden om groente te kweken op kleine schaal. Vervang de buxus voor rozemarijn en kapucijners voor Lathyrus, zet potten op je balkon of kijk naar mogelijkheden om potten op te hangen om meer ruimte te creëeren.

De planten

In het boek wordt gekozen voor planten met een meerwaarde. Ze moeten lekkerder zijn dan uit de supermarkt of een hoge sierwaarde hebben. Daarbij vind Elbrich niet alleen smaak en schoonheid belangrijk maar ook productiviteit en teeltgemak. Eetbare vaste planten zijn favoriet, ze laten na de oogst geen lege plek achter in de tuin en je hebt er over het algemeen minder werk aan. Af en toe somt ze zonder gene een hoop minpunten op van groenten waarom je ze niet zou moeten kweken. Als je tips zoekt om worteltjes te kweken zou ik dat hoofdstuk maar overslaan 😉

Doel van je tuin

Om je doelen duidelijk te stellen kan je jezelf een hoop vragen stellen. Wat wil je bereiken met je tuin? Wil je kinderen leren hoe groente groeit? Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Moet de tuin er ook nog leuk uit zien? Hoeveel tijd en geld ga je aan de tuin besteden?

Verder moet je rekening houden met je karakter. Ben je teerhartig of juist een meedogenloze controlefreak? Want als je teerhartig bent, zal je niet snel woekerende planten uit de grond verwijderen, die dan vervolgens de tuin van je overnemen.

De matrix en teelttechnieken

In de matrix combineert de schrijver de typologieën met eetbare planten, wat je snel inzicht geeft in welke planten voor jou geschikt zijn. Dus als het je lukt jezelf in een hokje te plaatsen weet je in één oogopslag welke groente je kan kweken en welke je beter links kan laten liggen. Het laatste hoofdstuk leert je wat meer over teelttechnieken als zaaien, stekken en cut-and-come-again, wat betekent dat je groente oogst die weer aangroeit. De ideale groente dus.

Aanrader of niet?

Als lezer denk je al snel “welk type ben ik?”, maar voor mij was het niet makkelijk mezelf in een hokje te plaatsen. Toch is Het grote moestuinierboek een aanwinst voor de boekenkast. Niet alleen staat het boek vol met moestuintips, maar het is ook een fijn en leesbaar boek, waarbij je zin krijgt om de tuin in te gaan op zoek naar mogelijkheden om groente te kweken. Net even anders dan in een volkstuin waar mooie groene rijtjes staan maar een bruikbaar boek voor iedereen met een achtertuin, balkon of dakterras.

 

Een gedachte over “Boekrecensie: Het grote moestuinierboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s